Кремъл иска достъп до чатовете на руснаците в Tinder | webcafe.bg
Mobilecafe

Кремъл иска достъп до чатовете на руснаците в Tinder

лебовскиMobilecafe
04.06.2019, 16:40 (обновена 06.06.2019, 17:00)
Tinder

Снимка: © Getty Images

Приложението попадна "специалния си регистър" на руския телекомуникационен регулатор Роскомнадзор

Не са един и двама онези, които са потърсили любовта (или поне флирт и временно физическо удовлетворение) в приложението за чатове, срещи и свалки Tinder. Потребителите му обаче са на път да попаднат на "ново съвпадение" и то не такова, каквото би им се искало.

Руският телекомуникационен регулатор Роскомнадзор съобщи в изявление в понеделник, че Tinder е добавен в регистъра на технологичните компании, които са длъжни да предоставят данните на потребителите си на руските правоохранителни и разузнавателни служби, включително Федералната служба за сигурност (ФСБ), която се приема за наследник на съветската КГБ.

Така при поискване от властите, от компанията Tinder ще трябва да предоставят всички данни за конкретни потребителски профили, попаднали в полето на интерес на полицията или службите за сигурност.

Според изявлението на Роскомнадзор, приложението за запознанства е добавено в специалния регистър на Руската федерация, който задължава компанията да съхранява данните на руските потребители (включително директни съобщения, снимки и видео) до една година, и да ги предоставя при поискване с цел разследване.

Въпреки това в съобщението на регулатора категорично се заявява, че попадането в този регистър по никакъв начин не означава, че компаниите автоматично предоставят безконтролен достъп до данните си на руските служби.

Засега от Tinder не са дали официална позиция по темата.

От регулатора уточняват, че това не е прецендент и три други популярни руски приложения за запознанства - Mamba, Wamba и Badoo - вече са попаднали в регистъра на властите и вече при нужда споделят потребителски данни с полицията.

Приетите през 2016 г. закони изискват социалните медийни платформи да съхраняват на сървърите си подробни данни за профилите, регистрирани и използвани на територията на Руската федерация. Регламентите са само част от по-широк набор от интернет закони, приети в страната през последните пет години. При неспазването им компаниите рискуват да получат забрана за разпространение на платформите си на руска територия.

Tinder не е единствената популярна технологична услуга, към която да се насочва Роскомнадзор. Американските интернет гиганти Google и Facebook са в юридически спор с агенцията заради същото искане, отправено от тях. Те все още не са предоставили на регулатора този достъп, а от руска страна им отговарят със заплахи за блокиране на територията на Русия.

Идентичен беше случаят и с руското чат приложение Telegram, който също попадна в регистъра на Роскомнадзор. Когато миналата година от частната компания отказаха да предоставят такъв достъп до информация за потребителите на приложението, властите обявиха, че то ще бъде блокирано. Междувременно обаче потребителите прибегнаха до използването на анонимни прокси сървъри и VPN (виртуални частни мрежи), за да продължат достъпа си до Telegram.

Под управлението на президента Владимир Путин агенциите за сигурност в Русия набраха значителна власт и сила и от няколко години насам се домогват до още по-стабилен контрол върху това, което се случва онлайн. Миналият месец той подписа закон, който дава ход на проекта за "суверенен интернет". Той цели да разработи независима онлайн мрежа, която да оперира независимо от останалата част от света.

Засега възможността Русия да изгради такава мрежа, която да е изключена от глобалния интернет, досега е до голяма степен теоретична. И все пак усилията на Кремъл се следят внимателно от експертите.

Критиците твърдят, че правителството се опитва по този начин да задуши свободата на словото и възможността за изразяване на несъгласието онлайн, увеличавайки цензурата под предтекст за борба с тероризма и кибератаките.

Засега обаче руснаците все още могат свободно да търсят по някоя и друга тръпка през приложението, а то, поне към момента, не дава индикации, че ще сподели с Кремъл мръсните чатове на потребителите си.

Oще: telegram  tinder  информация  лични данни  профили  роскомнадзор  русия 


Още от Социални мрежи

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.