Най-иновативната компания в Тайван | webcafe.bg
Mobilecafe

Най-иновативната компания в Тайван

лебовскиMobilecafe, по Cens, HiComm, ExtremeTech
21.01.2016, 21:18 (обновена 23.01.2016, 09:07)

1 от 5 снимки Назад Напред

tsmc

Снимка: © Getty Images

TSMC е основана през 1987 г. и дълго време е лидер в своя бизнес. Освен в полупроводниковите чипове, компанията започна да инвестира и в светлинна и слънчева енергия

Лидерът в производството на чипове TSMC e най-иновативната компания в Тайван за 2015 г.

Първото място на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company е според резултатите от проучването на Бюрото за индустриални разработки и Министерството на икономиката на азиатската страна. Така TSMC за пореден път затвърждава статута си на една от най-големите и най-важните компании в Тайван, движещи икономиката на страната.

Заради иновациите и известните в цял свят технологични марки като HTC, Aser и Asus, Тайван си остава сред най-примамливите бизнес дестинации в света.

А в топ 20 в класацията по иновативност продължават да доминират именно технологичните компании, които все още са лицето на тайванската икономика.

Класирането по иновативност е осъществено според четири фактора: цялостно развитие на компанията, иновационни стратегии, инвестиции в иновации и иновационен мениджмънт. TSMC спечели първото място в надпреварата благодарение на своята платформа "Отворени иновации", която подпомага иновациите в самата компания и в екосистемата й от партньори.

Друга причина за признанието са сериозните инвестиции на TSMC в проучване и развитие през последните четири години. В компанията съотношението проучване и развитие/годишен доход е съпоставимо с това на гиганти като Intel.

В момента TSMC усилено развива продукцията си на 10- и 7-нанометрови чипове.

Заради забавянето от страна на Intel в работата по техния 10-нанометров чип, очакванията са продукцията на TSMC да изпревари тази на американската компания през 2017 г.

Както пише ExtremeTech, TSMC беше ненадмината в своята сфера над 10 години. През последните 12 месеца обаче позициите й бяха отслабени заради силното представяне на Samsung при 14-нанометровите чипове. Сега тайванците са решени да върнат своя статут и работят по агресивен пазарен план, който включва пускане на 7-нанометрова продукция през 2018 г. и на 5-нанометрова през 2020 г.

В класацията за иновативни тайвански компании попадат и някои традиционни производители като например Giant Manufacturing.

Това е най-големият производител на велосипеди, с фабрики в Тайван, Китай и Холандия.

На 11-о място попада текстилната компания Eclat Textile Co. която продължава редовно да пуска на пазара текстилни продукти с добавена стойност.

В топ 15 е и HIWIN Technologies, разработчик на прецизни машинни елементи. Компанията също така попадна в класацията на Forbes за иновации през 2015 г.

Новото име в тазгодишната класация на Тайван е Hota Industrial Manufacturing, разработчик на прецизни автомобилни части и оригинално оборудване. Фирмата извоюва 19-ата позиция благодарение на способностите си да координира своите разработки с интернационалните си клиенти.

Изброяват се няколко основни фактори, които оказват все по-голямо влияние на иновациите в тайванските компании.

Това са Big Data, Интернет на нещата (или Интернет на вещите, IoT) и облачния компютинг.

Big Data представляват големите масиви от данни, които се генерират в днешно време и които предоставят огромни възможности за анализ. Чрез тях може да се подобри качеството на продукти и услуги, да се предвидят бъдещи бизнес възможности и да се увеличи ефикасността при взимането на решения. В същото време IoT ще създаде сериозни бизнес възможности при преносимите устройства и в поне още няколко сфери.

Oще: big data  cloud computing  giant maufacturing  intel  internet of things  iot  m  samsung  tsmc  азия  бизнес  велосипеди  доход  икономика  инвестиции  иновативна  иновации  класация  компания  мениджмънт  нанометрови  облачен компютинг  пазар  полупроводници  прецизни елементи  продукти  продукция  производители  проучване и развитие  разработчик  тайван  тайвански  технологии  услуги  устройства  фабрика  чипове 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.