Първият iPhone стана на 10 години | webcafe.bg
Mobilecafe

Първият iPhone стана на 10 години

лебовскиMobilecafe
09.01.2017, 13:33 (обновена 14.01.2017, 08:36)
оригиналният iphone 2007

Денят, в който Apple преоткри телефона

"Днес Apple ще преоткрие телефона"

Денят е 9 януари 2007 г., а тази доста дръзка реплика прозвучава в калифорнийска зала, пълна с журналисти и хора от технологичната индустрия, по време на световното изложение Macworld. След серия от спекулации и слухове, съоснователят и главен изпълнителен директор на Apple по това време Стив Джобс повдига завесите над новото устройство на компанията.

Споменът за това събитие е толкова жив, че сякаш се е случило вчера.

"iPod, телефон и интернет-комуникатор. Това не са три отделни устройства. Това е едно устройство и ние го наричаме iPhone", продължи Джобс.

Този момент, от който днес се навършват 10 години, се приема за рождения ден на модерния смартфон (макар че самият телефон беше пуснат на пазара едва през юни 2007 г.). Каквото и да мислите за Apple и за продуктите, които предлага към днешна дата, не може да не се признае историческото значение на онзи 9 януари за технологичния свят.

Когато говорим за премиерата на оригиналния iPhone, е важно да припомним в какъв контекст се появи той, за да се опитаме да разберем какво влияние имаше върху индустрията.

До онзи момент т.нар. "умни телефони" не бяха особено умни. Устройствата от производители като Moto и Blackberry имаха съвсем базови функционалности, подобни на компютъра, като например - браузър, който преобразуваше сайтовете в зле подредени текстови версии през мобилен стандарт, услуга за електронна поща с възможност за изпращане на някои видове прикачени файлове, и др.

По същество тези смартфони бяха джобни компютри, през които можеха да се провеждат телефонни разговори. Контролираха се чрез стилус или отделен бутон - навигатор за менюто. Обикновено те бяха снабдени с няколко елементарни приложения - календар, калкулатор, пасианс или медиен плейър, през който може да се слуша музика.

Накратко: въпреки всички ограничения и компромиси на функционалността, тези продукти бяха най-доброто, с което разполагаха потребителите. В повечето случаи смартфонът преди 2007 г. нямаше да ви свърши работа, ако получите молба да свършите някоя спешна задача, докато сте на път. Но да си припомним, че по това време масовият потребител ползваше телефон с капаче и T9-клавиатура.

И тогава се появи новият iPhone, който обещаваше да пренесе света в джоба ни чрез силно модифицирана операционна система, напомняща на тази от персоналните компютри. Въпреки всички първоначални бъгове и липсата на важни функционалности като copy/paste, скоростта на 3G мрежата и AppStore (който се появи една година по-късно) - оригиналният iPhone се превърна в нов стандарт за качество на смартфоните.

Хората в залата ахваха на глас, докато Джобс показваше за пръв път някои от най-баналните функции на iPhone - като отключването на телефона с плъзване на пръст по екрана му.

Мултитъч дисплей? За времето си това беше нещо нечувано, макар че днес същестува в почти всички мобилни телефони - възможността за увеличаване на изображенията на дисплея с два пръста.

iPhone показа и нов тип интернет-браузър, който поддържаше декстоп-версии на сайтовете (без Flash), камера, която правеше доста впечатляващи снимки (като за 2007 г.) и отличен мениджър за музика и видеа. Всичко това беше опаковано в изключително интуитивно и лесно за употреба устройство.

Смартфонът вече излезе от нишата на бизнес-устройствата, сега вече можеха да вършат работа на всеки потребител.

iPhone беше посрещнат с доста критики и скептицизъм, най-вече заради високата цена на устройството.

Един от най-отявлените му критици беше тогавашният главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър, който се изсмя на глас в отговор на въпрос какво мисли за iPhone.

"500 долара с абонаментен план?", удиви се той, докато се кикотеше пред камерата. "Ако това не е най-скъпият телефон в света,... Освен това дори не привлича бизнес-клиентите, защото няма физическа клавиатура, което не го прави много удачна машина за писане на мейли".

Разбира се, историята го опроверга, а iPhone наистина се превърна в хит. До онзи момент най-продаваемият продукт на Apple беше iPod, поради което Джобс отдели толкова много време, за да похвали музикалните му качества по време на премиерата.

За по-малко от 10 години обачe iPhone надмина всички продажби с над 1 млрд. устройства по цял свят. Apple трябваше да направи известни подобрения на функционалността, да разшири присъствието си на нови пазари и да разубеди най-върлите привърженици на телефоните "с копчета", но в крайна сметка усилията си струваха. Продажбите от iPhone доста бързо оскъпиха акциите на Apple и го превърнаха в най-ценната компания на световните борси.

Най-важното е, че iPhone положи основите на последвалата революция на смартфоните и таблетите от всички производители. Едно сравнение между външния вид на устройствата преди и след премиерата на iPhone е достатъчно, за да разберем промяната.

Разбира се, останалите компании са отговорни за голяма част от иновациите на мобилните устройства през последното десетилетие, които бяха разработени на базата на концепциите на Apple. Колкото повече конкуренция, толкова по-голям избор за потребителите.

Но ДНК-то на оригиналния iPhone все още може да се разпознае навсякъде, независимо от типа мобилно устройство. И не само по отношение на хардуера, но и по отношение на обществото, в което все повече процеси могат да се контролират, заплащат или модифицират с няколко движения по мултитъч-екрана на мобилния телефон.

Oще: 10 години iphone  apple  iphone  qwerty  t9 клавиатура  айфон  епъл  историята на iphone  кога е създаден iphone  мобилни технологии  оригиналният iphone  премиерата на новия iphone  смартфон  стив джобс  физическа клавиатура 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.