Убийството на "Ловеца на тролове" от Япония | webcafe.bg
Mobilecafe

Убийството на "Ловеца на тролове" от Япония

лебовскиMobilecafe, по Daily Beast
29.06.2018, 13:27 (обновена 01.07.2018, 09:12)
полиция в япония

Снимка: © Getty Images

Когато хейтът се превърне в кърваво престъпление

Малко преди 23 ч. на 24 юни пребледнял слаб мъж с очила спира колелото си пред полицейското управление във Фукуока. В ръцете си носи голяма чанта. Влиза в сградата и казва на полицейските служители: "Убих човек".

В чантата му намират 18-сантиметров окървавен нож. Кръв има и по обувките на мъжа. По време на разпита той признава, че е причинил смъртта на киберексперт, който го разкрил като интернет трол. Признава, че е прехвърлил гнева си от онлайн-средата към реалността, за да си отмъсти.

Жертвата е 41-годишният Кеничиро Окамото, специалист по киберсигурност от Токио. В същата вечер Окамото изнася лекция във Фукуока, която засяга проблемите с онлайн-тормоза и поведението на троловете. 15 минути след като свършва с презентацията си, той е нападнат в тоалетните на сградата.

Рано сутринта на 25 юни полицията във Фукуока обявява, че е арестуван предполагаемият нападател - безработен местен жител, на 42-годишна възраст, на име Хидемицу Мацумото. Мотивът за убийството е личен.

Мацумото се подразнил, че Окамото се подигравал с него в интернет.

Жертвата му е широко уважаван от професионалистите експерт, който е работил за компанията Sprout Inc., специализираща в киберсигурността. Извън работно време Кеничиро Окамото списва няколко блога с псевдонима "Hagex" и редовно разобличава и критикува тролове заради грозното им поведение във форумите. Част от тактиката му е да "тролва" самите тролове. Понякога добавя целенасочена критика към коментарите им, подиграва се на стила и качествата на писанията им, осмива съдържанието им.

Един от обектите на "Ловеца на тролове" е Хидемицу Мацумото. Под псевдонима си Hagex Окамото се обръщал към него с прякора "Teino Sensei" - японска фраза, която се превежда като "малоумен учител".

На 2 май Hagex пише в блога си, че е доволен от бързината, с която блог-платформата Hatena, е предприела мерки срещу "Малоумния учител". Окамото посочва, че тролът е използвал няколко различни псевдоними, за да обижда и тормози автори на съдържание в платформата. Самият той го е докладвал на администраторите многократно, което е довело до замразяване на акаунтите на Мацумото в рамките на 3 минути.

"Мисля, че Hatena трябва да сезира полицията заради поведението на "Малоумния учител", което представлява насилствено възпрепятстване на бизнеса им", посочва още той.

Въпросното провинение се наказва със солидна глоба или до 3 години затвор според японското законодателство. Замразяването на акаунтите на Мацумото и призивът за наказателно преследване срещу него са го провокирали да вземе ответни мерки. Така се стига до фаталния сблъсък в нощта на 24 юни.

Полицията проверява и съдържанието на публикация в блог, за който се смята, че е поддържан от Мацумото. Коментарът е качен

Малко след смъртта на Окамото е публикуван коментар в анонимен блог, за който се предполага, че е поддържан от убиеца. Съдържанието му е следното: "Смееше се истерично и ме наричаше "Малоумния учител", написа донос срещу мен и ме блокираха. Е, това е моят отговор".

Това не е първият случай в Япония, в който неуравновесени престъпници използват сайтовете на социалните мрежи, за да примамят жертвите си. И все пак е рядкост да се разследва случай на умишлено убийство от гняв, предизвикан от коментари в киберпространството.

Мацумото никога не се е срещал с "Ловеца на тролове" преди нощта на убийството. Дори не е знаел истинското му име.

Оказва се, че е намерил снимка на Hagex онлайн и е следил публикациите му в блога, за да разбере как може да открие местоположението му. Изчакал лекцията му да свърши и го нападнал с нож.

А Окамото (Hagex) изглежда не е полагал особено сериозни усилия, за да прикрие самоличността си. Малко след разобличаването на "Малоумния учител", той е публикувал и реклама за технологичния семинар във Фукуока, на който ще изнася лекция. Писал е за същото събитие и през месец май.

"Явно не си е представля, че онлайн-насилието може да избие до агресия в реалния свят", пише един от приятелите на Окамото след убийството.

Друг негов колега описва нападението срещу Hagex "терористичен акт".

"Доколкото знам, никога преди не е имало размяна на реплики между жертвата и нападателя. Вбесявам се, когато чета коментари, намекващи, че едва ли не Окамото сам е провокирал убиеца. Напротив, той имаше намерение да помогне за това интернет и киберсредата да станат по-добро място. Планирах да се включа като ко-водещ в едно от неговите събития, в което щяхме да предложим как да подобрим блогосферата. Потресен съм от случилото се".

Oще: hagex  агресия  ловец на тролове  тролове  убийство  хейт  хидемицу мацумото  япония 


Още от Социални мрежи

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.