Създателят на Oculus Rift - спонсор на тролове, подкрепящи Тръмп | webcafe.bg
Mobilecafe

Създателят на Oculus Rift - спонсор на тролове, подкрепящи Тръмп

лебовскиMobilecafe
25.09.2016, 23:08 (обновена 05.10.2016, 07:39)

1 от 4 снимки Назад Напред

палмър лъки

Снимка: © Getty Images

Лъки сметнал, че организацията Nimble America притежава свежи идеи и се съгласил да ги подпомогне с 10 хил. долара. С това обаче предизвика голям скандал. Организацията обявява за своя цел да се бори срещу Хилари Клинтън чрез обидни интернет съобщения и мемета

Тайно финансиране на подкрепяща Доналд Тръмп група причинява доста неприятности на най-известния визионер на виртуалната реалност в момента - Палмър Лъки.

Основателят на Oculus VR се оказа изненадващият финансов благодетел зад политическа група, подкрепяща кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Лъки, който през 2014 г. продаде Oculus VR на Facebook за 2 милиарда долара, е финансирал неправителствената организация Nimble America, а на нейния сайт името му е фигурирало и като вицепрезидент.

Групата стана известна с поредица негативни публикации и мемета срещу кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън.

Логично, разкритието за връзката между Nimble America и Палмър Лъки предизвика голям скандал в целия технологичен сектор. В него Лъки е настоящото лице не само на Oculus, но и на виртуалната реалност като цяло.

Множество медии излязоха с новината, че „създателят на Oculus Rift финансира анти-Клинтън тролове". Освен че е помогнал с пари, 24-годишният Лъки е публикувал и собствени послания за организацията под псевдонима Nimble Rich Man в Reddit (по-късно той отрече да е писал с този акаунт).

„С вас сме еднакви. Знаем, че Хилари Клинтън е корумпирана, подстрекава към войни, ограничава свободата. Не само тя е за продан, но и всички около нея. Елитът на страната го знае. Те не се интересуват. Те знаят, че това е кандидатът, който ще направи всичко, което те искат", пише потребителят Nimble Rich Man в Reddit. Това се случва в тема, възхваляваща Тръмп.

Профилът добавя, че е подкрепял от години президентските амбиции „на Доналд" и лично го е окуражавал да се кандидатира.

„Аз съм член на 0.001% от населението. Започнах от нищото и сега съм на върха", пише още Nimble Rich Man.

„Дарих значителни суми на Nimble America и ще продължа да го правя. Въпреки това имам нужда от вашата помощ. В следващите 48 часа ще даря толкова пари, колкото и вие. Дарете 10 долара и аз ще дам толкова, летейки минута по-малко с частния си самолет. Дарете 100 долара и аз ще дам толкова, пропускайки чаша уиски. Дарете 1000 долара и аз ще дам толкова, като отложа смяната на гумите на колата. Хваля ли се? Ще има ли засегнати? Да, но те вече мразят Доналд. Те не понасят да виждат хора, които са успели и са горди от постиженията си".

Пред The Daily Beast, където за пръв път излезе историята за връзките му с Nimble America, Лъки коментира лаконично: "Имам достатъчно пари, това не ми е проблем. Идеята ми изглеждаше добра". Неговото състояние се оценява на около 700 милиона долара.

По-късно, когато скандалът се разрасна, Лъки пусна официален отговор във Facebook на нападките към него.

„Новините, които излязоха за мен напоследък, не представят с точност моите възгледи. Ето каква е историята: дарих 10 000 долара на Nimble America, защото прецених, че организацията има свежи идеи, с които да комуникира с младите гласоподаватели чрез използването на няколко билборда. Аз съм либертарианец, който публично е подкрепял Рон Пол и Гари Джонсън в миналото, и смятам да гласувам за Гари и на тези избори", пише Лъки. Той отрича да е писал съобщения с профила Nimble Rich Man и се извинява на всички, които е обидил.

Както пише Game Informer, официалното опровержение на Палмър Лъки повдига поне няколко важни въпроса: като например, защо финансира организация, подкрепяща Тръмп, при положение, че смята да гласува за кандидата на Либертарианската партия Гари Джонсън.

Или защо въобще се е съгласил да коментира пред The Daily Beast финансирането на Nimble America и писането под псевдонима Nimble Rich Man (от медията вече показаха част от имейл кореспонденцията си, потвърждаваща това).

Лъки подчертава, че действията му не отразяват мнението на цялата компания Oculus VR. Но разкритията за финансиране на Nimble America вече нанасят поражения върху Oculus.

Няколко по-малки компании, разработващи видеоигри за виртуална реалност, обявиха, че прекратяват поддръжката на свои продукти за Oculus Rift.

„В толкова деликатен и ужасяващ политически климат като сегашния, не можем мълчаливо да подкрепяме тези действия чрез поддръжка на Лъки и платформата му", заявява студиото Polytron. Още няколко разработчици последваха този пример.

Други обаче възприеха различен подход - например направиха дарения за кампанията на Хилари Клинтън, за да изразят по-различните си възгледи. Трети обявиха, че политическите пристрастия на Лъки не са тяхна работа.

„Напълно го подкрепям да прави каквото реши в политиката, стига да е законно", коментира съоснователят на Carbon Games Джеймс Грийн. „Заемането на каквато и да е друга позиция противоречи на американските ценности".

В Twitter и Reddit множество потребители на Oculus Rift твърдят, че се отказват завинаги от платформата.

Други подиграват Лъки, че плаща пари за произвеждане на мемета, които по начало интернет бълва безплатно.

Дебатите около Палмър Лъки идват точно когато компанията му се готви да пусне на пазара своя контролер за виртуална реалност Oculus Touch. Той е допълнение към VR платформата Oculus Rift, излязла през март.

Oще: facebook  nimble america  nimble rich man  oculus  oculus rift  oculus touch  reddit  the daily beast  twitter  vr  акаунт  анти  виртуална реалност  група  дарение  доналд тръмп  избори  кампания  кандидат  компания  контролер  либертарианец  меме  негативни  онлайн  организация  палмър лъки  поддръжка  политика  президент  президенти избори  профил  публикации  разработчици  сащ  тролове  финансиране  хилари клинтън 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.