Скандалът в Google: Отговорът на директора на YouTube | webcafe.bg
Mobilecafe

Скандалът в Google: Отговорът на директора на YouTube

лебовскиMobilecafe
09.08.2017, 14:11 (обновена 11.08.2017, 07:27)
сюзан войчицки youtube

Снимка: © Getty Images

Сюзан Войжитски - една от най-влиятелните жени в бизнеса с онлайн-технологиите - има своя отговор на въпроса

Вярно ли е, че има биологически причини, поради които жените просто не стават за програмисти, инженери и мениджъри в технологичния бизнес?

Това провокативно твърдение, вмъкнато от Джеймс Дамор като аргумент в протеста му срещу "идеологическата ехо-камера на Google", сложи край на кариерата му в технологичния гигант със скандал.

В същото време, отвори мащабен дебат - не само за стереотипите, които водят до дискриминация на жените на работното място, но и за превръщането на политическата коректност в самоцел, чийто смисъл се губи на все повече хора.

Главният изпълнителен директор на YouTube (част от Google) Сюзан Войжитски - една от най-влиятелните жени в бизнеса с онлайн-технологиите - има своя отговор на въпроса, поставен от Дамор.

Войжитски се се включи в публичната дискусия със своя авторска статия във Fortune, в която описва собствения си опит от сблъсъка с неглижирането, негативните предразсъдъци и подценяването на талантливите момичета.

"Този въпрос - независимо дали е зададен публично, прошепнат тихо или просто изникнал в нечие подсъзнанието, тежи върху кариерата ми от самото й начало. Имам късмета да работя в компания, в която получавам огромна подкрепа - от лидери като Лари Пейдж, Сергей Брин, Ерик Шмит и Джонатан Роузенберг до ментори като Бил Кембъл. Опитът ми в технологичната индустрия обаче ми показа колко масово е това съмнение сред колегите.

Хиляди пъти съм се сблъсквала с проблемите, които възникват заради този въпрос.

Виждала съм как способностите и отдадеността ми към работата са поставяни под съмнение. Изолирали са ме от ключови събития и социални срещи, свързани с индустрията. Имала съм срещи с ръководители на чужди компании, които в присъствието ми предпочитат да говорят повече с подчинените ми колеги - мъже, вместо с мен. Често забележките ми се прекъсват, а идеите ми се игнорират до момента, в който не бъдат перифразирани от някой мъж.

Независимо колко често се случва всичко това, боли всеки път.

Затова, когато видях бележката, отново изпитах същата болка. Усещам и болката, която нейното съдържание е причинило на другите хора.

Помислих си за жените в Google, които сега се сблъскват с публичното оспорване на способностите им - и то, след като спорът беше предизвикан от техен колега. Помислих си и за жените от всички сфери на технологиите, които и без това са принудени да се справят със скритите предразсъдъци в индустрията - този път, изложени директно.

Различното третиране на труда на мъжете и жените продължава да съществува в компютърния бизнес въпреки спада му в другите полета на науката, технологиите, инженерството и математиката. Продължава, въпреки сериозните усилия на цялата индустрия да преобърне тази тенденция.

Това обаче е поредният обезсърчаващ сигнал към всички млади жени, които имат амбициите да учат компютърни науки.

Някои от хората, които реагират на писмото на Джеймс Дамор, се опитват да защитят текста му като част от правото на свободно слово. Google е компания, която отдавна подкрепя възможността за свободно изразяване и очевидно подкрепя правото на всеки служител да изказва, публикува или туитва мнението си по различни теми.

Но това, че хората имат право да изразяват вярванията си в публичното пространство, не означава, че компаниите нямат правото да вземат мерки, тогава когато жените са подложени на коментари, пропагандиращи негативни стереотипи заради пола им.

Всеки ден фирмите вземат мерки срещу служители, които правят нерегламентирани изказвания против техни колеги или създават враждебна среда на работното си място.

Представете си, че заменим думата "жени" в писмото му с някоя друга група: чернокожи, испаноговорящи, хомосексуални?

Представете си, че обясним слабото им присъствие в технологиите и мениджмънта с биологичните им особености? Щяхме ли да обсъждаме тогава ценността на аргументите в писмото или щеше да се чуе всеобщ призив за отстраняването на автора му?

Не искам да сравнявам една група с друга, искам да подчертая, че езикът на дискриминацията може да има много форми. И нито една от тях не е приемлива или продуктивна".

49-годишната Сюзан Войжицки е родена в семейството на емигранти от руски и полски прозход; нейният баща Стенли Войжитски е професор по физика в Станфордския университет, където тя е израснала като дете.

Завършила е история и литература в Харвард през 1990 г., а три години по-късно прави магистратура по икономика в Университета в Калифорния. През 1998 г. Лари Пейдж и Сергей Брин регистрират Google и правят първия си офис в гаража на Войжицки в Менло Парк. Няколко месеца по-късно тя става маркетинг директор на бъдещия техологичен гигант. Участва в разработването на "дудълите", посветени на исторически събития или личности, Google Images и др. По нейна идея компанията придобива YouTube и го превръща от сравнително малък стартъп в една от най-използваните и посещавани видеоплатформи в света.

Майка на пет деца, Войжицки беше обявена за най-влиятелната личност в рекламата от сп. Time през 2015 г.

Oще: лари пейдж  сюзан войжицки 


Още от Социални мрежи

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

19 dedo adji | 12.08.201723:04

Понеже съм пред пенсия и няма нужда да се съобразявам с конюнктурата за да си пазя хляба, мога да дам израз на някои гимназистки идеи за правда, свобода и почтеност. Идеи, които почти всички споделят, но ги държат в чекмеджето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 12.08.201722:56

А бе какво ме интересува колко добър или колко лош президент бил Тръмп. Да си го трият на главите американците. Имах предвид само, че го избраха напук на политическата коректност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

17 e-mil | 12.08.201720:38

dedo adji | 12.08.2017 09:17
"Емиле, др. Т.Ж. написа цели томове за Голямата и Малката правда... Да му мислят младите, аз съм пред пенсия."

Айде пак общи приказки за утопии и анти-утопии. Говори по същество бе, човек! Не се ли усещаш, че ставаш смешен? Само тялото ти е пред пенсия. Акълът ти останал като на гимназист - на ниво "хвърчане в облаците".
Казах ти вече. Създай си фирма и дай свобода на целия персонал да се меси в управлението ти! Пък да видим колко време ще изкараш. Ще угаснеш още първата година.

dedo adji | 12.08.2017 09:17
"...само Тръмп успя да ги надхитри. Но един Тръмп перестройка не прави."

Ако не се лъжа говориш за най-лошия американски президент от Хардинг насам. Човек, срещу когото дори собствената му партия застава в опозиция. Републиканците в Конгреса имат мнозинство и в Сената, и в Камарата на представителите, но въпреки това отхвърлят много от тъпите му предложения. Човек, който малко по малко остава без някои от най-верните си привърженици - усетиха се и взеха да дават заден.

За този Тръмп ли говориш? Или има някакъв друг, когото не сме видяли? Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

16 Уточнител | 12.08.201712:31

Мнението на Войжицки нищо не доказва, това са само емоции. Отдавна НАУЧНО е доказано, че мъжете и жените мислят РАЗЛИЧНО. Има и разлики в устройството на мозъка - полът на детето може да се определи по строежа на мозъка, още в утробното развитие. Нима е чудно - Творецът е създал Човека в Двуединна форма, а не в Единна и в това се корени не само безпределната мъдрост, но и причината за необикновената устойчивост на humani generis... Но ПолитическатаКоректност може да постави в опасност самото съществуване на човешкия род - един от основните тезиси на тази СВРЪХОПАСНА идеология е, че полът няма значение, мъжът и жената са еднакви, а ако не - трябва да бъдат направени такива...*

________________________
*тази теория започва от идеята на Маркузе - късен ревизионист на марксизма от 50-те, като основната му идея е, че трябва да се разруши буржоазното общество, като се съсипе системата от морални ценности; според Маркузе главна роля в революцията ще играят не работниците, които са се обуржоазили, а малцинствата - тук се вкл. жените и всякакви малцинства: сексуални, религиозни, културни и т.н.; Идеята се прехвърля зад океана, в САЩ и се инфилтрира в редица университети по Източното крайбрежие, откъдето започва нов живот по света; ПолитКоректността е най-опасната антихуманна идеология, изобретявана досега, много по-опасна от комунизма, националсоциализма и фашизма взети заедно, тя се разпространявя като раков тумор, чрез възпитанието на младото поколение, което от друга страна става все по-безпросветно, нискоинтелигентно и продукт на масовата култура, инфилтрирана с ПолитКоректност
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 12.08.201711:45

П.П.

.... Едно е да живееш в държава, в която има Министерство на Истината. ....
_ _ _ _ _ _

Ако продължаваме по тая писта ще се озовем там не след дълго. Продължавай, Емо, аз няма да го дочакам. А сигурен ли си ТИ на кой етаж на това министерство ще бъдеш?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

14 dedo adji | 12.08.201709:17

Емиле, др. Т.Ж. написа цели томове за Голямата и Малката правда. Далеч си да го стигнеш. Не можеш да стигнеш и американците. Там има хиляди защитници на Голямата правда, хем с огромно влияние, само Тръмп успя да ги надхитри. Но един Тръмп перестройка не прави.
Ние, слава Богу, още не сме достигнали тая висша степен на цивилизация, но ги гоним упорито. Да му мислят младите, аз съм пред пенсия.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

13 e-mil | 12.08.201701:11

dedo adji | 11.08.201717:50
"Вие" сте мили и справедливи, когато уволнявате човек за изказано мнение, а "ние" сме нагли, когато посочваме приликите на тази политика с една друга, добре позната.
Справка Министерството на Истината."

Ами нагли сте, щото си измисляте прилики между две неща, които нямат нищо общо.
Едно е да живееш в държава, в която има Министерство на истината. Да те смазва полицейщината и да не можеш да я напуснеш.
Съвсем друго е да работиш в компания, в която си влязъл по своя воля и можеш във всеки момент да напуснеш по своя воля.

Никой не му пречи да основе собствена фирма и да назначава в нея когото си иска.
А ако не му се рискува, никой не му пречи да се прехвърли от производството в ръководството на Гугъл, да си пробие път до върха и да започне да определя политиките на компанията. Ето, примерно Сатя Надела е почнал като млад техничар в Майкрософт и беше само на 46 когато стана баш шеф на цялата огромна корпорация.
Никой не му пречи да си направи частен блог и да говори каквото си иска.
Никой не му пречи да намери инвеститори, да изгради популярна медия и да разпространява масово идеите си.
Никой не му пречи да стане губернатор, сенатор или конгресмен и да почне да прокарва "правилните" закони. Ако е роден в САЩ даже президент може да стане.
А ако чак пък толкова го мачка държавата, никой не му пречи да си събере багажа и да отиде при арабите. Те плащат повече от чудесно.

Ама да си служител във фирмата на някого и да дрънкаш публично неща за фирмата без да ги съгласуваш с ПР-а е повече от тъпо. Да ги обсъжда с колеги в кафе паузата е едно. Но да напише документ и да го разпространи... е, много ясно, че е издънка.
Не знам откъде ви е хрумнало, че служителите на ниско ниво могат да се месят в управлението? Не могат. Регистрирайте си барем едно ЕООД за 2 лв, назначете няколко работника и управлявайте известно време! Пък тогава раздавайте акъли!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 11.08.201717:50

"Вие" сте мили и справедливи, когато уволнявате човек за изказано мнение, а "ние" сме нагли, когато посочваме приликите на тази политика с една друга, добре позната.
Справка Министерството на Истината.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

11 e-mil | 11.08.201716:46

dedo adji | 11.08.2017 07:48
"Това казва всичко. Права е линия успоредна на партийната."

Абе, много сте нагли с тия преувеличения за партийна линия, политкоректности и прочие идиотщини.
Във всяка нормална фирма такава издънка ще бъде наказана. Колкото е по-голяма и по-известна фирмата, толкова повече вреди ще има от такава издънка. Съответно ще се накаже и по-строго, отколкото ако човекът работеше в кварталната фирма за уеб-дизайн.

* * *
KingoftheROAD | 11.08.2017 15:45
"Ти началник си му на този в жужъл, че да коментираш колко е годен/негоден, и какъв е в екипът му, и прочее поробности?"

Ти да не мислиш, че Гугъл е единствената фирма на света, в която има старши софутерни инженери? Няма начин старши инженер да работи като обикновен програмист. Със сигурност ръководи нещо, а значи и отговаря за екип от хора.
Мениджмънтът не е от вчера бе, мойто момче!

* * *
KingoftheROAD | 11.08.2017 15:45
"Свирката на Шлюински направи негоден Клинтън..."

Глупости. Отново грешиш. Не свирката, а това че официално излъга за свирката го направи негоден. Опита се да попречи на разследването. Затова започнаха импийчмънт срещу него. Щото като криеш нещо, създаваш риск някой да те изнудва. А когато някой изнудва президента на ядрена държава, това е много опасно.

Явно имаш навик да бърбориш за неща, с които не си запознат. По-добре спри, че да не ставаш за смях!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

10 KingoftheROAD | 11.08.201715:45

e-mil,

Ти началник си му на този в жужъл, че да коментираш колко е годен/негоден, и какъв е в екипът му, и прочее поробности?

Свирката на Шлюински направи негоден Клинтън, но той оцеля. Едва ли е мислил, че всичко така ще се раздуха по цял свят.
Аз пък не бих го увОлнил на секундата, а по-скоро бих му дал шанс да се поправи. В случая може и да се намери и по-здравословна мотивация, освен партийната, падрОн - жужъллинията. В кайна сметка няма лоша реклама.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани