Горчивата близалка на Android | webcafe.bg
Mobilecafe

Горчивата близалка на Android

Mobilecafe, по USwatch
03.12.2014, 15:24 (обновена 15.12.2014, 14:14)

1 от 3 снимки Назад Напред

Новият Androir 5.0 Lollipop

Крайните потребители са тези, които губят най-много

Проблеми с Wi-Fi връзката. Сензорен екран, който не реагира. Прекалено бързо падане на батерията. Все проблеми, които звучат познато на много притежатели на iPhone и iPad, които направиха прехода към iOS 8, само за да останат крайно разочаровани.

Това обаче са проблеми, с които се сблъскват сега и притежателите на Google Nexus и Google Play Edition устройствата, които използват най-новия софтуер Android Lollipop на компанията. Android 5.0 бе описван като "огромна стъпка напред" от Google и получи позитивни отзиви, което предизвика у мнозина желание да се сдобият с новия софтуер. Той въвежда сериозни промени в потребителския интерфейс, дава по-голям контрол над известяването за събития и променя дори начина, по който ОС изпълнява код, което според Google би трябвало да доведе до по-малко "временни бъгове" отпреди.

Ако съдим по публикациите из форумите обаче, проблемите на Lollipop са осезаемо по-тежки от тези в iOS 8, като Android 5.0 е направо осакатен от куп недостатъци, за отстраняването на които Google тепърва предстои да свършат доста работа, преди софтуерът да поеме към още устройства догодина. Разбираемо, проблемите не получават толкова голямо медийно внимание като бъговете в iOS 8, най-вече защото на доста по-малко устройства има възможност да се инсталира Lollipop (много оператори и производители на мобилни устройства все още правят собствени тестове, но притежателите на Nexus моделите, продавани от самите Google, могат да инсталират софтуера, като го изтеглят от сайта на компанията, или в случая с произведения от Asus Nexus 7, като го приемат чрез ъпдейт "по въздуха"). А бъговете и неуредиците далеч не са незначителни.

Особено при Nexus 4 и Nexus 7, ъпгрейдът до Android Lollipop е тотална катастрофа. Приложения не работят, устройството променя датата и часа както си реши, услугите на Google не работят, а сензорният екран е неимоверно муден, клавиатурата не реагира на докосвания - все неща, които не бихте очаквали от устройства, считани някога за "флагмани", създавани специално с идеята да демонстрират възможностите на Android (макар и не точно оптимизирани за Lollipop).

Кои са най-големите проблеми в най-новата версия на платформата на Google? И може ли технологичният гигант да ги преодолее, преди други производители като Sony и Samsung да пуснат софтуера и за своите потребители?

Ето от какво да се опасявате, когато правите ъпгрейда към Lollipop - освен ако проявите търпение и решите, че си заслужава да поизчакате, докато тези недостатъци бъдат преодолени.

Прекалено бързо изчерпване на батерията

Очакваше се Lollipop да реши стария проблем с хабенето на батерията в Android, особено при по-старите Nexus устройства, които винаги са имали затруднения да издържат цял ден с едно зареждане. Но въпреки че Google първоначално отложиха ъпдейта, планиран за началото на ноември, за да се справят точно с това, не изглежда усилията им да са дали особен резултат.

Потребителите се оплакват, че разходът на батерията е по-сериозен отвсякога, което естествено може и да се дължи на по-стари приложения, които така и не са били обновени за Lollipop. Както и при Android KitKat, може да проверявате кои приложения гълтат от живота на батерията в приложението Settings, но това все пак не променя факта, че една от обещаните основни функции на Lollipop просто не работи.

Тотален отказ на клавиатурата

"Фантомните" докосвания и невъзможността да бъдат писани съобщения не е нов проблем за Android и е съществувал и преди. Според някои съобщения на потребители обаче нещата са стигнали до съвсем ново ниво при Lollipop, особено тези, които имат лошия късмет да използват лансирания през 2013 таблет Nexus 7.

Изглежда, че опцията за писане на клавиатурата с плъзгане на пръста (Swype) почти не работи, а писането се налага да се прави със скоростта на охлюв, за да бъдете сигурни, че съобщенията не преливат от правописни грешки.

Отказ на Wi-Fi

Прекъсващите връзки или тоталната невъзможност да се свържете с Интернет през Wi-Fi не са присъщи само на софтуерните ъпдейти на Apple. Най-големият провал на Lollipop е свързан и с Wi-Fi, като потвърдени бъгове заставят потребителите да разчитат изцяло на мобилен трафик, за да работят с глобалната мрежа. Това обаче надали ви ентусиазира като вариант, ако разполагате с Nexus таблет, който разчита само на  Wi-Fi.

Възпроизвеждането на видео също е засегнато от този проблем, като потребителите имат сериозни проблеми да гледат клипове в YouTube и други поточни видео-услуги. Промяната на честотата и канала на Wi-Fi мрежите според някои източници помага, както и връщането към фабричните настройки, но нито едното, нито другото би трябвало да се налага да правите след инсталирането на нов софтуер.

Неспособност да се отварят приложения

При опита си да направи ъпгрейд с най-новата ОС на Nexus 4 и Nexus 7 сайтът uSwitch е докарал и двете устройства до състояние на аббсолютно нефункциониране.

След обновяването на Nexus 4, само Gmail клиентът се е зареждал 30... минути, а други вградени в операционната система приложения направо са забили. Chrome е бил неизползваем, Firefox - почти неизползваем, а външни приложения като CityMapper са станали негодни за употреба след ъпдейта.

Това, естествено, е единичен анекдотичен случай, но нито едно от тези приложения не е имало каквито и да е проблеми при употреба с Android KitKat. Други съобщения от потребители констатират, че доста приложения са податливи на сривове и забивания след инсталирането на Lollipop.

Бавен сензорен екран

Нереагиращата и бавно реагиращата клавиатура общо взето в по-сериозен мащаб се допълва и от държащия се по абсолютно същия начин сензорен екран.

Казано с най-прости думи, плъзгането с пръст изобщо не работи по начина, по който би трябвало, като не позволява на потребителите да превъртат приложения и системни екрани и прави цялото потребителско преживяване крайно разочароващо и изнервящо.

Връщането към фабричните настройки и тук решава някои от тези проблеми, но за целта пък е необходимо първо да сте направили пълно архивиране на данните във вашето устройство... което далеч не всеки се сеща да прави преди ъпгрейд.

Бъгове около Adobe AIR

Немалко Android Lollipop потребители изтъкват, че имат проблеми със съвместимостта с базирани на AIR приложения. (Adobe AIR позволява на разработчиците да използват Flash и Dreamweaver за създаване на софтуер, и е особено популярен сред независимите разработчици на компютърни игри.)

Кодът в операционната система изглежда премахва приложения, изградени на база AIR, и после пречи те да бъдат инсталирани наново. "Преди не съзнавахме наличието на такъв бъг и въпреки твърденията на някои медии, не работехме с Google по корекция," пише продуктовият мениджър на Adobe Крис Кембъл. "Сега работим с Google по друг проблем със сертификати, който засяга разплащанията в рамките на приложения. Възможно е да има връзка между двата проблема, но не разполагаме с достатъчно информация на този еткап, за да определим дали наистина е така."

Невъзможност за изпращане на SMS

Някои притежатели на Lollipop устройства се оплакват от доста неприятен бъг, който не им позволява да изпращат кратки текстови съобщения. Проблемът е специфичен за определени оператори, така че вероятно е свързан по някакъв начин с конкретно оборудване или софтуер, който те използват за препращане на съобщения в едната и другата посока. Списъкът с оператори е крайно разнообразен и се попълва от засегнати потребители, като са потвърдени прояви на този проблеми при клиенти на холандския Vodafone, белгийския Mobistar, няколко индийски оператори и разнообразни други виртуални оператори, свързани с тези мрежи.

Обикновено страдащите от този проблем потребители получават грешка с цифров код (38), и нямат реално проблеми с получаването на текстови съобщения. Холандски технологичен блог е изпратил запитване до Google за въпросния бъг и е получил отговор от представител на компанията, че Google знаят за проблема и работят по решение, и че има трудности и с изпращането на съобщения и при Nexus 6.

Oще: android  ios  ipad  iphone  lollipop  мобилен телефон  операционна система  телефон  технологии 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.08.2011, 21:55

7 Skakalec | 06.12.201415:48

Какъв е този "лош късмет" с Нексус 7 2013? Горката аз, ползвам го всеки ден, проблем със сензорния екран не съм имала. Получих ъпдейта за Лолипоп в същия ден, в който обявиха, че започват да го пускат. Нямам абсолютно никакви проблеми с клавиатурата, "суайп"- функцията работи безотказно, батерията си държи точно толкова дълго, колкото винаги. Приятели с Нексус 4 и 5, както и с други 7-ци също не споменават за проблеми, обсъждали сме единствено какви са предимствата на Лолипоп в сравнение с Нексус. Може авторът да е прекалил малко с черните краски, но най-вероятно има потребители, които срещат проблеми, ала не и всички тези наведнъж.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2011, 06:36

6 joro353 | 06.12.201411:03

Това е съвсем нормално. Всеки мейджър ъпдеит има проблеми и бъгове в началото. Копи от Тechnology ВВС: "Apple apologised in September after faults with iOS 8 caused some of its new iPhones to be unable to make and receive calls, and also restricted their Touch ID functionality." Златното правило е да се изчака известно време докато се изчистят бъговете и тогава да се ъпдейтва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.08.2014, 09:35

5 dragozow | 05.12.201421:31

Ползвам го от скоро на първия Nexus 7. Доста бъглив и наистина на моменти ме кара да ударя таблета в земята. Невероятно е че софтуерните компании искат да обновятват всичко което работи. Скайп са същите, само осират повече с всяка нова версия. На iPad retina с iOs 8.1 пък е трагедия ако искаш да сърфираш бързо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

4 Ben Dover | 04.12.201418:19

Невероятно съм доволен, бърз, красив и батерията ми държи с 30% повече. Бъгове не съм видял. Най-добрия андроид до сега!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.12.2014, 19:54

3 Thom | 03.12.201420:13

Ползвам новия Android от две седмици върху Nexus 5. При еднаква употреба батерията издържа повече отколкото с предишната версия 4.4 на ОСа. Бъгове се срещат при някои приложения като Power options ili abpblocks, защото все още не са направени съответните подобрения според съобщенията на администраторите им. За дизайн и меню версията е по улеснено, но това се отразява с липсата на някои възможности на потребителя сам да промени конфигурациите примерно една удивителна се окача на иконата на мрежа ако реша примерно да изключа 4G. Но като цяло версията е оптимизирана и си заслужава инсталацията.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 03.12.201419:40

Зис ис Епъл булшит пропаганда. Цианомода им бърка в дупягата. ..Фак оф Епъл.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.10.2014, 17:34

1 Данаил Делсизов.1836701744 | 03.12.201416:36

Уау, почти месец ползвам близалката на Нексус 5 и може би единствения проблем дето срещам е бързото източване на батерията, но при интензивно цъкнане из интернет, фейсбук, музика и игри като пак може да избутам 6-7 часа без заряд.На стенд бай и разговори само изкарва повече от ден. Чуди се имах проблем с wi-fi , но след като направих чиста инсталация на близалката заспа.
   

оценка

+2 -0