Овалният анти-смартфон на бъдещето | webcafe.bg
Mobilecafe

Овалният анти-смартфон на бъдещето

Webcafe
05.07.2016, 14:24 (обновена 24.07.2016, 09:11)
Runcible

Runcible може да се използва като смартфон, но не това е целта му

От калифорнийската компания Monohm създадоха мобилно устройство, което най-добре се описва с думите "анти-смартфон", защото целта му е да промени начина, по който възприемаме мобилните комуникации.

Според описанието на Runcible, дадено на краудфъндинг-сайта IndieGoGo, това устройство ви поощрява да се ангажирате повече със своя живот, отколкото с дигиталния свят. То представлява повече компас, часовник и GPS, отколкото смартфон - въпреки че при нужда можете да го използвате и за обаждания, и за сърфиране в интернет, и за правене на снимки. Самият овален дизайн на устройството обаче показва, че неговото предназначение е друго.

Създаден, за да се побира в дланта и с външен вид, който наподобява старинен ръчен часовник на верижка или компас, Runcible е проектиран така, че да не издава звук и да не ви смущава. Той не прекъсва заниманията ви с непрекъснати съобщения и позвънявания, защото работи предимно като устройство за навигация.

Runcible беше демонстриран за първи път на Mobile World Congress миналата година.

"Смартфонът" е създаден изцяло от рециклирани материали. Пластмасовият гръб на устройството е от преработена пластмаса, събрана от Голямото тихоокеанско сметище (Great Pacific Plastic Island), а дървената част - от рециклирано дърво от Калифорния. Самото сглобяване на устройството също се прави изцяло в Калифорния.

Monohm подчертава, че идеята е, устройството е да се произвежда максимално локално, екологично и да поощрява съучастието на купувача. Така всеки може да види точно как е сглобен неговия Runcible, да го разглоби, ако трябва - и да замени някои части с други. Същото важи за софтуера, който е базиран на Linux и не идва, снабден с цял куп заключени фабрично приложения, както при смартфоните.

Предлаганата в IndieGoGo версия на Runcible съдържа процесор Snapdragon 410 Quad-core, WiFi, Bluetooth, GPS, 1GB RAM, 8GB вградена памет с 5.0 Flash памет, операционна система BuniOS (основана на Android 5.1), GPIO и USB 2.0 порт.

Напълно кръглият екран е 2.5 инчов, с разделителна способност 640x640 и 256 dpi. Камерата е 7 МP, като от компанията уточняват, че може да се "хакне" до 13 МР. Аудиото е 1x Analog In / Out, като са възможни и други опции.

Финансирането чрез платформата IndieGoGo цели да се осигурят средства за масовото производство на устройството по един устойчив и екологичен начин.

Производителите признават, че да се пробие с ново устройство, алтернативно устройство е много сложно, още повече че Runcible не се предлага от нито един мобилен оператор. Monohm заявяват, че нарушават нормалния бизнес модел, по който се движат компаниите производителки и мобилните оператори, но се надяват, че хората от различните райони по света ще могат да съдействат по отношение на "свързаността" на устройството.  и че това може да има проблеми.

Те признават, че искат да подобрят Runcible и да го доставят до възможно най-много хора във възможно най-кратко време, но не желаят да бъдат обвързани финансово с хора, които не споделят на всяка цена техните ценности и визия за бъдещето на устройството.

Цената на Runcible варира от 399 до 5000 долара и може да бъде поръчано от IndieGoGo, като доставката ще е налична след септември 2016-та.

 

Oще: gps  indiegogo  monohm  runcible  анти-смартфон  бъдеще  голямото тихоокеанско сметище  дизайн  калифорния  краудфъндинг-сайт  мобилни технологии  мобилно устройство  овален дизайн  разочарования  смартфон  технологии  технологични разочарования 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.