Mobilecafe

Как се печели конкурс за фотография с Huawei P8 Lite

СтаниславСтанислав Касчийски
12.12.2018, 11:09 (обновена 13.12.2018, 15:24)
Емил Главанаков

Снимка: © Webcafe.bg

Съвети от победителя Емил Главанаков

През лятото се срещнахме с българския фотограф Темелко Темелков с молба да ни даде насоки как да направим кадри за международния конкурс на Huawei Next Image Mobile Photography.  За да участвате в него, беше достатъчно да качите снимка, правена с Huawei устройство в една от шестте категории - "Faces", "Good Night", "Hello, Life!", "Check In", "Nature" и "Story Board".

Ако сте проследили какво се случи на конкурса може би знаете, че България беше една от най-активните участници в конкурса с над 6000 изпратени предложения. Общо събраните кадри бяха 67 610, от 20 държави.  И българин спечели една от категориите - Check-In,  там "emiliobgr" публикува снимката си "Sir Archibald" с описание #sirarchibald and morning fog in Varna, Bulgaria.

Особено любопитно за кадъра е, че е правен с Huawei P8 Lite - модел от средния клас, излязъл през далечната от технологична гледна точка 2015 година. Е, потърсихме автора на снимката, за да ни даде същия съвет - как се печелят фотографски конкурси и се оказа, че даже не е случайно.

Представи се с няколко думи, кой стои зад emiliobgr освен, победителят в превръщащ се във все по-престижен конкурс за фотография?

Емил Главанаков от Варна, любител фотограф и горе-долу с това се изчерпват нещата. Отскоро се занимавам и имам интерес към мобилната фотография, специално благодарение на този телефон, тъй като той малко или много има възможности, различни от тези на предишните ми телефони.

Говоря за Huawei P8 Lite, макар че когато го купих, не съм търсил техника за снимане. Но възприемането на Huawei доста се промени и то не само в България.

Можем ли да смятаме снимането на сър Арчибалд (кучето) за портретна фотография?

Специално за тази снимка идеята не беше да снимам Арчи. Идеята беше да се покаже архитектурната и перспективната част на обекта. Това е ново място във Варна, където детайлът е коренно различен и изпълва фотографията. И понеже постоянно съм и с кучето, и с телефона, като има по-различен елемент, се получава по-жива снимка.

Кога е правена снимката?

Може би през април, в една мъглива сутрин.

Замъгленият ефект не е от телефона, така ли?

Не, мъглата е истинска. Тази пролет беше много живописна във Варна – 20 дена със сутрешни мъгли. А аз съм всяка сутрин край морето, за да разхождам кучето, и така се получиха страхотни кадри.

Казваш, че си любител-фотограф, това означава ли, че си снимал и с фотоапарат преди това?

Да, снимам и с фотоапарат, но имах доста голяма пауза. В момента пак започвам да събирам техника. По време на тази пауза снимах с телефона.


Снимката му стана и повод за физическа изложба с български кадри от Huawei устройства

Какви са предимствата и недостатъците на това да снимаш с телефона?

Куче, разходка, влага, фотоапарт – някак си са несъвместими, а телефонът постоянно е с мен и възможностите за любителска фотография са предостатъчни. Специално при този модел има и кусури все пак.

Избягваш цветовете в тази снимка, монохромна е като излъчване. Смяташ ли, че цветовете отвличат от детайла, или обратното - помагат повече?

С цвят или без цвят - това е до лично светоусещане. Аз от дете се занимавам с графика и тръгнах още от албумите на Дюрер вкъщи, които много ми повлияха. Цял живот съм се занимавал с графика и афинитетът си остава афинитет. Така че това е снимка на човек, който се занимава с графика. Аз съм професионален графичен дизайнер от много години. Образованието ми е в областта на изкуството, дори и средното , от дете се занимавам с подобни неща.

Кога е най-хубавото време за снимки от гледна точка на светлината?

Според мен най-хубавите снимки се получават малко преди да се покаже слънцето, на изгрев, даже преди изгрев. Има едни много меки и кадифени цветове. Не съм привърженик на силните контрасти. Особено сега с есенните цветове се получават супер кадри.

Само с един кадър ли участва в конкурса?

Участвах с четири кадъра като четвъртият, честно казано, беше качен без да искам, качих грешна снимка. Е, не е тази, която спечели,нтя беше един от първите ми избори.

Блърнат фон (Боке) или широк фокус?

Това много зависи от ситуацията, обекта, светлината, атмосферните условия.

С или без статив?

Без. Не използвам статив.


Останалите кадри в изложбата бяха подбрани от Вера Гоцева и в повечето случаи носеха духа на неговата снимка

Филтри?

Не. Евентуално ND филтър, но говорим за часове, които като цяло не са за снимане. Мобилните снимки обработвам през Snapseed.

Красив обект или красива емоция?

Може би емоция и по-точно от натрупването на различни правилни моменти на едно място.

Поредица от много кадри или един точен кадър?

Не ми се получава никога от първия път. Снимам, докато стане – ако ще да са 5, ако ще да са 500 кадъра, снимам докато съм доволен.

RAW или Jpeg?

Задължително RAW. Иначе се губи смисълът от фотоапарата, ако снимам с фотоапарат.

Успяваш ли да използваш недостатъците на по-стария телефон?

Честно казано, едно от нещата, които най-много ми харесва точно в тази снимка е текстурата, която се получава. След обработка на шума, за да не дразни, си остава една живописна текстура, която присъства повече в литографията, отколкото в дигиталната фотография, където се губи този ефект.

Ще участваш ли догодина?

Да, ако имам достатъчно добър кадър.

За финал го попитахме какво би посъветвал хората, които искат да спечелят конкурс, без да са израснали с картините на Дюрер, да работят в тази сфера и да преподават дизайн.  Отговорът му беше прост – да снимат.  „И оттам нататък да имат смелостта да снимат всичко, което им доставя удоволствие, и да не се страхуват да го покажат. Аз когато направих тази снимка, я направих за себе си, не съм я правил, за да я показвам. В определен момент и по-скоро по случайност реших да участвам.“

А ето и печелившия кадър:

Oще: huawei  варна  емил главанаков  любителска фотография  снимка  фотография  фотографски конкурс  фотографски конкурс на huawei  фотоконкурс 


Още от Smart Life