Mobilecafe

Изкуствен интелект в смартфона - какво ще се промени

лебовскиMobilecafe
16.03.2018, 15:29 (обновена 16.03.2018, 15:48)
Huaway Mate 10 Group

Снимка: © Huaway

Съвсем спокойно можем да кажем, че изкуственият интелект е бъдещето на технологиите. Всички големи технологични гиганти са влезли в ожесточена борба за постигане на резултати, напомняща битката за Космоса през 60-те между САЩ и СССР. Сега границата не е небето, а се намира далеч във виртуалния свят.

Въпреки това изкуственият е най-актуалната тема не само за производителите на смартфони, но и за крайните потребители.

В челните редици на новите технологични решения, базирани на изкуствен интелект, е Huawei, а пуснатият в края на миналата година Mate 10 Pro, предлага няколко възможности в тази насока.

Мобилният процесор Kirin 970 има архитектура на невронна мрежа, нареченa NPU (Neural Network Processing Unit – NPU), която отговаря за изчисленията, свързани с AI (елемент на машинното обучение).

Няма как да не изникне въпросът защо въобще ние нужен AI в смартфоните, след като сме свикнали да се справяме прекрасно и без помощта на изкуствения интелект. Отговорът е прост - нима не се питахме същото, когато се появиха и самите смартфони?

Истината е, че развитието на технологиите следва своя естествен бум и конкуренцията между различните компании води до нови и нови достижения, които правят живота ни по-лесен, по-удобен и по-приятен.

А от няколко години насам Huawei се включва с пълна сила в играта, оставяйки своята следа в развитието на технологиите. Сега от компанията разкриват някои услуги, които благодарение на алгоритмите за AI, ще улеснят използването на смартфоните.

Камера с изкуствен интелект

В днешно време всеки може да бъде "фотограф" благодарение на камерите на смартфоните. Въпросът обаче е, че в много случаи не може да се постигне желания ефект на снимката, тъй като не сме подбрали правилния режим и не сме направили всички необходими настройки за конкретния перфектен кадър.

Именно тук се намесва и AI. Неговата цел е да помогне на почти всеки потребител да постигне това ниво на качество. Камерата в HUAWEI Mate 10 Pro идентифицира в реално време различни видове сцени и обекти. Процесът се потвърждава от икона, която се появява на дисплея на смартфона, докато правим снимка. Телефонът автоматично оптимизира цвета, контраста, яркостта, експозицията и допълнителните параметри.

Така нашият смартфон, или по-точно неговата функция, наречена Intelligent Photo Assistant, автоматично ще помогне да направим невероятни снимки, идентифицирайки 13 различни вида настройки.

Благодарение на специалните интелигентни алгоритми, качеството на снимките, направени с HUAWEI Mate 10 Pro, почти ще може да подражава на професионалните снимки, редактирани с професионални приложения и програми от графичните дизайнери.

Машинно обучение, което се грижи за смартфона

Най-новите смартфони на Huawei са проектирани така, че да гарантират отлична производителност, не само когато са извадени от кутията за първи път, но и след няколко месеца, когато повечето устройства започват малко по малко да забавят работата си.

Тези подобрения са свързани с технологията за машинно обучение, която гарантира, че смартфонът ни работи еднакво бързо, независимо дали го използваме само за един час или вече няколко месеца.

Функцията HUAWEI AI Engine оползотворява максимално мощта на най-бързия процесор Kirin 970 и интерфейса EMUI 8.0. Благодарение на това, телефонът учи навиците на своя потребител и се приспособява към тях по начин, който оптимизира работата му. Устройството научава кои приложения се използват по-често и ги съхранява по-дълго в RAM паметта, което автоматично ускорява активирането им в последствие.

Подобен процес се осъществява, когато става дума за управление на ресурсите на процесора: най-взискателните и популярни приложения ще бъдат делегирани в най-бързите ядра на процесора. По-малко важните приложения ще бъдат премахнати от RAM паметта, за да се освободи повече пространство.

AI ускорен превод

Когато сме на почивка в чужбина, смартфонът може да ни помогне в ролята на професионален преводач, който да комуникира с местните хора. Благодарение на скоростта на AI, преводът на текст става 300% по-бързо и е достъпен в офлайн режим, ако няма достъп до интернет. Mate 10 Pro може да превежда от и на почти 50 различни езика.

AI във фото галерията

Когато се връщаме от почивка, винаги искаме да организираме снимките си, така че да ги намерим по-лесно след няколко месеца или дори след години. За съжаление, обикновено не намираме време да го направим, което води до хаос във фото галерията на телефона. Алгоритмите за изкуствен интелект могат да ни помогнат и в нашата интелигентна фото-библиотека. Смартфонът на Huawei автоматично отбелязва снимките, идентифицира хората и местата. В галерията на Huawei Mate 10 Pro има изненадващ ред и всички магически неща се случват без нашата намеса.

Изкуственият интелект и машинното обучение са ключови думи за хората, свързани с технологиите. Въпреки, че внедряването на такива решения изисква сериозни финансови ресурси и невероятни познания от всички области на науката, желаният ефект от тази нова технология е много ясен, а именно да улеснява живота ни.

Предполага се, че съвсем скоро смартфонът ще се превърне в мобилен асистент, който ще се грижи за себе си, за да може ние да имаме повече време за нас самите. Не трябва да се страхуваме от изкуствения интелект - в бъдеще ще бъде трудно да си представим живота без него.

Oще: huaway mate 10  huaway mate 10 камера  изкуствен интелект  изкуствен интелект в смартфона  изкуствен интелект в huaway mate 10  камера на смартфона  преводач в смартфона  технологии 


Още от Smart Life

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.