Microsoft орязва поддръжката на Windows 7 и 8 | webcafe.bg
Mobilecafe

Microsoft орязва поддръжката на Windows 7 и 8

лебовскиMobilecafe, по Forbes, Thurrott, ArsTechnica
18.01.2016, 19:18 (обновена 20.01.2016, 17:42)

1 от 2 снимки Назад Напред

windows

Изглежда, че по силов начин Microsoft иска да превърне Windows 10 в "предложение, което не можете да откажете". Все пак се очаква компанията да внесе допълнителна яснота за решението си, остава и възможността да направи някои промени в него

Вероятно сте си мислили, че вашето копие на Windows 7 ще се поддържа до 2020 г., както и че това на Windows 8 и 8.1 ще има официална поддръжка до 2023 г.

Само че се налага да размислите, тъй като Microsoft обяви радикални промени в третирането на потребителите на двете операционни системи.

Компанията разкри, че спира поддръжката за инсталациите на Windows 7 и 8 (да, включително 8.1), ако те са на компютри, вървящи с най-новите чипове от Intel, AMD или Qualcom. По-специално, чиповете са под имената Kaby Lake (Intel), Bristol Ridge (AMD) и Qualcom 8996 (основата на Snapdragon 820).

Тези чипове ще доминират продажбите на всички десктоп компютри, лаптопи, хибриди и таблети през 2016 г.

Всъщност Microsoft стига и по-далеч, като отказва да поддържа Windows 7 и 8 на процесорите Skylake от настоящата генерация на Intel, с изключение на един "списък от специфични нови устройства със Skylake". В този списък са включени Dell Latitude 12 и XPS 13; HP EliteBook Folio и G3, и Lenovo ThinkPad T460s и X1 Carbon.

Дори на тези устройства поддръжката ще продължи само 18 месеца и ще приключи на 17 юли 2017-а.

Bristol Ridge на AMD ще се появи през първата половина на годината, а Kaby Lake на Intel също трябва да навлезе преди идването на 2017-а: и двете ще поддържат само Windows 10.

Това ще постави предприятията, които искат да останат с Windows 7 или 8.1 в трудна позиция. Ако желаят или се нуждаят от нов хардуер, те ще трябва или да си набавят стари системи с процесори Broadwell или по-отдавнашни, или да използват новата генерация процесори с операционна система без официална поддръжка, или да преминат изцяло на Windows 10.

Така фактически Microsoft скъсва с 31 години от историята на Windows и отказва да спази обещаните жизнени цикли на операционните системи, освен ако потребителите не си останат и на стар хардуер, за да ги ползват.

Все пак Windows 7 и 8.1 няма да спрат да се поддържат.

Операционните системи ще продължат да получават Windows ъпдейти съответно до 2020 и 2023 г. Но ъпдейтите ще бъдат разработвани за официално поддържания от тези платформи хардуер.

Ако подкарате същите операционни системи на по-нов хардуер, конфигурацията ви няма да е официално поддържана. А всякакви нови ъпдейти няма гарантирано да работят с хардуера ви.

Въпросът е защо Microsoft постъпва така?

В свой блог пост Microsoft обяснява, че всичко е заради трудностите в това Windows 7 (излязъл октомври 2009) да продължи да върви добре на по-нов хардуер.

Очевидният контрааргумент е, че Windows 7 си върви гладко и на остарели системи и не би трябвало да се нуждае от оптимизация, за да бъде подкаран на доста по-мощните.

Трябва обаче да се признае, че на практика нещата не са толкова прости и новият хардуер наистина променя ситуацията. Skylake например има определени възможности за самоуправление, които позволяват на чипа да реагира по-бързо на променящи се изисквания, отколкото може да реагира самата операционна система.

Много е вероятно съчетаването на тези нови хардуерни възможности със стар софтуер да е твърде бавен и трудоемък процес.

В същото време Microsoft не дава обяснения за решението си да третира Windows 8 по същия начин като Windows 7, при положение, че той е само на три години и три месеца и голяма част от ядрото му е същото като на Windows 10.

Кой ще бъде най-засегнат от решението?

Може да се счита като изненада това, че Microsoft насочва промените първо към бизнесите. В своя блог компанията обяснява, че приоритет й е „прозрачността към предприятията относно това къде могат да намерят най-голяма надеждност и най-добра поддръжка на Windows". Отново се споменават Windows 10 за нови системи и Windows 7 за по-стари, но не става ясно къде се вписва Windows 8.1. Липсва и обяснение защо поддръжката и гъвкавостта, която милиони получиха с Windows 7 и 8, сега значително ще се влоши.

До момента бизнесите можеха да си позволят да купят по-добър хардуер и да инсталират досегашните си Windows пакети на него, а самия Windows да сменят тогава, когато пожелаят - и това да не се влияе от хардуера. Но с този ход Microsoft променя драстично ситуацията, и то без никакво предупреждение.

Логично, поредната вълна от недоволство срещу компанията вече се надига.

Междувременно технологичният анализатор Патрик Муурхед от Moor Insights & Strategy погледна на ситуацията от друг ъгъл: всъщност този ход на Microsoft би трябвало много да се хареса на хардуерните компании.

Не е никак популярно и добре прието да орежеш поддръжка на стар софтуер, когато пускаш нов хардуер - и компаниите избягват да го правят, макар че поддържането на стари системи им излиза скъпо (Муурхед изчислява, че до 1/3 от разходите им отиват за това).

Когато самите Microsoft се отказват от поддръжката на стария си софтуер и насочват към новия, това прехвърля отговорността от всяка хардуерна компания към тях и намалява разходите за нов хардуер.

В същото време такава принуда за ъпдейт е необичайна в света на Windows - традиционно други платформи като OS X на Apple са се характеризирали със слаба или никаква поддръжка на стари операционни системи върху нов хардуер.

Очевидно по този начин Microsoft смята да се доближи към целта си от 1 милиард компютри с Windows 10. И нищо чудно да успее.

Да, винаги ще се намерят такива, които ще предпочетат да минат на Linux и да сменят основните си програми, винаги ще ги има и другите, предлагащи преминаване към Apple и също промяна на платформа и на основни програми.

Но всички между тези две категории си остават преимуществено аудитория на Microsoft и за тях става все по-ясно, че искат или не, бъдещият им Windows е Windows 10.

Oще: amd  bristol ridge  intel  kaby lake  microsoft  os  os x  qualcom  skylake  snapdragon  windows  windows 10  windows 7  windows 8.1  бизнес  генерация  конфигурация  майкрософт  натиск  обяснение  операционна система  орязва  платформа  поддръжка  предприятия  процесор  серия  система  софтуер  уиндоус  устройства  хардуер  чип  чипсет  ъпгрейд  ъпдейт 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2016, 13:50

7 Eacademy Daf.939749156123460 | 27.02.201613:52

Обичайното за тях извиване на ръце! Ще мине там, където администрацията е продажна или хората ги мързи да мислят. За разлика от тях Линукс не притиска никого, дистрибуциите си вървят за обявеното време, и преминаването към по-нова версия е въпрос към личните предпочитания на потребителя. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

6 Harry | 22.01.201618:30

Вие не помните ли как микрософт завладява пазари, у нас например, не е по-ралично и другаде, един министър купува на кило софтуер, на цени занчително нагоре от цената на дребно, после купи обновяването до Вин8 преди да е излязла окончателната версия? Как мислите Бил Гейтс "мотивира" продажната колониална администрация за такива сделки?

Германия отдавна е на Линукс, имах германско СуСе преди повече от 10 г. Китайците забраниха Вин8 за държавно ползване - "Прозорците" са широко отворени за наблюдение на цялата активност, към господарите в САЩ!

Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 22.01.201615:02

King, така като се замисля действията на Майкрософт затрудняват най-много точно такива клиенти: големи и тромави институции като държавната администрация, където промените се приемат трудно. Но предполагам мениджърите на Майкрософт са си направили сметката приходи/разходи и са взели под внимание интересите на клиенти от този тип. Иначе не възразявам срещу ОС като Линукс и Юникс по никакъв начин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 21.01.201609:21

Кривише Макаронише.

Освен микромек, има и други платформи, че и по-добри от тяхната. Като искат да си прогонят зорлем част от клиентите както винаги, ми техен си проблем. Линукс и Юникс също не стоят на едно място, и някои от версиите им са по-добри и по-стабилни от Виндофса. Осен това и дават и по-голяма свобода по отношение на хардуера, и поддръжката и тн. А и капацитети извън Микро-софт също се намират. А и доколкото знам някои държавни администрации още преди 4-5г. минаха на линукс - германската например. Та микромеките нека си помпат производителност, и хардуер и софтуер. Варианти и комбинации винаги има, със или без тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

3 saturass | 21.01.201608:42

''Microsoft орязва поддръжката на Windows 7 и 8''

ами сега какво ще правим? то други OC освен уиндоус няма! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

2 explorer | 20.01.201612:48

едно време чакахме да излезе нова версия на ОС-а, за да използваме по-добре възможностите на хардуера. Сега вече има и други фактори, като остарелия потребителски софтуер писан за предишни платформи. За Майкрософт е далеч по-лесно да поддържат една версия вместо 3. Аз лично мисля че всички ще са доволни накрая, но нали трябва и медийните анализатори да захлебят ;)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 20.01.201611:16

Мисля, е обвързването на хардуера със развитието на софтуер е нещо нормално. Много хора може да не са доволни, но така се ускорява растежа. Още повече, че повишаването на производителността при изчислителната техника се е наложило като водещ мотив. Не след дълго и други разработчици ще последват водещите производители, и тогава пропастта между старата концепция и новата ще се задълбочи. Който не желае да следва трендовете може, или да приеме ограниченията на старата си техника, или да разработи собствена концепция, ако има този капацитет.
   

оценка

+1 -0