Пет мита за батерията на смартфона | webcafe.bg
Mobilecafe

Пет мита за батерията на смартфона

лебовскиMobilecafe, по Yahoo Tech
02.11.2015, 17:13 (обновена 15.01.2016, 11:18)

1 от 2 снимки Назад Напред

батерии за смартфон

В някои от митовете има известна истина, но тя е най-малкото изкривена

Съществуват широко разпространени убеждения за това как да зареждате и как да не зареждате батерията на смартфона си. Сещате се: тези в стил „Не го оставяйте да се зарежда цяла нощ" и „Не зареждайте батерията често, за да не се изчерпва твърде бързо".

Учудващо или не, повечето от тези твърдения са далеч от истината. За да правите по-добре разлика между факти и измислици, ето истината за пет от най-разпространените митове относно батерията на телефона ви.

1.Като си държите телефона включен в тока му разваляте батерията

Това със сигурност сте го чували: ако например го зареждате цяла нощ, това ще изхаби батерията и тя ще издържа все по-малко. Истината обаче е точно обратната. Смартфонът ви е достатъчно интелигентен, за да разбере кога батерията е напълно заредена и съответно да спре да дърпа от зарядното.

В днешно време повечето телефони са така направени, че се зареждат на пълни обороти само докато батерията стигне около 80%. След това зареждането продължава на по-бавни обороти, докато стигне 100%.

2.Зареждайте телефона само когато батерията се изчерпа

Няма и капка истина в това. Литийно-йонните батерии - каквито се използват в съвременните телефони, таблети и други смарт устройства - не страдат от т. нар. „ефект на паметта", който затормозяваше старите никел-кадмиеви и никел-метал-хидридни батерии.

За ефекта на паметта се смяташе, че влиза в действие, ако започнете да си зареждате батерията преди тя да се е изхабила напълно. Ако например започнете да я зареждате, когато тя е на 50%, следващият път, когато падне до 50%, ще си мисли, че е вече празна. През годините е имало доста дебати доколко такъв ефект наистина съществува, но така или иначе, той със сигурност не важи за литийно-йонните батерии, използвани днес.

3.Зареждането на телефона постепенно изхабява батерията му

Това може да се приеме за вярно, но с важно уточнение. Наистина литийно-йонните батерии губят от капацитета си при всеки цикъл на зареждане. Но както обяснява и Apple в своето ръководство, циклите на зареждане нямат общо с това колко често зареждате батерията си. Всъщност важното е колко често батерията изчерпва 100% от капацитета си.

Да речем, че един ден изхабявате батерията до 50% и след това я презареждате. На другия ден правите същото. Тези два дни на изхабяване на батерията наполовина всъщност са равни на един цикъл на зареждане.

Тъй че е вярно, че батерията губи от капацитета си с времето. Но не толкова бързо, колкото си мислите, и не защото я зареждате твърде често.

4.Не използвайте телефона докато се зарежда

Заплахата е, че ако ползвате включен в тока телефон ще се „изпържите". Всъщност това няма как да се случи, освен ако не зареждате и ползвате телефона във ваната, или не го зареждате с някакво евтино и подозрително зарядно (повече за тези вижте в следващия мит).

В случай, че просто ползвате зарядното, вървящо с телефона, или добър негов заместител, няма от какво да се притеснявате. Все пак, за да се зареди по-бързо смартфонът, трябва да го оставите на мира.

5.Използването на различна марка зарядно ще развали батерията

И тук има известна истина. Но тя касае само тези зарядни, които не са одобрени от оригиналния производител, а не тези, които са различна марка, но отговарят на изискванията и са със същите спецификации като оригиналното зарядно.

Ако купите много евтино зарядно устройство, за което не е потвърдено, че работи с вашия модел смартфон, наистина батерията може да се повреди, а даже има и шанс телефонът да се запали.

Но ако вземете лицензирано и одобрено зарядно устройство, което е съвместимо със смартфона, такива проблеми няма да имате.

Oще: батерии  батерия  включен  ефект на паметта  зареждане  зарядно  изхабяване  литийно-йонна  марка  мит  мита  митове  обороти  опасно  проценти  разваля  смартфон  съвети  телефон  ток  убеждения  устройство 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.