Xiaomi Mi 6: Китайският феникс, който обърка сметките на гигантите | webcafe.bg
Mobilecafe

Xiaomi Mi 6: Китайският феникс, който обърка сметките на гигантите

СибинаСибина Григорова
29.01.2018, 09:27 (обновена 31.01.2018, 18:52)
Xiaomi Mi6

Като цяло това е телефон за любопитни хора, а не толкова за някой, който ще хване устройството и просто ще го ползва

В Китай всеки ден стартират повече от 10 хиляди нови бизнеса. Всяка минута се раждат 7 китайски старт-ъпа. Китайската икономика отдавна не е икономика на ментетата и на копи-пейст проектите.

Един от много интересните брандовете в основата на китайския технологичен прогрес се нарича Xiaomi (sha-oh-me).

Амбициите му не са нищо повече от това да измести телефоните на Apple и Huawei и да диша във врата на гиганта Samsung. Преди известно време Xiaomi мина през криза и изпадна от първо до пето място сред производителите на смартфони в Китай, но успя да се върне и да си спечели името Китайския Феникс. Създателят на Xiaomi Лей Джун е наричан китайския Стив Джобс.

В основата на философията на фирмата му е демократизацията на пазара на технологии. Затова и не е чудно, че последният смартфон, който Xiaomi пусна на пазара - Mi 6 - е хит, който обърква сметките на всички големи от гледна точка на съотношение цена-качество.

Освен смартфони Xiaomi продават цяла екосистема, базирана на свързаността - говорим за всички възможни устройства, които могат да се контролират от мобилен телефон, като се започне от фитнес гривни (които се зареждат веднъж на 60 дни!) и се стигне до уреди за варене на ориз или за пречистване на въздуха. Между друго техният пречиствател на въздух Mi Air Purifier 2 е един от топ лидерите на пазара - изцяло контролиран през телефон и на цена от 105 долара. През приложението за телефона уредът известява домакините кога въздухът трябва да бъде пречистен.

Друга част от философията на Xiaomi е да получават постоянно обратна връзка от своите клиенти.

Така например потребител на телефоните им се оплакал, че след като се напил една вечер, не могъл да си светне с телефона, за да си намери ключовете. Това е и отговорът на въпроса, който дълго време ме мъчеше - а именно защо фенерчето на смартфона се пуска при по-дълго задържане на бутона за пръстови отпечатъци.

Ако трябва да ви представя накратко Mi 6:

Този телефон изглежда като iPhone, бърз е като Samsung и снима като Huawei. И е с 30% по-евтин. Това сравнение е в кръга на шегата, разбира се - просто се опитвам да ви кажа, че Mi 6 вдигна толкова високо летвата на премиум телефон на достъпна цена, че другите или ще трябва да отговорят, или да се правят, че не съществува.

Но, Xiaomi са успявали да продадат 1 милион устройства само за 48 часа и то само в Индия, да се задържат сред първите позиции на производителите на смартфони и да се поотскубнат от миналото си на копиране на Apple. Компанията не беше стъпвала директно на българския пазар, но от есента на миналата година моделите й започнаха да се появяват в магазините на операторите.

Mi 6 пристигна в редакцията на Webcafe преди месец и оттогава е в постоянна употреба. Имахме съмнения дали първоначалните впечатления няма да се развалят след време - например при по-активна употреба приложенията да започнат да забиват, батерията да пада по-бързо или да се явят други дефекти.

За момента Mi 6 държи завидно ниво.

Основните му предимства са: бързина, чудесни снимки, луксозна изработка на корпуса, възможност за ползване на 2 SIM-карти много приятен за работа в ръката, оптимален размер и тегло, и голяма батерия.

Батерията е 3,350mAh, което е с 350mAh по-голяма от тази Samsung S8, но е съчетана с екран, който е доста по-щадящ към нея. Въпреки това, като човек, който е ползвал и двата, мога да кажа, че на S8-та издържа с около 10% повече.

Слабите му места: липсата на жак за слушалки - ползват се през преходник, включен в комплекта; и външният вид - стегнат и приличен, но без да има нещо, което да хване и задържи окото.

Погледнат откъм гърба - който е стъклен и извит встрани, Mi 6 е доста симпатичен. От предната страна обаче е семпъл и му липсва чар.

Така или иначе колкото и добре да изглежда телефона ви, докато го вадите от кутията, целият му чар катастрофира с първия калъф.

Модата на стъклените гърбове и силно трошащите се стъкла за съжаление направи обезопасяването на телефоните необходимост, а дори и 5-тото поколение на т.нар. Corning Gorilla Glass не дава защитата, която обещава.

Може би преди да премина през технологичното ревю на телефона, е добре да уточня за какво го ползвам. А именно - постоянен чат на поне 4 месинджъра, почти всички социални мрежи, много снимки и видеа.

С други думи батерията е под постоянна атака, както и процесорът, тъй като има отворени около 9-10 приложения едновременно.

За малко да забравя, че го ползвам и за обаждания, но това не ми е първи приоритет, признавам си.

И така процесорът е Snapdragon 835 със 6 GB RAM. По принцип за Xiaomi се твърди, че използват доста агресивно RAM паметта, но телефонът е много бърз, няма никакво закъснение или накъсване.

Другият плюс, който изведохме на телефона е камерата - вградени са две 12 мегапикселови камери - едната е 27mm, f/1.8 широкоъгълна с четирипосочна оптична стабилизация, а другата е 52mm, f/2.6 - тип "телеобектив", което позволява приближаване на обекта x2 . Ако не можете да си го представите - това е като двойната камера при iPhone - едната снима нормално изображение, а другата приближено.

На светло снима добре и с много истински цветове. Балансът на бялото е чудесен. През функцията Портрет, размазва фона отзад. Задните камери се справят и при не толкова добра светлина, но предната има нужда от повече осветеност.

Софтуерът на камерата е максимално опростен - когато влезете в нея виждате - горе: светкавица, портретен режим и HDR, a долу: филтри, zoom и функцията за обръщането на камерата.

Ако искате да правите повече настройки, трябва да влезете в "Options", от където можете да изключите и автоматичния воден знак на снимките, в случай, че не искате да са подписани с shot on Mi 6.

Софтуерът на телефона е нещо, което със сигурност не познавате, ако не сте ползвали до момента Xiaomi.

Актуалната версия на Андроид-а, който ползва MI6 е Nougat 7.1.1. Не всичко обаче ще ви е на място. Има много настройки, които трябва да направите сами.

Нещата, които на мен ми липсваха при първата среща:

В горната щора с функционалностите например няма DND mode - достига се по по-заобиколен начин, през копчетата за звука, след това silence, и после Do not disturb mode, който обаче не може да бъде ограничен до следващата аларма и трябва да го изключите сами. Което означава да не забравите да го изключите сами.

Нещо подобно е с мобилния интернет. Ще трябва да отидете в Settings и да изберете Personal hotspot. После пак трябва да не забравите да го спрете, защото не е програмиран да се спира автоматично, след като не открие активно устройство, което да ползва мрежата.

Има и алтернативен начин за достигане на тези опции - като дръпнете щората с нотификациите до пълната й дължина (т.е. два пъти надолу) , последната функционална икона е Sort, от която може да избирате дали да включите горните функции или не, както и доста други.

Нещо удобно обаче, което е много полезно е скрийншотът, изведен на бърз бутон. След като го има, установявате колко често се ползва.

По подредбата на приложенията Mi 6 прилича повече на iOS - всичките те са някъде по екраните.

Докато направите телефона по свой образ и подобие, може да си поиграете доста - можете да приоритизирате нотификациите, да редите и преподреждате.

Част от приложенията например могат да не се стартират автоматично, което ще спести батерията ви. Внимавайте с това, защото няма да ви показва и известията от тях.

Като цяло, преди ъпдейта, софтуерът имаше известен проблем с нотификациите  - някои от тях трябваше да ги търсите, или да си играете да ги приоритизирате една по една, за да се показват при заключен телефон.

Последният ъпдейт, наличен за операционната система, обаче много подобри нещата и позволи през нотификациите на home screen да се отговаря на съобщения, което преди не беше възможно.

Приятна функционалност е, че можете да делите екрана на две и да ползвате две приложения - напр. мейл и Viber/Twitter и да мултитасквате, ако ви се отдава.

Като цяло това е телефон за любопитни хора, а не толкова за някой, който ще хване устройството и просто ще го ползва.

И все път, когато решите да се оплачете, че камерата на iPhone е по-добра или екранът на Samsung Galaxy, просто се сетете за цената и пак помислете.

Oще: mi 6  xiaomi  батерия за mi 6  издръжлива батерия  мобилни технологии  ревю на mi 6  смартфон  социални мрежи  шаоми 


Още от Ревю