Как мъката на един баща се превърна във видеоигра | webcafe.bg
Mobilecafe

Как мъката на един баща се превърна във видеоигра

лебовскиMobilecafe, по The Daily Beast
20.03.2016, 19:15 (обновена 26.03.2016, 09:16)
that dragon, cancer

Райън Грийн казва, че целта на играта е да обедини хората, като им помогне да разберат как се чувства някой друг. По-късно той признава, че играта също така е мотивирана от нуждата да задържи спомена за сина си и да се опита да го опознае - туморът на детето го е оставил със съзнанието на новородено и на 4-годишна възраст то не е можело да говори

Вратата се отваря в дигитален офис, където са седнали компютърните модели на мъж и жена. Те са информирани от доктори, също съставени от полигони, че ракът на сина им се е завърнал - химиотерапията му се е провалила - но болничното заведение предлага много добри „грижи в края на живота" за пациенти в такава ситуация.

Кадърът се спира на бащата, лицето му е насочено надолу, а в стаята започва да вали, нивото на водата се покачва и внезапно мъжът е в лодка с болния си син, седнал тихо до него и облечен в спасителна жилетка. Бащата опитва да удържи на бурята, а фразата „край на живота" отеква под звуците на дъжда.

Това е откриващата сцена на новия документален филм Thank You For Playing, както и ранно ниво от видеоиграта That Dragon, Cancer, създадена от героя на филма - Райън Грийн.

Грийн е дизайнер от Колорадо, който решава да създаде игра с цел по-лесно да се справи с мъката и трудностите покрай диагнозата на малкия си син Джоел - неизлечим рак на мозъка. Диагнозата е поставена на детето, когато то е само на една година, с прогнозата, че му остават само няколко месеца живот. То обаче преживява още четири години.

Бащата избира да създаде видеоигра по темата и така се ражда едно от най-необичайните заглавия, спечелило неочаквано много положителни реакции от геймърите и високи оценки в критическите ревюта.

За Райън That Dragon, Cancer е не само израз на неговата болка и страхове, но и начин да достигне до други хора и да получи подкрепа за всичко, през което преминава.

Самата игра е експериментален проект и геймърите я играят от перспективата на Райън и жена му Ейми, които се сблъскват с трудностите в отглеждането на сина си и опитват да се насладят на редките моменти на радост. За играещия That Dragon, Cancer представлява както тежко, така и незабравимо преживяване, а документалният филм Thank You For Playing дава повече подробности за възникването и реализирането на идеята.

Филмът проследява тази необикновена история, като избягва да й дава някакви оценки.

Само в един епизод той засяга въпроса дали играта има реална стойност като произведение на изкуството - тогава Райън чете мнение в интернет, че That Dragon, Cancer e безполезно манипулативен проект.

Когато Джоел е в края на живота си, семейство Грийн са благословени с още едно дете. Това не е представено като хепиенд, а просто като още една съпоставка между живота и смъртта, между щастието и нещастието, през които ни превеждат както играта, така и филмът.

Oще: cancer  thank you for playing  that dragon  that dragon cancer  баща  видеоигра  геймъри  диагноза  документален  живот  заглавие  игра  мъка  неизлечим  необичайно  перспектива  превърна  райън грийн  рак  семейство  син  тумор  филм 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.