Никой не обича подлези, но този е изключение | webcafe.bg
Mobilecafe

Никой не обича подлези, но този е изключение

Webcafe
21.09.2017, 11:25 (обновена 25.09.2017, 11:15)
Подлезно

Снимка: © Webcafe.bg

Подлез стана пространство с научна тематика

Шпатула, боя, няколко чифта ръце и помощ от приятел. Това е необходимо, за да се превърне един подлез в произведение на изкуството. В случая - на науката като изкуство.

Най-важното, което трябва обаче, са идея, желание и капка усет.

Последните три намерихме в главните действащи лица, стоящи зад реновирането на подлеза на бул. България и ПГ по текстил и моден дизайн - „ПОдЛЕЗНО" - организация за дизайн и изкуство, и стажантите на VIVACOM.

С общи усилия благодарение на тях доскоро тъмното и неприветливо подлезно пространство днес е осветено, изрисувано с инфографики, графити и арт инсталации.

Какво може да научи един минувач, ако спре за малко в подлеза? От какво са изградени органите, колко атоми има в човешкото тяло, какво гласи първото съобщение, изпратено чрез интернет и още много други интересни факти от различни сфери на науката.

„Включили сме всички науки - химия, физика, биология, биохимия, математика, информатика, астрономия, екология, роботика. Интересни факти от тези сфери преминаващите през подлеза могат да прочетат върху информационни табелки.", споделя Димитър, един от организаторите на „ПОдЛЕЗНО".

Научният подлез е петият реализиран проект на организацията, след като София вече се радва на предишните четири - Природен подлез, Музикален подлез, Графити подлез и Филмов подлез.

„Опитът и интересът към работата ни показва, че хората усещат наистина голяма нужда от преобразяването на подлези. Това, което правим, повдига по-значими въпроси - за гражданската активност и дали трябва да предприемаме мерки да подобряваме средата си или не, дали подобни проекти биха моли да съществуват продължително време в градското пространство.", разказва още Димитър.

Когато решават да започнат реновирането на подлеза, „ПОдЛЕЗНО" имат нужда от партньори. Споделят идеята с редица фирми и бързо намират компании, които да ги подкрепят. Едни от тях им правят отстъпки при закупуването на материалите за изграждането, други помагат с експертно мнение, съвети и оборудване.

Централно място с работата си по проекта заемат и стажантите от VIVACOM. 77 от тях прекарват почти цяло денонощие в сваляне на старата настилка, слагане на нова боя, подреждане и помощ на техническите лица, които се занимават с монтирането на арт инсталациите.

„Без помощта на стажантите нямаше да успеем да завършим този подлез", споделя по време на откриването Мартин.

Срещаме се с двама от тях - Ивелина и Герасим. Ивелина е стажант в отдел "Продукти и услуги", а Герасим - в отдел "Човешки ресурси" на VIVACOM. Питаме ги какво кара двама млади човека, заети в различна сфера на дейност, да отделят от времето си, за да помогнат за реновирането на подлеза.

„Инициативата провокира желанието ми столицата ни да придобие по-светъл и привлекателен вид, приветствайки хората по един вълнуващ начин.", е отговорът на Ивелина.

Ивелина разказва, че ако в работата си като стажант среща ментори, които я учат на трудови навици и професионално поведение, то всеки човек в живота си трябва повече да се среща с науката, за да разбере света около себе си, който непрестанно се развива.

„Ще Ви дам един жокер - всяка изписана цифра в подлеза отговаря на същата подред буква от азбуката, а посланието, всеки може да открие сам за себе си. За мен то се корени в това, че човек се учи, докато е жив и всеки ден е шанс за обогатяване на знанията.", казва още Ивелина.

Участието в реновирането на научния подлез е първият проект с такива мащаби, в който Ивелина и Герасим участват, но няма да е последният.  Това е и едно от нещата, които Ивелина и Герасим харесват най-много в своя стаж - възможността да се включват в полезни проекти, както и да разширяват социалния си кръг, като се запознават с нови хора.

Всеки, който иска да научи нещо ново без да влиза в интернет или да посещава музей, може да мине през научния подлез на бул. „България" - един нов източник на знания и вдъхновение.

А всеки, който иска да кандидатства за стаж във VIVACOM може да го направи чрез стажантската програма на компанията, която ежегодно приема над 100 стажанти, 40% от които продължават своя професионален път в телекома след края на стажа си.

Oще: графити  графити в подлез  наука  подлез  подлеза на бул. българия и пг по текстил и моден дизайн  подлезно  стаж  стажант  стажантска програма на vivacom  телеком 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.