Mobilecafe

Телевизори Samsung Q9FN и Samsung Q900R - бижута за ценители

Иво Цеков
14.12.2018, 13:01 (обновена 17.12.2018, 11:38)
Q9FN QLED TV

Снимка: © Samsung

Серията Samsung Q9FN е най-високият клас от QLED LCD телевизорите на компанията и предлага отлично изживяване за най-различни условия и нужди.

Дизайнът на Samsung Q9FN QLED TV е триумф на напредничивото мислене. Той е едновременно модерен и елегантен, така че да пасне идеално на всеки интериор. One Connect кутията за свързване е малко по-голяма от миналогодшния модел, но сега Invinsible connection кабелът осигурява и захранване, така че когато поставите телевизора на стената, от него излиза само един много тънък кабел, който е почти незабелжим и лесно може да се скрие. Наличната стойка е солидна и здрава.

Дизайнът й не позволява да поставите легнала колонка директно отпред, но е така проектирана, че One Connect кутията да попадне точно зад телевизора, без да привлича излишно внимание. Тя може да бъде поставена и на разстояние до 5м с включения в комплекта кабел. Предлагат се и още две алтернативни поставки (Gravity Stand и Studio Stand), ако търсите нещо по-стилно и екслузивно.

Екстравагантен коктейл от звук и картина

75-инчовият екран ще ви накара да затаите дъх, когато го видите в действие за първи път. Рамките около него са минимални, а дебелината от едва 4.1 сантиметра е невероятно постижение за тези размери и качество на картината.

В тъмни помещения високият естествен контраст и чудесното локално затъмняване на екрана осигуряват истински черен цвят. В осветени стаи отличното антирефлективно покритие и високите стойности на яркост помагат за преодоляване на неприятните отблясъци.

Това е един от най-ярките телевизори на пазара. Като модел с VA панел, зрителният ъгъл е относително малък, затова най-добрата картина ще получите, ако седите директно пред него.

Не трябва да забравяме и звука, който за истинските ценители е не по-малко важен от картината. Качеството на звука при Q9FN QLED TV е високо. Телевизорът става достатъчно силен при повечето видове съдържание и произвежда добре балансиран звук. Разбира се, за феновете на аудиото и наистина най-доброто предполагаме, че така или иначе биха изпозлвали отделна аудио система.

Телевизорът - моят нов най-добър приятел

Всеки един добър телевизор днес е много повече от аудио-визуален продукт, той е истински център на умния дом и Samsung Q9FN не прави изключение. Моделът работи с най-новата версия на собствената операционна система Tizen на компанията. Тя има добър интерфейс и е лесна са използване, а телевизорът идва с предварително зареден цял набор от полезни приложения.

За разлика от QLED 8К, където на преден план излиза нуждата от ъпскейлинг на резолюцията, тук няма нужда да се тревожите за съдържание, което да се вмести в 4К резолюцията. Все повече платформи като Netflix, Amazon Video и YouTube предлагат 4К видео дори в HDR, и всички те са предварително инсталирани на телевизора. Не са пропуснати и геймърите - функцията Steam Link позволява да пуснете всичките си Steam игри без необходимост от отделно устройство за връзка с акаунта.

Телевизорът предлага и впечатляващия Ambient Mode, при който показва снимки, часовник, новини, времето и друга полезна информация или пуска музика, когато е на фонов режим. Това е чудесно минималистично решение, което превръща телевизора в органична част от помещението. Чрез бърза насйтройка телевизорът може да се слее с вашия интериор и дори да бъде пресъздаден същият декор или фон, с който разполагате на стената.

Когато искате бъдещето днес

Samsung реши веднъж за винаги дебата за това дали все още не е твърде рано за 8К телевизор и откъде ще идва реалното съдържание за него с едно-единствено изключително впечатляващо технологично решение: 8К панел, комбиниран с комплексна технология за обработка на образа, която използва изкуствен интелект и машинни алгоритми, за да подобрява непрекъснато качеството на картината.

С появата на Samsung Q900R компанията не може да твърди, че е първият производител, предложил 8К телевизор, но определено е първият, който предлага на пазара реален продукт на цена, доближаваща границата на разумното. В много отношения, Samsung  Q900R е като невероятен прозорец към бъдещето - не само на конкретната технология, но и като поглед към необятния потенциал на 8К образа.

Казано с прости думи, Samsung QLED 8К TV води със себе си най-новия комерсиален формат, който има четири пъти по-висока резолюция от 4К, което се равнява на повче от невероятните 33 милиона пиксела. За момента има по-малко 8К съдържание, макар че японската компания NHK планира да излъчи Олимпийските игри в Токио в 8К през 2020 г.

Поради тази причина на помощ идва 8K AI Upscaling който може да подобри всяко съдържание до 8К резолюция посредством сложни алгоритми.

Ако наистина няма 8К съдържание, защо тогава изобщо някой ще иска да пусне 8К телевизор? Освен претенция за технологично лидерство, има две причини да изберете QLED 8К TV. Най-напред, средните размери на телевизорите стават все по-големи и когато става въпрос за модели над 70 инча, тези допълнителни пиксели са повече от добре дошли. Втората причина е, че същите тези допълнителни пиксела дават на ТВ процесора повече гъвкавост при разпъването на образа.

Когато носиш в себе си футуристична технология, дизайнът й също трябва да бъде такъв и Samsung  Q900R прилича на удивително технологично постижение, сякаш излязло от високобюджетен холивудски научнофантастичен филм.

Около екрана практически няма рамка и тъй като всички връзки минават през отделната One Connect кутия, към гърба на панела има закрепен само един тънък кабел. Телевизорът използва директна подсветка, което означава, че LED светлините са разположени зад панела, което води до още по-ярък и равномерен образ.

Технология, която дава видими резултати - буквално

Ключът към високото качество на образа се крие в Quantum 8K процесора, който покрива всеки аспект от функционирането на телевизора - от звук и картина до умни функции. От най-голямо значение обаче са подобренията, които прави по качеството на картината. Именно тук Samsung използва изкуствен интелект и машинно обучение, чрез които се трупа огромна база данни от милиони изображения с ниска и висока резолюция.

Тази база данни се зарежда в процесора и се ъпдейтва периодично, когато алгоритмите научават нови начини, по които да подобряват образа. Така например, ако стриймвате съдържание, процесорът наблюдава идващата картина и реагира при забавяне на кадрите. Той може да подобри резолюцията, да засили контраста и да премахне артефактите при компресия.

Процесорът анализира нивото на яркост в дадена сцена  и регулира локалното затъмняване. Това води до по-наситени тонове на черното и означава, че дори най-малкият ярък обект може да бъде изобразен на тъмен фон без нежелания блясък около него.

Samsung Q900R не само е най-добрият HDR дисплей, но е и изключително ярък с  четири хиляди нита. Това е първият телевизор, способен да възпроизвежда HDR съдържание без да се налага допълнителна преработка. Така може да гледате съдържанието точно както е създадено и без никакви компромиси.

Не всеки аспект на Samsung Q900R е нечуван; операционната система и повечето й функции присъстват и в 4К модела Samsung Q9FN. Това обаче изобщо не е лошо, защото умната платформа на компанията е възможно най-добрата и нужда от промяна просто няма. Комбинацията от  Tizen и Smart Things е стабилна, интуитивна и бърза и осигурява лесен достъп до стрийминг съдържание и други свързано устройства.

Със Samsung Q900R южнокорейската компания дава ново определение за това какво качество на картината може да получите в домашни условия. Всеки аспект – от дизайна и функциите  до картината – е уникално постижение. AI процесорът осигурява образи, богати на детайл, а локалното затъмняване осигурява идеален контраст.

Може и да нямате реални 8К филми, които да гледате на вашия нов Samsung Q900R, но всичко останало ще изглежда толкова добре, че просто няма да ви пука.

Oще: 8k  q900r  q9fn  qled  qled 8k tv  qled tv  samsung  samsung q900r  samsung q9fn  звук  картина  смарт телевизори  телевизор  телевизори 


Още от Smart Life