Mobilecafe

Кажи ми коя година си роден и ще ти кажа как говориш по телефона

Ана ДинковаАна Динкова / Сибина Григорова
22.03.2018, 15:52 (обновена 24.03.2018, 17:26)
смартфон, смартфони, мобилни телефони, номофобия

Снимка: © Getty Images

Кратък наръчник по добри обноски или телефонен етикет

Цялата пропаст стои между комуникацията на сегашните млади и техните родители. WhatsApp, Viber, Messenger, Signal, Telegram, въпросът не е дали ще си пишем, а къде. Комуникацията се мени с бесни темпове - 10-годишните дори не използват чатовете, за да си пишат, те просто записват гласови съобщения, които си пращат.

Едно време се чудехме ще изяде ли мишката книжката, сега въпросът е ще удържат ли буквите щурма на емотиконите.

Според изследване на лидера в мобилните комуникации и производител на смартфони Huawei в 12 държави, сред които е и България, 72% от българите използват смартфоните си за да изпращат съобщения.

Huawei са започнали хитра кампания под надслов #AddictedToYou. Идеята е да се насочи вниманието към изграждането на здрави и позитивни връзки с важните за нас хора и към ролята на смартфона в сложния свят на днешните комуникации.

Ето и един кратък наръчник по-добри обноски или телефонен етикет:

Разучете старателно и внимателно как работи мобилният ви телефон и го използвайте по предназначение в подходящите моменти. Do Not Disturb например е много полезна функция - ако ви търсят, просто няма да ви намерят. Което е доста по-различно от това просто да си изключите звука и да не вдигнете на някого, защото точно сега не можете, но през 5 минути да проверявате дали нямата пропуснато повикване.

Според Huawei 43% от българите проверяват смартфоните си поне няколко пъти в рамките на 1 час, 73% от отговорилите казват, че телефонът им е с тях повече от 13 часа на ден, а 26% от хората използват устройството активно между 3-4 часа на ден. Тоест, за някои от нас телефонът ни е част от нас. Нещо като трета ръка или втора глава, ако предпочитате.

Ние сме пристрастени, но това не е непременно лошо. За разлика от други “страсти”, телефонът не пречи на възприятията ни за света, не ни прави неоправдано смели или агресивни.

Да, понякога не сме “тук”  с останалите, а сме “там”, но често “там” също има някой “друг”.

Все пак владейте се, постарайте се да не използвате толкова много телефона си, когато сте в компания. Когато сте на бизнес среща също не е удобно да си гледате в екрана на всеки 5 минути. Ако все пак чакате “онзи важен мейл” и “онова обаждане”, вземете си смарт часовник или гривна. Това ще ви отърве от неудобното взиране в телефона и ще покажете на хората около вас, че наистина се вълнувате от техните думи.

Внимателно с телефона и… тоалетната:

Няма начин да нямате поне няколко приятели (пък може и на вас да се е случило), които случайно да са изпуснали телефона си в тоалетната! И това съвсем не е учудващо, предвид факта, че 35% от българите използват своите телефони в тоалетната! Светът няма да пропадне, ако оставите телефона извън WC зоната.

Научете децата на контрол, самоконтрол и изградете здрави навици за ползване на телефона:

Според данните на Huawei 51% от телефоните се използват в детската стая (България е на 1-во място по този показател сред всички 12 страни), което никак не е учудващо, защото децата копират поведените на родителите си.

От опит ви казвам, че това не е страшно. Ако детето ви следи влогове в YouTube, гледайте на това като на инвестиция в неговия английски (добре е все пак те да са на английски). Ако играе игри, това развива рефлексите. Разбира се, всяко нещо с мярка, но крайните забрани от типа “телефон само в неделя” са пълен нон сенс.

Ако толкова ви е страх от интернет, опитайте да насочите децата към полезно съдържание. Научете ги да търсят информация, това ще им помага за училището. От време на време преглеждайте какво правят и им давайте напътствия относно това как и с кого да общуват, за да се предпазват от недоброжелатели. И моля, при никакви обстоятелства не коментирайте снимките им в социалните мрежи. Няма по-излагаща реплика от “на мама умницата” точно под поста на най-готиния от класа, който тъкмо е написал “кефиш”.

Обръщайте внимание на изразните средства и на na4ina po kojto pi6ete:

Т.нар. шльокавица е едно от най-досадните неща в днешната кореспонденция в различните социални мрежи.

Нещо още по-досадно и от нея обаче е безразборното използване на емотикони. Нищо не налага да изпратите едновременно дъга, сърце, еднорог, чаша,  звездичка, бутилка от шампанско и борче.

Съкращенията “здр” или въпроса “тук?” не са модерни от има-няма 15 години.

Не е лошо да започнете и с едно “Здравей”.

Ако не пишете на близък човек, не натискайте enter след всяка втора дума. Напишете си цялото съобщение и го пратете на един път.

Спестете си ругатните и нещата, които не искате да стигат до 3-ти хора. Защото един от всеки 5 чата стига до 3-ти човек. Това не го казва Huawei, а ние.

Внимавайте какво и къде споделяте:

Изследването на Huawei показва, че 89% от потребителите правят ежедневно снимки с мобилните си телефони, а 85% посещават всеки ден различни социални мрежи. Интересно какво ли правят останалите хора и защо са си купили смартфон?

Какъв е шансът направените снимки да са предназначени за Facebook? ГОЛЯМ! Внимавайте обаче какво качвате и не забравяте правилото, че нещо качено в интернет, не може да бъде никога напълно изтрито! Освен да изложите себе си, можете да злепоставите и друг – затова премисляйте внимателно всичко: от снимките с децата на плажа, през онези от бурните купони, до такива, разкриващи местоживеене и притежания. Има доста напредничави крадци, които следват внимателно жертвите си в социалните мрежи, за да преценят как и кога да направят удара си!

Още нещо, тагвайте на снимките си само приятелите си, за които сте сигурни, че нямат нищо против. Не тагвайте децата си, освен ако те не го направят първи. Няма смисъл да описвате и всичките си роднини “вуйчо Ваня”, “стрина Нина” и т.н. Особено ако имате общ бизнес с тях или тъкмо сте спечелили обществена поръчка.

Контролирайте говора си:

Независимо дали сте на публично място, работите в офис или сте вкъщи – никой не държи да слуша дословно телефонния ви разговор! Не напразно разговорите по телефона се наричат лични! Научете жена ви да ви пише съобщение, особено когато в разгара на работата иска да ви пита дали да купи от телешките или от свинските карначета. Баба ви също не е добре да ви се обажда в работно време. Ясно, че е много възрастна и иска да ви чуе, но повярвайте, никой от околните не иска да слуша това. Въпроси от типа “ти кво прайш сега?” са табу.

Телефонът няма място на масата за хранене:

Huawei и проучването под надслов #AddictedToYou показва, че 67% от българите използват телефоните си и в кухнята. По принцип на масата не трябва да се сяда с телефон. Семейната вечеря е вашата сакрална територия. Позволява се само снимка за инстраграм и след това телефоните се оставят на здравословно разстояние.

Повече контрол върху съдържанието на съобщенията:

За съжаление 2018-та година не е най-подходящата за голите ви снимки. Колкото и да са лични, мобилните телефони често попадат и в чужди ръце. Показвате нещо на някого, той плъзва наляво, вместо надясно и… гаф. И щом Плейбой спряха голите снимки, можете да го направите и вие.

#AddictedToYou е прекрасно име, за да се сетим, че от другата страна винаги има някой. Че взирането в телефона има много лица - то може да е забавление, работа, почивка. А може и да е любов.

Oще: addictedtoyou  huawai  говорене по телефона  добри обноски  маниери  номофобия  обаждания  пристрастяване към телефона  смартфони  съобщения  телефони 


Още от Smart Life