Какво знае за нас Apple Watch | webcafe.bg
Mobilecafe

Какво знае за нас Apple Watch

Mobilecafe, по Salon
13.09.2014, 15:06 (обновена 02.12.2014, 16:28)

1 от 3 снимки Назад Напред

iwatch

Снимка: © Getty Images

Когато Тим Кук изрече легендарната мантра "И още нещо..." за първи път след смъртта на Стив Джобс, около една трета от събралата се публика изглеждаше готова за незабавно Второ пришествие.

Живото предаване на представянето на iPhone 6 и Apple Watch бе интересно упражнение по когнитивен дисонанс. От една страна, фенското идолопоклонничество, което заля Купъртино, изглеждаше почти непристойно в ликуването си. Когато Тим Кук изрече легендарната мантра "И още нещо..." за първи път след смъртта на Стив Джобс, около една трета от събралата се публика изглеждаше готова за незабавно Второ пришествие. Но същевременно в Twitter безкраен парад от ирония и заяждания засенчваше всякакви опити за реален анализ.

Реториката на компанията за новите й продукти демонстрира поразително противоречие в еволюцията на Apple. Компанията едновременно се ангажира да пази личната ни информация далеч от чужди очи, а същевременно демонстрира устройство, замислено да улавя безпрецедентно много от най-личните ни и интимни неща.

По време на описанието на "Apple Pay" - новата технология, която позволява на потребителите да купуват продукти, като просто прокарат телефона си до касата, вместо да подават кредитна или дебитна карта - мениджърът от Apple Еди Кю заяви нещо, до голяма степен импониращо на сегашните вманиачени по личното пространство времена: "Apple не се интересува от събиране на вашите данни," настоя той. Apple, обеща той, никога няма да научи номера на кредитната ви карта или какво купувате. "Транзакцията е между вас, търговеца и банката."

Това е доста смело твърдение, когато го изрича компания за смартфони

Естествено, това е и самоласкаещо политическо изявление, което се стреми да разграничи Apple от някои от най-прочутите им конкуренти. За разлика от Google и Facebook, Apple декларират, че бизнесът им не зависи от това да съберат всичката ви информация, за да ви таргетират по-добре с реклами. Бизнесът на Apple е да ни продават джаджи, които "правят живота ни по-лесен". Ако Apple Pay работи - а замисълът на тази услуга е да преодолее и хаоса в онлайн пазаруването - Apple незабавно унищожава бизнесмоделите на други компании за мобилни транзакции, които са ориентирани конкретно към превръщането в печалба на анализа на лични данни. Това е смел ход. Използвайте Apple Pay, и запазете пазаруването си в тайна - или поне в тайна от Apple.

Почакайте обаче, само пет минути, след като подчертаха колко е важно информацията да остава защитена и само ваша, Apple представиха Apple Watch, устройство, което е в контакт директно с кожата и съдържа многобройни сензори, които могат да следят безброй биометрични данни. По време на представянето на Apple Watch, направо изгубихме представа колко пъти критиците се оплакаха, че "хората от новото хилядолетие не носят часовници", или "не ми е нужно устройство за $350, което да ми казва колко е часът", или "защо да дублирам всичката функционалност на един телефон в по-малко устройство, като същевременно пак трябва да си разнасям телефона с мен навсякъде?"

Всички тези констатации са достатъчно верни (въпреки че се обзалагаме, че някъде по-нататък в бъдещето, Apple Watch ще може да действа и съвсем сам, без iPhone). Те обаче напълно пропускат позитивния аспект защо хората може да поискат такова устройство. Фактът, че Apple Watch показва времето, е най-маловажното и безинтересното в него. Ако сте човек, който обича да следи показателите на тялото си по време на упражнения, Apple Watch е изкусителен фитнес-тракер.

Когато велокомпютърът на велосипедист започне да остарява, нищо чудно той да го замени с Apple Watch. Безброй хора следят колко стъпки извървяват на ден с крачкомери и те биха оценили по достойнство устройство, което им дава инструкции накъде да вървят, за да стигнат до желаната цел, докато крачат.

Има и диабетици, които отчаяно търсят удобни за употреба от крайни потребители устройства, които да се използват за следене на нивата на кръвната им захар.

Предстои да разберем някъде през 2015 дали вариантите за употреба на Apple Watch са достатъчно атрактивни, за да пожъне успех това устройство

Но засега това, което заслужава внимание е, че Apple Watch може да действа като устройство, което постоянно следи физическото и биологическото ни състояние - и няма как нещата да бъдат по-лични от това.

Така че искрено се надяваме, че Apple наистина си вярват, когато се хвалят, че не са в бизнеса със събирането на нашата информация.

Oще: apple wathc  iwatch  епъл  мобилни технологии  мобилни устройства  технологии  часовник 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

4 dedogo6 | 14.09.201418:38

Това моето , Борачо, е само предположение, но да , прав си за офисите... Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 14.09.201417:19

Не живея в заблуда, знам че абсолютно всеки смартфон е напълно функционираща "слушалка" + камера, но тва с доброволното слагане на гривна, щото е cool ми идва нагоре и ще го обясня на отговорните фактори на работа. Те най-вероятно са го разбрали това далеч преди мен така или иначе, но е добре да им кажа че и ние, офисните мишки не искаме да бъдем под мониторин по този тъп начин, при това без никаква полза за нашата компания.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 14.09.201417:14

Лично ще лобирам и ще се погрижа подобни "устройства" да не се допускат в работна среда, в офиса. От там нататък кой каквото иска да си носи, не ме КАСАЕ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

1 dedogo6 | 14.09.201415:39

Тоз ябълка-часовник виждам поне едно много кофти приложение за него , предимно в САЩ.
Следи биометрични данни.Какво следва ли?Ми примерно отива гражданина Х в Щатите да сключва здравна застраховка.Обаче една от клаузите и , примерно, е моментна връзка с това устройство , за първоначална обща оценка, която , освен данните от личния лекар, с помощта на статистиката, предоставя данни на застрахователя ,че този човек е в рискова група за бъдещ диабет,или сърдечно заболяване (предполагам , знаете колко струва една сърдечна интервенция в САЩ).
Веднага на момента , месечната вноска на този човек се повишава на база тези данни, които може и да са само статистически опасни, а не ,че ще му се случи.
Което значи, че застрахователите мигом почват да печелят 10-20 пъти повече, на база бъдещи загуби... (и нищо чудно след година-две да лобират за задължително ноене на това устройство)
Разбира се , това е само теория, а и там правната им система , за дискриминация (на база това устройство) ще вкара големата Ябълка в много сериозни съдебни разходи, и загуба на много клиенти.
Но , има време, бъдещето ще покаже... Идея
   

оценка

+2 -0