MacBook изпревари времето | webcafe.bg
Mobilecafe

MacBook изпревари времето

лебовскиMobilecafe, по The Wall Street Journal
11.04.2015, 17:54 (обновена 24.04.2015, 07:51)

1 от 5 снимки Назад Напред

Новият MacBook gold на Apple

Снимка: © Getty Images

Почти невъзможно е да не бъдете съблазнени от красотата на този MacBook, поразителния му екран и перфектен тракпад. Не се поддавайте обаче

Няма да откриете това в рекламите на Apple, но новият MacBook е машина на времето. Той е много по-прост от "Дилоръна" на Док Браун: единственото, което трябва да направите, е просто да го погледнете, за да видите бъдещето - или поне бъдещето на лаптопите.

С тази машина, достъпна на пазара от петък, Apple представят лаптоп, сведен до абсолютния минимум - рязък, невероятно тънък екран, сплескан клавиатурен панел и вълшебен нов стъклен тракпад.

Далеч от зависимото от кабели минало, единственото, което остава по ръба му, е жак за слушалки и един-единствен USB Type-C порт.

Но колкото и изпреварил времето си да е новият MacBook, има лек проблем: налага се да го използвате сега. Тук, през 2015, повечето от нас все още имат нужда от 2-3 порта, за да свързват твърдите си дискове, дисплеите, телефоните и други устройства към компютъра - плюс отделен конектор за захранване.

Също така - говорим и от името на хората на бъдещето - трябва да кажем, че не искаме да жертваме живота на батерията и производителността, дори и това да е за сметка на спиращ дъха дизайн. Определено не и за $1300.

Новият MacBook е вълнуваща революция в портативните компютри, но на този етап е по-скоро доказателство на реализуемостта на една концепция, отколкото следващият ви компютър.

Най-красивият лаптоп

Когато чуем "златен лаптоп", мислим за крещяща безвкусица, от рода на компютър, който има твърде много общо с огърлиците на Mr. T. Но не се бойте, златистото покритие на MacBook - контрастиращо с огледалното лого на Apple на капака му - го прави по-скоро подобен на дрънкулка от бижутерски магазин.

Всъщност, употребата на думата "лаптоп" като описание за него изглежда леко неуместна.

Но дори и да предпочетете сребристата или сивата версия, все така ще получите най-красивия компютър, създаван някога. И голяма част от тази красота е свързана с това колко безумно тънък и лек е той.

Тежащ само 920 г и с дебелина само 13.1 мм в най-дебелата си част, MacBook наподобява по-скоро на iPad с безумно олекотена и тънка клавиатура.

Изцяло металният корпус изглежда доста здрав, което е нещо добро, тъй като ще го разнасяте доста... заедно с 90-грамовото зарядно.

12-инчовият Retina дисплей допринася за цялостната красота. С екрана с резолюция 2304x1440 пиксела, снимките изглеждат сякаш са рисувани, и дори скучният текст изглежда приятен за окото. Очите ви със сигурност ще се почувстват разглезени.

А когато се върнете на дисплея с по-ниска резолюция на MacBook Air, всичко ще ви изглежда пикселизирано.

В новия MacBook - и всеки друг Mac - липсва сензорен екран, който ще откриете в повечето скъпи Windows и Chromebook лаптопи. Това не е оплакване: OS X не е оптимизирана за докосване и в никой момент няма да почувствате желание да посегнете и докоснете екрана. А и да не забравяме за следите от пръстови отпечатъци, които бързо потриват ръбовете на екрана и огледалното лого на Apple.

Подобрен тракпад, намалена клавиатура

Има обаче предостатъчно неща, които пръстите ви могат да правят. Не само че повърхността на новия Force Touch тракпад е по-голяма, осигурявайки ви повече пространство за невероятно удобно плъзване и кликване, но и позволявайки нов начин за взаимодействие със софтуера.

Плоската стъклена повърхност реално не се поддава на натиск. Когато компютърът е изключен, тя изглежда неподвижна. Но когато системата е включена, сензори измерват натиска, който оказвате върху повърхността. С тактилна реакция и ясно доловим звук на кликване, компютърът ви подвежда да считате, че наистина натискате. Усещането е леко психеделично.

При реакция на различни нива на натиск, може да правите повече неща. Например ако натиснете силно върху маркирана дума, се показва речникова дефиниция. Засега триковете са ограничени, но да се надяваме, че това ще се промени, когато разработчиците се възползват от тази функционалност.

Пълноразмерната клавиатура също е различна, макар и не непременно по-добра. Заради тънкостта на панела, Apple са създали нов механизъм под клавишите, който спомага за тяхната реакция и пружиниране.

Това - и по-широките клавиши - означават, че може да пишете с нормалната бърза скорост след около ден привикване. Но усещането все пак не е толкова комфортно, колкото това от MacBook Air.

Изобилие от компромиси

Първото, което наистина дразни в MacBook, е единственият USB Type-C порт.

Не ни разбирайте погрешно - самият порт е страхотен. Нов тип конектор, той използва двупосочно захранване, което означава, че същият порт се употребява и за зареждане на лаптопа, и за зареждане или свързване на друга периферия от рода на монитори или телефони.

Той е и обратим, подобно на Lightning жака на iPhone, така че не се налага да завъртате кабела, за да сте уверени, че той ще влезе в слота. Но животът със само един порт - особено такъв, който не работи с почти никакви външни устройства в момента - е истинска мъка.

Най-доброто решение за момента е адаптер, който превръща единствения USB Type-C жак в три порта - HDMI, обикновен USB и този моден бъдещ USB. Той обаче струва $80 (от Apple).

С него може едновременно да зареждате iPhone, да зареждате лаптопа и да свържете монитор.

Ако забравите адаптера вкъщи, единственото, което реално можете да направите е... да измислите най-бързия начин да се приберете у дома.

Лоши вести за притежателите на Apple Thunderbolt Display: новият MacBook не е съвместим с него (макар че може да работи с монитори с по-висока резолюция чрез HDMI).

Също така не може да оставите зарядното (и абсурдно късия му кабел) вкъщи. Не само че никой няма да има USB Type-C захранващ кабел, който да вземете назаем - поне не и до 2018 г. - но и наистина ви е нужно зарядно за този лаптоп. Животът на батерията в новия MacBook е стабилно разочароващ, особено сравнен с MacBook Air.

В тест на поточно видео, с всички лаптопи, настроени на сравнима яркост (около 75%), MacBook се предаде след 7 часа, докато 13-инчовият Air удържа над 11 часа. Дори 13-инчовият MacBook Pro с Retina дисплей издържа поне 9 часа.

Тестовете с усилено ровене в интернет дават сходни резултати

MacBook издържа само около 6.5 часа - докато 13-инчовият Air се държеше стабилно още цели 5 часа. (Dell XPS, който побира 13-инчов екран с резолюция 3200x1800 в 12-инчово шаси, не удържа дори 6 часа. Но събратът му с по-ниска резолюция, който се продава за $800, също е сравним по живот на батерията с MacBook Air. (Да, екранната резолюция има много голям ефект!)

При реална ежедневна употреба, батерията на MacBook се изчерпва за около 7 часа, два часа по-малко от заявените от Apple 9 часа живот. Преди няколко години такъв тип живот на батерията не беше нещо достойно за критика, но вече сме свикнали на по-издръжливи батерии , и то предимно благодарение на Apple. Сега сме изправени пред избор - разликата между това винаги да държим под око индикатора за заряда на батерията, или никога да не се налага да го правим.

Не се поддавайте на изкушението

Новият MacBook не е и толкова бърз като Air. Той е относително пъргав за базови задачи - проверка на имейл, сърфиране в уеб и работа с различни приложения за незабавни съобщения. Но процесорът Intel Core M, дори и с 8GB RAM и 256GB бърз твърдотелен носител, се затруднява с взискателни към производителността задачи, от рода на управление на много отворени приложения и табове в браузъра по време на редактиране на снимки.

При 25 отворени таба в Chrome (което не е такава рядкост), просто можете да го усетите как иска да развее бялото знаме.

А ако това наистина е лаптопът на бъдещето, къде е поддръжката на биометрични пароли? Можем да влезем в телефона си с докосване на пръст, но не можем да сторим същото с лаптопа си? Дори Windows 10 ще има поддръжка за разпознаване на чертите на лицето през 2015 г.

Почти невъзможно е да не бъдете съблазнени от красотата на този MacBook, поразителния му екран и перфектен тракпад. Не се поддавайте обаче.

Подобно на първия MacBook Air, представен през 2008, са правени твърде много компромиси с важни неща - живот на батерията, скорост и портове - срещу цена като за ърли адоптъри.

Очакваме новият MacBook да измине същия път като Air. В следващите няколко години той ще се усъвършенства и ще стане достъпен, задължителен инструмент за живота ви в бъдеще. Но тук и сега, в момента, има по-практични тънки лаптопи за ежедневна употреба.

MacBook Air е най-добрият вариант, MacBook Pro Retina 13 е отлична стъпка напред, а за PC потребителите като че ли най-добрият избор е последният Dell XPS 13.

Oще: apple  intel core m  macbook  macbook air  usb type-c  батерия  зарядно  златен macbook  лаптоп на apple  резолюция на екрана  стив джобс  функционалност 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.04.2015, 14:17

8 Heitinga Meryl.100009407054803 | 28.04.201514:18

сте били търсите дадена оферта заем? Може би легитимен кредитор за големи заеми, или евтини и бързи заеми при 2% годишно, за да плати за спешни сметки и дългове? свържете се с нас сега, financialassuranceloans@gmail.com
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

7 dedogo6 | 16.04.201514:11

Телефон с голям дисплей.И много скъп при това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2012, 07:09

6 Галфонсо | 16.04.201508:07

Разгледах снимките и видях най-обикновен лаптоп, с нищо по-различен от всички останали. Сигурен съм че и техническите му характеристики ще са много по-слаби от на другите лаптопи, нещо с което Апълъ се слави Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

5 Сърце Червено | 15.04.201511:33

Ай Зомбитата Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 16:03

4 пламен жеков | 12.04.201523:51

както всеки силнорекламиран комерсиален американски боклук и този е просто машина за пари. не предлага нищо космическо но рекламите промиват мозъците на хората че това едва ли не е дошло от друга планета. и разбира се рекламата се отплаща с огромни продажби. !! хайде снобари купувайте !!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.07.2014, 17:00

3 Rumen Vasilev.1401741717 | 12.04.201521:21

@Белка
Далеч не искам да защитавам автора, но човека казва само истини! Епъл очевадно започнаха да боксуват от към идеи и вместо да направят нещо по въпроса, те си тичат на място! Да, продажбите не падат, дори се увеличават, да изпълнението на продуктите е на същото високо ниво, но липсва технологичната напредничевост. Дори да приемем, че това не е лошо (въпреки, че за тях е), те се опитват да прикрият този факт с вадене на технологии, които съществуват, развиват се и си проправят път в технологичния свят. Да вземем новия USB порт, който наистина е много добър, след няколко години ще стане стандарт, но нееее, Епъл не могат да чакат, те трябва да таксуват масата зомбирани потребители, че те имат нужда от този порт днес и сега и е най- нормалното нещо да платят 80 долара за това "удоволствие". Цената на устройството не е 1300 $, а 1300 + няколкото различни порта с hdmi, usb 2.0, 3.0.
П.П. За мен като хардуер, Епъл са ненадминати, но това за мен и за страшно много хора не е на всяка цена! Вместо да защитавате все по- идиотските идеи на кораба майка, вземете отворете едно Safari и вижте света какви технологии прави, докато дърпате кредит за да си купите айФоун...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 14:12

2 Белка Стрелка | 12.04.201520:13

Уау ще е задължителен , за да мога да си редактирам снимки и да имам 25 таба отворени на Хрома, чудо голямо. Само едно не разбирам колко струва една такава статия в кафето или не става само с пари трябват и връзки. И аз искам да ми пишете статии за разни продукти как били задължителни, към кой да се обърна и давате ли фактури ?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

1 Bozo Kosmev | 12.04.201519:21

Хахахахахахаха

Огризката:
12 инча: 920 г и с дебелина 13.1 мм
Retina дисплей с резолюция 2304x1440 пиксела

Lenovo Yoga 3 Pro:
13 инча: 1,19 кг (2,6 фунта) тегло и 12,8 мм (0,5") дебелина
10-точков multitouch QHD+ дисплей със разделителна способност 3200 x 1800
   

оценка

+3 -0