"Диктаторът" Зукърбърг посече опита за бунт срещу себе си | webcafe.bg
Mobilecafe

"Диктаторът" Зукърбърг посече опита за бунт срещу себе си

лебовскиMobilecafe
02.06.2018, 15:47 (обновена 04.06.2018, 11:23)
Марк Зукърбърг

Снимка: © Getty

Недоволство има и сред акционерите на Facebook, но в крайна сметка последната дума винаги е на основателя на социалната мрежа и изпълнителен директор на компанията.

Недоволството към Facebook не е ограничено само до гражданите и правителствата на някои държави по света. Компанията зад социалната мрежа се сблъсква и с друг вид съпротива - тази на собствените си акционери.

Традиционната годишна среща с тях се проведе през тази седмица и нямаше как да не премине под сянката на големия брой скандали, които се стовариха върху Facebook през последната година.

За разлика от предишни подобни срещи атмосферата на тази беше по-напрегната, а някои от инвеститорите дори призоваха за бунт срещу основателя и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

Разбираемо е защо инвеститорите, по подобие на американския Конгрес и Европейския парламент, държат под отговорност за проблемите със социалната мрежа не другиго, а "лицето" на компанията. Откакто скандалите около руската намеса в изборите, Cambridge Analytica и пр. започнаха се стигна и до неизбежните призиви Зукърбърг да подаде оставка. Нещо, което той нито направи, нито, изглежда, възнамерява да стори скоро.

Едва ли са го трогнали и обвиненията от последната среща с акционерите, че компанията се е превърнала в "корпоративна диктатура". А предложенията на акционери за промени в начина на взимане на решения и ограничаване на собствената му власт бяха отхвърлени с лекота. И нямаше как да е иначе с оглед на това кой е най-големият акционер...

Как се взимат решенията във Facebook?

Facebook е не само най-популярната социална мрежа в света, но и една от технологичните компании, които носят най-много печалби на своите инвеститори. Това обяснява и големия интерес от нея. Акциите на компанията в голяма степен са в ръцете на големи институции и общи фондове. По-интересното обаче е, че всички отделни хора, които са акционери с най-голям брой акции, в момента или в миналото са били на важен пост в компанията. Те държат т.нар. акции от Class B, а освен това и акции от Class A като всички простосмъртни.

Когато се стигне до гласуване по някое важно решение за бъдещето на компанията, външните инвеститори чисто и просто нямат думата. Демокрация не съществува, тъй като всяка акция Class B дава 10 гласа на притежателя й. Всяка акция от Class A дава едва един глас.

И тук идва най-забавният момент. Марк Зукърбърг е не само основателят на Facebook и "лицето" на социалната мрежа. Той притежава и около 8,78 милиона акции от Class A чрез серия от фондове, в които участва и съпругата му Присила Чан. Освен това Зукърбърг държи в ръцете си и 441,6 милиона акции Class B. И за финал - част от хората на важни позиции в компанията, които също притежават Class B акции, са преотстъпили правото си на глас, което те им дават, на Зукърбърг и той може да прави с него каквото пожелае.

Контролът на почти 89 процента от Class B акциите според Investopedia му дава невероятен контрол - 60 процента от цялото право на глас в компанията.

Никой не може да отрече, че Зукърбърг е умен, подсигурявайки си, че никой няма да може да взима решенията вместо него или да го изгони от собствената му компания.

Бунтът, обречен на прoвал

По време на тазгодишната среща един от инвеститорите - Джеймс Макричи, предупреждава Зукърбърг, че компанията се превръща в "корпоративна диктатура". Макричи призовава за промени в начина на гласуване от страна на акционерите, която да помогне за справянето с този проблем.

"Г-н Зукърбърг, вземете си урок от историята. Подражавайте на Джордж Вашингтон, не на Владимир Путин", добавя Макричи. Сравнение, от което Зукърбърг няма как да е доволен с оглед на скандала за това, че Русия е използвала Facebook, за да се намеси в изборите в САЩ.

Макричи не е единственият с такова послание. Един шегаджия дори е изведен от срещата, след като започва да крещи, че във Facebook "няма демокрация сред акционерите" и иска акционерите да гласуват за изхвърлянето на Зукърбърг от Борда на директорите.

Но дойде ли време за гласуване, както стана ясно по-горе, властта е изцяло в ръцете на Зукърбърг. Въпреки явното недоволство в някои инвеститори нищо не се промени след тази среща. Целият Борд на директорите на Facebook, който се състои от Зукърбърг и още седем души, беше преизбран и всички запазиха постовете си. Отхвърлени бяха и други предложения.

Основната поискана промяна беше в това какво право на глас дават акциите. Предложението беше всички Class B акции вече да дават по 1 глас, а не 10, както е в момента.

С други думи това беше молба към хората в компанията доброволно да се откажат от своите суперправа при гласуване, включително и самият Зукърбърг. Предложението беше отхвърлено, което няма как да е изненада.

Отхвърлена беше и идеята за създаване на комитет за преценка на риска. Един от инвеститорите поиска подобен комитет, който по-добре да преценява рисковете около компанията, най-вече тези, свързани с употребата и защитата на личните данни. Идеята някой друг да решава кое е рисково и кое не, също не се понрави на Зукърбърг и компания и това предложение също не мина.

Според Yahoo Finance някои от гласуваните предложения може би са щели да имат положително отражение за външните инвеститори (тези, които не са работили и не работят във Facebook). Това обаче нямаше как да се случи без благословията на Зукърбърг. Но тъй като някои от тях щяха да подкопаят неговата власт в компанията е ясно защо той се обяви против тях.

Така контролът върху компанията от страна на акционерите, най-вече тези извън нея, остава почти никакъв. Реално ситуацията е такава, че Facebook няма нужда да се вслушва в съветите на инвеститорите си заради ограниченото им право на глас. Въпреки това нито една компания не иска да създава недоволство сред инвеститорите си.

В крайна сметка инвеститорите имат някаква власт, но тя не е свързана с гласуване, а с портфейлите им - в един момент те могат да започнат да продават акциите си, ако сметнат, че компанията не се управлява добре. Но може би ще са нужни много по-сериозни скандали преди те да прибегнат до този ход.

За момента тазгодишната среща беше просто едно напомняне за това, че Зукърбърг е стиснал в желязна хватка управлението на най-могъщата социална мрежа, която някога е била създавана.

Oще: facebook  акции  акционери  бизнес  борд на директорите  марк зукърбърг  пари  скандал  социални мрежи  технологии 


Още от Социални мрежи

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.