Technology Battles: ревю на Asus ROG G751JY | webcafe.bg
Mobilecafe

Technology Battles: ревю на Asus ROG G751JY

лебовскиMobilecafe
16.10.2015, 11:14 (обновена 27.10.2015, 13:10)

1 от 4 снимки Назад Напред

Asus rog

Снимка: © Asus

Видеокартата на лаптопа е най-мощната, която NVIDIA предлага към момента за лаптопи - GeForce GTX 980M с 4GB GDDR5 собствена памет

Поредицата "Technology battles" се осъществява съвместно между Webcafe.bg и PCstore.bg. Ще ви представяме ревюта и сравнения на различни технологични устройства.

След като миналата седмица разгледахме Lenovo y50-70, сега ще ви представим неговия по-мощен, но и по-скъп съперник -  Asus ROG G751JY.

NVIDIA GeForce GTX 980M

Да започнем с големия "WOW"- видеокартата е най-мощната, която NVIDIA предлага към момента за лаптопи - GeForce GTX 980M с 4GB GDDR5 собствена памет. Добре де, това е втората най-мощна след модела с 8GB GDDR5 памет, но дори далеч по-скъпият Dell Alienware 15 (4999лв) не се предлага с този вариант на картата.

Ако искате лаптоп, с който да подкарате най-мощните игри в момента с максимални ефекти, просто не можете да правите компромис с това. Моделът, който разглеждаме - G751JY-T7355D, има и едно ново допълнение - технология, наречена NVIDIA® G-SYNCTM, която към момента се предлага едва в шест модела лаптопи, а това превръща въвеждането й в Asus ROG в голям плюс.

Допълнителният чип за G-Sync синхронизира скоростта на опресняване на екрана с картината, която му подава видео картата. Масовите впечатления и самите тестове на NVIDIA показват, че това се отразява доста добре на намаляването на лага и насичането на екрана при игри. А не е ли това, което всички искаме?

Екранът е 17.3 инча - малко в повече, ако искате да използвате наистина устройството като лаптоп, но доста добър вариант за игри, мултимедия и дизайн. Резолюцията е FULL HD 1920x1080 (127 ppi). Предимство е, че дисплеят е с IPS матрица, което означава по-добри цветове и по-добър зрителен ъгъл. В комбинация с матовия завършък на екрана, това означава, не само, че очите ви ще се натоварват по-малко по време на дългите гейминг сесии, но и че приятелите ви ще могат да ви гледат как играете.

По-големият екран създава усещането за доста голяма машина. Много голяма.

Истината е, че теглото му е 4.80 кг. При направата на наистина добър преносим компютър все от нещо трябва да се компенсира и изглежда Asus са решили това да е именно теглото - риск, който може би се оправдава предвид аудиторията на продукта. Все пак е много по-удобен и лесен за пренасяне от настолен компютър и монитор.

Горният панел е направен от полимер, а за средната част, за която са вързани пантите е използван метал. Ако някога ви се е налагало да сменяте панти на лаптоп, ще оцените това особено високо.

Дизайнът може да бъде описан с думата "футуристичен", що се отнася до външната част на лаптопа, и приятно изчистен, когато застанете пред него.

Следвайки традицията на ROG серията на ASUS, в задната си част моделът G751JY разполага с огромни (недекоративни) вентилационни отвори с червени наклонени решетки - изглеждат яко и вършат чудесна работа. Войната с шумните вентилатори отдавна е загубена при този клас лаптопи - мощният хардуер отделя твърде много топлина, която трябва да бъде оптимално добре изведена навън, за да може техниката да работи добре. ASUS обаче са се справили - машината е впечатляващо тиха, без това да означава прегряване.

Червеното е цветът на този модел.

Освен решетките на вентилационните отвори, този път и подсветката на клавиатурата е червена (не бяла, както беше до преди). Тъчпадът и клавиатурата са от премиум материали, както бихме очаквали от ROG серията. Бутоните са плоски и макар да не са толкова големи, колкото тези на гейминг клавиатура, не се пречкат, докато играете.

Бутонът за интервал е удебелен в частта откъм левия палец. WASD бутоните са допълнително осветени, стрелките пък са извадени малко по-напред, a функцията anti-ghost позволява да се натискат едновременно няколко бутона - всичко това показва, че е помислено как да се подобри геймплеят.

Лаптопът разполага и с три мултимедийни бутона, които можете да настроите както искате, а и да не забравяме и добрата стара цифрова клавиатура (Numpad) в ляво.

Откъм портове Asus също не са се ограничавали. Има цели четири USB 3.0 входа, RJ-45 за LAN кабели, 3-in-1 Card Reader. За свързване с външни екрани, имате избор - HDMI, отделно VGA за по-стари монитори и Mini DisplayPort изход за връзка с външен дисплей и лесно видео свързване с LCD/Plasma телевизори. Има и Thunderbolt вход, който позволява голям пренос на данни (до 20 Gbps), осигурява пренос на 4k картина, и може да бъде използван за зареждане.

Освен традиционните 3.5 жакове за слушалки и микрофон, лаптопът има и S/PDIF оптичен изход за пренос на звук без загуба на качеството.

Лаптопът, подобно на Lenovo Y50-70, с който тепърва ще го сравняваме по-подробно, е с четириядрен процесор Intel Core i7-4720HQ 2.60GHz - четвъртата генерация на i7, конкретната спецификация излезе на пазара в началото на тази година. Благодарение на технологията Turbo Boost на Intel, той може да достигне до 3.60GHz. RAM паметта на лаптопа е 8GB DDR3 1600 MHz, напълно достатъчно, ако ще го използвате само за игри, като при необходимост, моделът поддържа до 32 GB RAM.

Хард дискът е 1TB (1000GB) 7200rpm SATA - бързо и добро решение за лаптоп. Все пак ако искате има възможност да добавите SSD и втори хард.

Моделът G751JY е красив, масивен и много мощен.

Основният недостатък е твърде сериозното тегло. Трябва да кажем, че 8-клетъчна Li-Ion батерия е с издръжливост до 4 часа, което е малко, но напълно приемливо за мишина от този клас. Друг минус е, че по корпуса оставят пръсти. От Asus можеха да се постараят и малко повече с говорителите.

Предимствата обаче са повече - добрата видео карта, допълнена от G-SYNC технологията, е това, което можете да искате от един такъв лаптоп. Хардуерът в Asus G751JY-T7355D изглежда добре пресметнат, така че да не оскъпява машината с неща, които никога няма да ползвате на пълен капацитет. А фактът, че лаптопът е тих също няма как да бъде пропуснат като голям плюс.

Asus ROG G751JY се предлага в PCStore на цена от 3349 лв.

Powered by:

Oще: ad блок  asus rog  asus rog g751jy  dell alienware  g-sync  nvidia geforce gtx 980m  nvidia® g-sync  pc store  technology battles  лаптоп  ревю 


Още от Ревю