6 вълнуващи филма по видеоигри, които така и не видяха бял свят | webcafe.bg
Mobilecafe

6 вълнуващи филма по видеоигри, които така и не видяха бял свят

Иво Цеков
19.11.2017, 16:59 (обновена 19.11.2017, 17:12)

1 от 6 снимки Назад Напред

BioShock

BioShock

Новината, че се прави филм по BioShock - една от най-интригуващите и артистични игри в последните години - определено бе повод за радост сред многобройните фенове. Лентата е била планирана още през 2008 г., като неин режисьор трябвало да бъде Гор Вербински, направил преди това „Карибски пирати”.

Когато обаче в навечерието на проекта предишната голяма продукция на Universal - комикс адаптацията Watchmen на Зак Снайдер - не се представи добре в боксофиса, холивудската компания изпитала съмнения относно екранизацията на BioShock, която трябвало да струва цели 200 милиона долара и да има ограничен възрастов рейтинг, съгласно който лица под 17 години могат да присъстват само в компанията на възрастен. Universal поставила изискването или съдържанието да бъде прекроено, така че филмът да получи нов рейтинг, или бюджетът да бъде свит до едва 80 млн. Вербински не останал доволен от това и скоро напуснал проекта.

Шефът на Irrational Games Кен Левийн също лично се противопоставил на филмовата адаптация на своята игра BioShock, което в крайна сметка довело до това, че тя никога не видя бял свят. "Не бях склонен на компромис. С BioShock създадохме един свят и не исках да видя как той бива променен, само за да стане на филм. Някой ден адаптацията може да се осъществи, но за това е необходима правилната комбинация от хора", аргументира се дизайнерът, който е започнал професионалната си кариера именно в Холивуд като сценарист.

Не е тайна, че повечето видеоигри, направени по филмов лиценз, се оказват тотални провали.

Но същото може да се каже и за обратния процес - филмите по видеоигри нямат твърдо обособена ниша и както гейм компаниите, така и киностудиата разчитат на еднократни попадения, а резултатите обикновено са крайно разочароващи за феновете.

Понякога - само понякога - е възможно да се появи филм по игра, който наистина ни кара да се замислим дали все пак няма и капка надежда.

С особена сила това важи за следните вълнуващи проекти. Само че макар да изглеждаха обещаващо, те така и не видяха бял свят. И ни оставиха да си задаваме въпроса "Какво можеше да бъде?"

Ето тези шест филма по любими видеоигри и техните истории, обясняващи защо така и не ги видяхме на екран.

Oще: bioshock  castlevania  gears of war  guns of the patriots  halo  konami  metal gear solid  metroid  nintendo  street fighter  universal  адаптация  бюджет  видеоигри  гейминг  геймъри  джон ву  дракула  екранизации  екранизация  епизоди  игри  кен левийн  кен ливийн  киноадаптация  компания  конами  лен уайзмън  майкъл де лука  метроид  нереализиран  нийл бломкамп  нинтендо  оценки  питър джаксън  пол андерсън  провали  продуцент  проект  разочарование  самус аран  студио  сценарист  сюжет  филм  филми  филми по видеоигри  хидео коджима  холивуд  шейн салерно 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.