Модераторите, които вярват, че Холокостът е измама и Земята е плоска | webcafe.bg
Mobilecafe

Модераторите, които вярват, че Холокостът е измама и Земята е плоска

лебовскиMobilecafe, по QZ
27.02.2019, 11:36 (обновена 28.02.2019, 13:53)
Център за модерациq на съдържанието във Facebook

Снимка: © Facebook

Те стават все по-несигурни в това кое е истина и кое - не

Служителите на Cognizant в град Финикс подписват договори за поверителност, според които им е забранено да разкриват подробности около работата си за Facebook.

Всъщност те дори не бива да споделят, че Cognizant е подизпълнител на социалната мрежа. Засилените мерки за сигурност би трябвало да предпазват служителите от гневни потребители, чието съдържание е било премахнато от платформата.

Причината е, че именно Cognizant е сред фирмите, които отговарят за модерацията на съдържанието във Facebook.

Работата на модераторите е отговорна, но и има редица недостатъци. Те често страдат от панически атаки и посттравматичен шок заради кадрите и статусите, които ежедневно и с часове наред трябва да преглеждат. Доста от служителите не издържат на позицията си повече от година, а след това им трябва още много време, докато се отърсят от видяното.

Вече е писано много за тези феномени, както и за цялата гама от тежки за психиката ефекти, които подобна работа може да породи.

Сега The Verge разкрива нов феномен на тази професия - модераторите, които често се сблъскват с конспирации, в някакъв момент започват искрено да вярват в тях.

Явлението е тревожно доказателство как дезинформацията и фалшивите новини проникват навсякъде и биха могли да повлияят и променят начина на мислене на голям брой хора, дори и на тези, които са отговорни за отсяването им като лъжи.

Един от модераторите от Cognizant споделя как негов колега често разказвал подробно за вярата си, че Земята е плоска. След като бил изчел тонове статуси и публикации по темата във Facebook сред материалите, отбелязани за оценка, той придобил такава увереност в тази теория, че започнал да убеждава и околните в нейната правдивост.

По подобен начин друг бил сигурен, че Холокостът представлява една голяма измама. А на служителите им се налага всеки ден да преглеждат конспиративни теории и да преценяват дали подлежат на модерация.

Всъщност с някои малки изключения съдържанието с конспирации не е забранено във Facebook.

Причината е, че никъде в правилата за ползване на социалната мрежа не е изрично посочено, че публикуването на подвеждащо съдържание е забранено. Миналата година в интервю за Recode основателят Марк Зукърбърг каза, че хората имат склонността да тълкуват грешно нещата и подобна стриктна модерация ще бъде "твърде екстремна".

Така конспиративните теории процъфтяват във Facebook. Там те се събират от всички краища на интернет и се разпространяват изключително бързо. Част от това се дължи на факта, че социалната мрежа има наистина огромен брой потребители с различна демография.

По-възрастните от тях са по-склонни да вярват в конспирации и не проверяват толкова внимателно източниците на информация.

Модераторите от Cognizant обаче не попадат в тази категория.

Те най-често са на възраст между 20 и 35 години. Още по-обезпокояващото е, че става въпрос за хора, които са професионално тренирани да разпознават лошото съдържание. На пръв поглед няма особена причина точно те да вярват в конспиративни теории. Постепенно се оказва, че точно модераторите са една от най-уязвимите на фалшиви новини категории.

Пример е ситуацията, при която след стрелбата в Паркланд от февруари 2018-а се появяват редица конспирации. Модераторите са принудени да ги отстраняват в името на паметта на жертвите и техните семейства. Докато си вършат работата обаче, все повече от тях започват да се съмняват дали няма нещо вярно в спекулациите, че всичко е с цел да бъде допълнително затегнат контрола над огнестрелните оръжия.

Те започват да си споделят неща като "Виж този, той ми се струва твърде стар, за да е ученик" или "Тези кадри не ми изглеждат като да са от Паркланд...". Така лъжите, повторени хиляда пъти, се превръщат в истини сред споделящите ги.

А ако вярваш в една конспиративна теория, много е вероятно да повярваш и в още дузина.

Затова и хората, които ежедневно четат десетки и стотици недоказани твърдения, постепенно започват да ги възприемат за верни, спускайки се в спиралата на конспирации и "скрити истини".

Теориите на конспирацията подкрепят убеждението, че нищо в този свят не се случва просто ей така. Те отказват да приемат ролята на случайността в хода на събитията и приемат, че светът се ръководи от зли сили и тайни заговори, които проникват във всички слоеве на обществото.

Тревожността и несигурността само засилват вярата в конспирациите.

Един от вече бившите модератори например споделя, че не вярва, че атаките от 11 септември са терористична атака. Той също така спи с пистолет до главата си и е диагностициран с посттравматичен шок и тревожно разстройство. Засипани с информация, той и колегите му стават все по-несигурни в истината.

Освен това конспиративното мислене е доста устойчиво - веднъж влязъл в неговата спирала, човек се измъква много трудно.

Наскоро излезе новина, че Facebook ще открие и в София свой център за модериране на съдържание.

Oще: facebook  интернет модерация  конспиративни теории  конспирации  конспирация  модератор  модератори  модератори на съдържание  модерация  модерация в интернет  теории на конспирациите  фейсбук 


Още от Web

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

51 Оби Уан | 05.03.201916:21

Мдааа, в този ред на мисли, наистина бих хапнал едни патешки сърца... С биричка...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

50 deowin | 05.03.201915:41

Момент.. да видим какво точно става.

Аз давам пример, който се оказва, че действа като мюре за тъпите патки и патоци.
Тъпите патки и патоци моментално наприиждат и започват да крякат обилно.
Тъпите патки и патоци се усещат, че са тъпи патки и патоци, понеже са реагирали първосигнално, неконтролирано и предвидимо на дразнещия ги звук, който дори не е предвиден умишлено да ги дразни и привлича.
Тъпите патки и патоци продължават да крякат, но сега за висшата несправедливост да бъдат подвеждани от един единствен звук.

Уау.
Вашето ято е от наистина доста специални птици.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

49 dedo adji | 05.03.201911:23

Примерът ти е чудесно избран отвличащ обект, прасчо. По-добър от заглавието, което приравнява отричането на холокоста с безобидното твърдение, че земята е плоска. Ловците му казват мюре. И мюрето веднага привлече почти целия огън, вкл. и от мен.
А сравнението е невалидно. За пасквили, като митът Батак няма наказателна отговорност. Няма и цензура. Даже, доколкото разбрах е организирана някаква конференция за обсъждане на подобни пасквили. Единствената реакция е отказът на някои хора да участват в нея. Нямам сведения дали е събрала кворум. Никой от авторите на пасквили не е малтретиран, даже не е бил подложен на телефонен тероризъм. Няма и рисувани кръстове в турски гробища. Има само обида за няколко хиляди българи. Но на авторката не й пука, нито на спонсорите й. Нито на тебе. Ти си много загрижен за обидата на други хора.
А за отричането на холокоста и мащабите му има наказателна отговорност. Има и цензура и тероризиране, вкл. и физическа разправа с авторите на изследвания за мащабите. А точно преекспонирането на тия мащаби възбужда съмнения. И то, мащабите са ограничени. В началото са цитирани числа от порядъка на 20млн, повече от броя на евреите в цяла Европа. Като руските жертви през войната. Сталин благоразумно се е въздържал да публикува броя на жертвите - 13-14млн. Хрушчов ги раздува до 20млн, Горбачов до 27. Като наш гети, който твърди, че са избити 60 000 комунисти, колкото не е имало.
И защо е нужно? Малко ли са 5 000 български комунисти, 1.5млн евреи или 10 пъти повече руснаци. По-малка присъда ли заслужава един сериен убиец, убил 5 души, от друг, убил 15. Холокостът е нечовешко престъпление и ужасна трагедия, но преувеличаването на мащабите му, непрекъснатото пропагандираане и най-вече наказателното преследване Пораждат съмнения у много хора. Сега тия съмнения ще ги трият и мъдераторите от Аризона.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

48 deowin | 04.03.201916:26

>Деосвин пусна една въдица

Нищо подобно. Дадох някакъв пример за да илюстрирам хипотезата си, но се оказа, че примерът ми е "краставицата" за мнозина. Не съм ви виновен аз, че вие реагирате първосигнално и логорейно на думи като "Батак", но пък точно тази реакция доказва, че примерът ми е бил чудесно избран - именно за това говорех, и вие сте се постарали да го направите безкрайно очевидно в следващите 100 коментара, въпреки че надали сами осъзнавате какво сте постигнали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

47 dedo adji | 03.03.201914:50

Деосвин пусна една въдица и всички се хванахме. Погледнете заглавието, бе. Нищо общо с Батак. Става дума за едни модератори в Аризона, които щели да трият туй-онуй. Ама не за Батак. Не от някаква почтеност а защото нямат хабер къде е Батак, че и България.
Виж, за арменския геноцид може да поизтрият туй-онуй. Тях френският закон не ги лови а в САЩ не е признат. И Турция е по-важен съюзник от Армения, която не е съюзник и в проект. Особено сега, след като Ердоган пусна пастора, може да се загрижат да не оскърбят чувствата на съюзника, както свинчопрас се грижи за чувствата на някои други.
А за холокостаа никво лабаво. Ще трият не само отричането а и намеците, че жертвите може да не са били чак 6млн. То все едно някой да пусне туит, че земята не е плоска, ама не е съвсем кълбовидна, а е само леко закривена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

46 GETI | 03.03.201913:17

Балевски измекяр, скрий се, че вече ставаш противен!

Канонизацията на жертвите от кланетата в Батак и Ново село през 1876 г.

https://www.pravoslavie.bg/Интервю/канонизацията-на-жертвите-от-кланета/

"Подавани са дори молби да бъдат канонизирани всички жертви на въстанието – броят им се изчислява на 30 000 души. Нека пак да уточня – говорим не за въстаниците, борили се с оръжие в ръка, а за невинно загиналите, за жертвите в църкви и манастири. Там, където хора са се събирали, за да се молят, и които са били избити, без да окажат каквато и да е било съпротива. "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

45 Mako | 03.03.201913:13

deaf | 03.03.201912:26

Мако,

значи и свещениците от Българската православна църква са идиоти след като канонизираха жертвите от Батак за светци! Те ако наистина бяха въстанали и убивали хора,БПЦ нямаше да ги обяви за светци.
========================================


Ххахахахахахаххххххххххххх - каква идиотска вяра в това, че БПЦ политически поръчки никога и по никакъв начин не е изпълнявала / а няма никакво съмнение, че след страстите, разразили се след провокацията на Балева, един от начините за успокоение бе именно канонизацията на жертвите в Батак/ .
Нормално за теб - ти си 100% идиот Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

44 deaf | 03.03.201912:26

Мако,

значи и свещениците от Българската православна църква са идиоти след като канонизираха жертвите от Батак за светци! Те ако наистина бяха въстанали и убивали хора,БПЦ нямаше да ги обяви за светци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

43 Mako | 03.03.201911:36

deaf | 03.03.201910:40

Всеки честен историк ще ти каже,
==========================

Ти не си историк. И не познаваш лично нито един историк, та дори и "честен". Ти си идиот. Идиот, който може да излъже "Божо твърди, че....", а после, като го зачукат с доказателство за обратното, да си измисли онова за "казал някога, някъде по някаква телевизия". Идиот, който си въобразява, че чужденци, които са се включили в четата на Бенковски близо две седмици след събранието в Оборище, могат да дадат напълно автентични сведения за това кой и как е бил на въпросното събрание. Идиот, който плямпа за З.Стоянов "по принцип", а без оглед на актуалния спор.
Това е поведение от типа "100% идиот".
Повтарям - идиот!
Честит Трети март, идиоте Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

42 deaf | 03.03.201910:40

Всеки честен историк ще ти каже,че в "Записките..." на Захари Стоянов има за съжаление доста лъжи,писани с чистата съвест да послужат за повдигане на самочувствието на българите след Освобождението. Проблемът е че много от сведенията за баташкото клане и въобще за борбата за освобождение са от типа ЕЖК и често си противоречат или има само един свидетел - самият ЕЖК. Две неща са сигурни - няма доказателства за планиране и участие на Батак в бунтове и въстания. Второ,знае се,че редовната турска войска не е участвала в баташкото клане.

Балева РУШИ мита за Батак,а не го създава. Ти си този,който лансира мита за Батак. Схвана ли разликата?

Виж,щом ти е толкова зор се прекланяй пред колатералните невинни жертви от Батак. Безсилен съм да те убедя да не го правиш! Аз обаче почитам и ще почитам истински герои като споменатия в предишните постове Кочо Честименски.
   

оценка

+0 -0