Какво се случи с главните герои от скандала Cambridge Analytica | webcafe.bg
Mobilecafe

Какво се случи с главните герои от скандала Cambridge Analytica

лебовскиMobilecafe
03.05.2018, 20:17 (обновена 04.05.2018, 17:53)
кристофър уайли

Снимка: © Getty Images

Cambridge Analytica и няколко свързани компании в САЩ и Великобритания обявиха, че прекратяват дейността си заради публичния скандал с неправомерното придобиване на данни от Facebook, ролята си в предизборната кампания на Доналд Тръмп и признанията за опита с "мръсни поръчки" в полза на други клиенти.

Всички дружества ще започнат процедура по фалит, тъй като вече е невъзможно да продължават дейността си в среда, в която клиентите и доставчиците им се оттеглят един след друг.

Компанията-майка SCL Group също ще се саморазпусне, според информация на Wall Street Journal.

Анализ на Fast Company показва какво се случва с някои от централните действащи лица в скандала около Cambridge Analytica.

Александър Никс


Съоснователят на Cambridge Analytica като дъщерна фирма на британската SCL Group беше отстранен от поста си на главен изпълнителен директор през март 2018. Уволнението му дойде след журналистическо разследване на Channel 4, в което Никс е записан да предлага услугите си на подставено лице. В офертата му влизаха "услуги" като организиране на активни мероприятия срещу конкурентния политически кандидат, съблазняването му с украински проститутки и др.

В момента Александър Никс е член на борда на директорите на нова компания, която се нарича Emerdata. Сред собствениците на дружеството са Ребека и Дженифър Мърсър - дъщерите на американския милиардер и спонсор на Републиканската партия Робърт Мърсър.

Александър Коган


Коган е преподавателят в Кеймбриджкия университет, който разработва мобилно приложение с психологическа анкета и успява да събере информация за над 870 милиона потребители от Facebook, като се възползва от слабата защита на данните преди 2015 г. Той е човекът, който е помогнал на Cambridge Analytica да придобие достъп до данните на милиони американски граждани.

Коган остава на работа като преподавател, но ръководството на Кеймбриджкия университет търси съдействие от Facebook, за да разбере дали вътрешни данни или ресурси на чужди висши училища не са използвани неправомерно в полза на Cambridge Analytica.

Марк Търнбул


Управляващият директор на Cambridge Analytica и SCL Elections също беше уловен от скритата камера на Channel 4 в репортажа, който доведе до уволнението на Александър Никс. В записа Търнбул се самоопределя като "майсторът на прикритията" и намеква, че може да помогне в плановете за създаване на компрометиращи материали срещу политически противници.

Засега не е ясно какви са плановете му, но едва ли ще са свързани с Университета в Ексетър, където той беше почетен преподавател. Преди месец BBC съобщи, че висшето училище е прекратило отношенията си с Търнбул заради разкритията от журналистическото разследване.

Робърт Мърсър

Милиардерът Робърт Мърсър е един от съоснователите на Cambridge Analytica, като създава дружеството като част от плана си за тласкане на американската политика към десния консерватизъм. Мърсър е един от най-щедрите спонсори на президента Доналд Тръмп по време на предизборната кампания. Инвестира и милиони долари в сайта Breitbart News. Скандалът с Cambridge Analytica може да му струва сериозна загуба на влияние в консервативните среди.

Ребека Мърсър

Американското издание на Politico я нарича "най-влиятелната жена в политиката на Републиканската партия". Силата й в Белия дом обаче постепенно отслабна след отстраняването на бившия главен стратег на Доналд Тръмп - Стийв Банън, а кризата с Cambridge Analytica само задълбочи проблема. Ребека и сестра й Дженифър се включиха в борда на директорите на новата британска компания Emerdata заедно с уволнения директор на CA Александър Никс. Какви са целите на това дружество и какви ще са ролите на тримата в него, все още е неясно.

Кристофър Уайли

Бившият директор по проучванията в CA беше човекът, който разказа цялата история за нерегламентираната дейност на компанията пред The Guardian. По-късно беше изслушан от американския Конгрес и британския парламент, а честите му медийни изяви са посветени на призив за реформа на правилата за защита на личните данни в онлайн-среда.

Дарън Болдинг

Болдинг изпълнява длъжността на главен технически директор на Националния комитет на Републиканците по време на президентските избори през 2016 г. Малко след победата на Тръмп, Болдинг става директор по проучванията в Cambridge Analytica, като заема поста между февруари и октомври 2017 г.

След напускането на CA създава компания, наречена Coolidge Technology Limited, която изгражда системи и инструменти за комбиниране, пресяване и анализ на данни в реално време.

Британи Кайзер

Бившият директор по бизнес развитието на Cambridge Analytica днес е защитник на правото на неприкосновеност на личните данни и блокчейн-технологиите. Кайзер беше една от бившите ръководни кадри на компанията, която се съгласи да даде показания пред британския парламент. В момента е съветник на проекта IOVO (съкращение от Internet of Value Omniledger) - децентрализирана блокчейн екосистема от бази данни.


Още от Социални мрежи

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.