Microsoft прощава на "пиратите" с Windows 10 | webcafe.bg
Mobilecafe

Microsoft прощава на "пиратите" с Windows 10

лебовскиMobilecafe, по Forbes
20.03.2015, 19:40 (обновена 28.03.2015, 10:29)
 Windows 10

Снимка: © Microsoft

Голямата новина е, че вече всеки Windows ще може да се "ъпдейтва" до 10-ка, независимо дали е пиратски или не...

Когато Microsoft оповестиха, че Windows 10 ще е безплатен, автоматичен ъпгрейд от Windows 7 или 8, това беше доста необичаен ход.

Компанията никога не е била известна с раздаването безплатно на операционните си системи, но тогава най-популярната теория беше, че Windows 8 бил толкова негативно посрещнат от потребителите, че фирмата просто искала да продължи възможно най-бързо напред. И да поведе всички потребители със себе си.

Ако вярваме на една популярна шега, желанието на Microsoft да се дистанцират максимално бързо от Windows 8 било толкова силно, че те прескочили напълно 9 и се насочили направо към 10.

Сега вече стана очевидно колко силно Microsoft искат единна потребителска база на Windows 10.

Пред Reuters мениджърът, работил по Windows Тери Майърсън обясни:

"Ъпгрейдът до Windows 10 е достъпен за всички съвместими PC, независимо лицензни или нелицензни копия"

И в случай, че това не звучи достатъчно ясно, говорител на Microsoft изясни точно какво означават думите на Майърсън пред The Verge:

"Всеки със съвместимо устройство може да направи ъпгрейд до Windows 10, включително хората с пиратски копия на Windows".

Не сте разбрали погрешно, дори и копието ви на Windows 7 или 8 да е нелицензно, все така ще можете да направите безплатно ъпгрейд до Windows 10.

На пръв поглед това изглежда като безумие, но при по-сериозен анализ причините се изясняват.

Въпреки че Microsoft отдавна си имат проблеми с пиратството, лицензите стават все по-маловажна част от финансовия им модел.

Лицензите сега носят 16% от доходите на компанията - в сравнение със същия период миналата година, когато те са били 23%. Става дума както за Windows, така и за Office лицензи.

Очевидно замисълът на Редмънд е, че дори и пиратите, когато разполагат с новата версия на Windows, ще са по-склонни да платят за други продукти на Microsoft като Skype и Office 365.

Тази стъпка се счита и за символична маслинова клонка за Китай, където около три четвърти от целия PC софтуер, включително Windows, е пиратски.

С един ход, Microsoft се опитват да превърнат милиони пирати в законни потребители.

Някои анализатори дори определят това като един вид "амнистия".

Вместо да харчат цяло състояние за разработката на поредни антипиратски мерки, които пиратите неизбежно ще преодолеят не по-късно от седмица след излизането на новата ОС, Microsoft дават чист старт, и улесняват потребителите като ги правят законни клиенти на другите им продукти, ако пожелаят.

Извън Китай, където пиратството е норма, а не изключение, потребителите на Windows в Западна Европа се оказват с пиратски копия на операционната система по-скоро случайно, заради масовото им разпространение, и това затруднява покупката или ъпгрейда на законен софтуер.

Няма спор, че в Източна Европа въпросът с пиратството стои по-различно, но има случаи, когато пиратите не са умишлено такива. Казано метафорично - те са само моряци, качили се на погрешната лодка и гледат учудено, когато виждат над главата им да се развява знамето на "веселия Роджър".

Контрааргументът на всичко това, естествено, е, че Microsoft донякъде насърчават пиратството или поне си затварят очите за него, предлагайки един вид "амнистия" с Windows 10.

Остава неясно обаче до каква степен тази логика има сериозен резон.

Ако все още сте с Windows XP, по-вероятно е да не сте от хората, който са наясно как успешно да изпиратстват цяла нова ОС. А ако сте пирати, които вече са си инсталирали незаконно копие на Windows 7 или 8, доста вероятно е да се ориентирате как да направите същото и с Windows 10, ако той не е безплатен.

Митичната група технологично грамотни пирати, все още ползващи Windows XP и чакащи да се възползват от подобна възможност като сегашната с Windows 10, изглежда или невероятно малка, или изобщо несъществуваща.

Последното парченце от пъзела е въпросът защо всъщност Windows 10 не е просто директно безплатен за всички.

Все пак говорим за безплатен, автоматичен ъпгрейд за Windows 7 и 8, но типът хора, които реално още ползват Windows XP и Internet Explorer 6, е или тотално технологично неграмотен, или това са служители на компании, които нямат никакъв интерес да отделят време и пари за ъпгрейд, въпреки че страдат, когато зловреден софтуер убие жизнения цикъл на програмите им.

Това са всъщност потребителите, които имат най-голяма нужда от ъпгрейд, но именно те остават единствената група, която все така плаща за прехода към следваща версия на ОС, поне според огласената сега система.

Естествено, предстои Microsoft да направят още свързани с Windows 10 анонси, преди пазарния му дебют през лятото.

Не е изключено в крайна сметка операционната система да стане изцяло безплатна дотогава.

Поне за момента вероятно едната от причините за сегашното решение е, че Microsoft могат да настроят Windows 7 и 8 за преход към 10 чрез ъпдейт, но процесът няма как да бъде толкова лесен при Windows XP и по-ранните версии, а и вероятно ще изисква някаква стандартна инсталация (което е и причината голяма част от тези потребители така и да не са го направили до този момент).

Трудностите и много от разходите все още са налице, освен ако ъпгрейдът не бъде измислен да е изцяло автоматизиран.

Или все пак Microsoft просто още не са готови да направят флагманския си продукт безплатен за всички и засега им стига да го дадат на тези, които са достатъчно "техен" таргет, за да имат поне компютър с Windows 7, дори и да са пирати.

Доста е вероятно тези потребители да бъдат по-склонни да купят други нови продукти на Microsoft от тези, които още остават на XP.

Но ако общата идея е да се започне начисто за всички потребители, вероятно е време Сатия Надела да се замисли за премахването на звездичката след "безплатен* ъпгрейд" до Windows 10.

Няма как да бъде спечелена войната с пиратството, така че в много аспекти това би имало смисъл.

Никой няма да започне да раздава изведнъж безплатно всичките си продукти, но дори като полу-легализира пиратството, Microsoft може да си осигури милиони нови редовни потребители.

Все пак няма как да оставаш престъпник, ако магазинът ти дава касова бележка за това, което си откраднал. И може пък да се замислиш дали да не пазаруваш пак там, в крайна сметка.

Остава и една малка уговорка за ентусиазираните от вестта за "индулгенцията" пирати - от Microsoft все пак уточняват, че "неправилно лицензираните или не-оригинални" версии на Windows ще продължат да бъдат такива и след прехода към Windows 10.

Не е ясно обаче какво означава това за потребителите - напомнящи съобщения при всяко стартиране, работа на операционната няколко седмици, последвана от блокиране до лицензирането, или пълноценна работа без право на корекции и ъпдейти?

Компанията е отрязвала ъпдейтите на пирати в миналото, така че се надяваме този въпрос да бъде изяснен в близко бъдеще.

Oще: microsoft  windows 10  компания  компютри  компютър  операционна система  пиратство  потребители  технологии  ъпгрейд 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2014, 18:01

10 alf | 21.03.201522:00

хахах сектора у лево - ааа мууу Смее се аи като не знаете къде се намирате, поне да не се правите на остроумни, по ми биете на смешни, - демек да кажа, че нищо не знам, ама другите и това не знаят Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 18:01

9 alf | 21.03.201520:30

работата е ясна...бул шит, само дето като гледам екипа mircosoft по визия и дръжание (сигурно като си говорят и пиукат) eдва ли да има разлика с тез от преди 30 г.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.09.2010, 13:38

8 d0ni | 21.03.201519:29

Преди много години Бил Гейтс беше казал, че ако хората ще пиратстват софтуер, нека това да е софтуер на Майкрософт. Много добре си е направил сметката.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

7 Rowan | 21.03.201516:48

http://en.wikipedia.org/wiki/Dumping_(pricing_policy)

"In economics, "dumping" is a kind of predatory pricing, especially in the context of international trade. It occurs when manufacturers export a product to another country at a price either below the price charged in its home market or below its cost of production."
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

6 explorer | 21.03.201516:42

@#5 не са едно и две. Съвета ми е да следиш бюлетините с уязвимости на уиндоус и ще видиш за какво иде реч.
Заради съвместимостта дори в W8.1/WS2012 R2 се ползват доста стари решения, непригодни за облачното време, което настъпи ;)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.03.2015, 15:34

5 huskytail | 21.03.201516:10

explorer, за кои "технологии и решения наследени още от NT времената" става въпрос?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.09.2013, 23:04

4 Deyan Denev | 21.03.201515:58

Изглежда са си взели поука с "десятката" .Взели са много неща от другите.Например от Убунту ,да инсталираш и да имаш готова система за работа без да търсиш драйвъри.Предполагам ще вградят и репозиторитата също,за да има единно място от където да се дърпа софтуера (пак за пример давам мак и линукс),или ще си сложат маркети както при телефоните.Определено добре се развива и идеята да е безплатен е отлична за потребителите ,които не го купуват ,като така се отървават от разни експлойти внедрени в пиратските версии...Имат адмирациите ми ,не съм ползвал уиндоус от 3 години освен на работа ако се наложи ,но се развиват добре,а аз си оставам на линукс
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

3 explorer | 21.03.201515:58

Поздравления за смелия ход. Радвам се че успяха да измислят нещо такова, защото това им дава чудесна възможност да скъсат с някои слабости на предишните версии. Явно някои хора успяват да капитализират народната мъдрост, в случая, че на харизан кон не се гледат зъбите.
Говорейки за областта, в която работя - сигурността, определено има компоненти, технологии и решения наследени още от NT времената, които е време да излязат в пенсия. До колко ще им стиска да направят решителни стъпки, и да извървят докрай пътя предстои да видим.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.12.2012, 07:09

2 Галфонсо | 21.03.201511:10

В момента съм с последния билд на Windows 10 (10036) и мога да кажа, че е невероятен. Бърз, удобен и не се налага да инсталираш никакви драйвери, ако си с нов хардуер. За първи път не ми се налага да инсталирам драйвер на видео картата, макар че ми е нова - АТI R9 290X - просто като си инсталирах Уиндоуса екрана ми се включи на правилната резолюция с последните драйвери на картата. Ако сте със стари кошници обаче не знам как ще се държи
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 21.03.201509:20

Изглежда ми малко наиво да се мисли, че Уин 10 ще бъде раздаден безплатно. Програмираното "убийство" на ХП донесе на компаниите за хардуер огромни приходи, защото новия софтуер на Уиндоус се оказа трудно приложим към стария софтуер. Т.е. мисля си, че става въпрос за известно "спонсориране" от страна на хардуерните гиганти, за да може по-бързо новия Уин 10 да плъзне, и да предизвика тотален крах на милиони ПС-та от по-старо поколение. Изглежда ми закономерност в светът на корпоративния бизнес, не толкова маневра за запазване на клиентите след неуспешния Уин 8.
И съм сигурен, че ще последва съвсем скоро изригване с нов Уин 11, които е истински скок! в технологиите, и дава невероятни възможностти. Също така е обвързан с ползването на Ютуб, Гугъл и другите най-посещавани интернет портала, но вече е платен. При това доста скъп.
   

оценка

+1 -1