Вярвате, че Земята е плоска? YouTube е виновен! | webcafe.bg
Mobilecafe

Вярвате, че Земята е плоска? YouTube е виновен!

Webcafe, по Independent
18.02.2019, 11:57 (обновена 19.02.2019, 09:15)
Великата костенурка А'Туин, която носи на гърба си Света на Диска

Снимка: © www.paulkidby.com

Д-р Ашли Ландръм от Тексаския технологичен университет вярва, че YouTube ражда нови почитатели на конспиративната теория за плоската Земя.

Все повече хора вярват, че Земята е плоска. Според учения д-р Ашли Ландръм от Тексаския технологичен университет не друг, а видеоплатформата YouTube носи вина за това. Тя стига до този извод, след като проучва нагласите на посетители на конвенция на вярващите, че Земята е плоска.

След проведени интервюта установява, че всички без един са повярвали в конспиративната теория заради видеа в Youtube. Изключение е мъж, повярвал в плоската Земя заради дъщеря си, която пък научила за теорията от видеплатформата.

Ашли Ландръм е преподавател по научна комуникация в Колежа по медии и комуникации в Техническия университет на Тексас и медиен психолог. Тя изследва как културните ценности и възгледите за света влияят върху начина, по който хората подбират и обработват научна информация и как този феномен се развива от детството към зрелостта на човек.

Според нея проблемът с YouTube идва от това, че след гледането на видео популярният сайт препоръчва свързани видеа. Така привлича вниманието на хора, склонни да вярват в чудати идеи, към нови конспирации. „YouTube наистина умножи движението на хората, които вярват, че Земята е плоска по начин, по който не се е случвало преди с друга конспиративна общност", казва тя.

Почитателите на идеята за плоската Земя например вярват, че правителството прикрива „факта", че планетата не е кръгла сфера, която се върти. Колкото и абсурдна да звучи тази идея, в последните години печели симпатиите на все повече хора, като дори звезди като рапъра B.o.B. са нейни защитници. Проучване, проведено миналата година от YouGov - международна организация за проучване на общественото мнение, показва, че само две трети от младите са твърдо убедени, че Земята е кръгла.

Д-р Ландръм е присъствала на последните две международни конференции, посветени на плоската Земя, за да интервюира присъстващите и да установи как да стигнали до своите убеждения. Всички 30 души, с които е разговаряла на първата конференция, са научили за феномена директно от YouTube, с изключение на един, който разбрал за това от дъщеря си. Тя от своя страна се убедила в теорията чрез видео в YouTube.

Любопитна подробност е, че мнозина от вярващите в плоската Земя са завършили колеж, сред тях има инженер, социален работник и дори учител. Всички присъствали на конференцията вярват и в други конспиративни теории като съществуването на кемтрейлс, фалшив 11 септември и неслучил се Холокост.

За разлика от другите конспиративни теории обаче тази за плоската Земя е концентрирана около YouTube. Д-р Ландръм обяснява това с работата на алгоритъма на платформата и вярва, че при нормални обстоятелства това не би представлявало проблем. Ако някой обаче търси конспиративни видеа, всички предложения, които ще получи в YouTube, ще бъдат за нови конспиративни видеа. Това създава впечатлението сред потребителите за съществуването на огромно количество доказателства, че Земята е плоска.

Един от посетителите на конвенцията разказал на д-р Ландръм, че в началото бил скептичен към идеята, но след като многократно е попадал на видеа след проучването на други конспиративни теории, окончателно променил мнението си. След това прекарал дълго време опитвайки се да открие доказателства, с които да отхвърли тезата, че Земята е плоска.

Според д-р Ландръм има множество хора, които си задават въпроси, любопитни са и искат да знаят повече, затова не трябва да се позволява единствената достъпна информация за тях да идва от конспиративните теории в YouTube. Тя не казва, че единсвено YouTube носи вина за явлението, но е убедена, че платформата трябва да бъде проактивна в борбата си с невярната информация. Затова мисли и че учените могат да използват по-добре YouTube, за да отхвърлят неверни теории и видеа.

По-рано тази година видеоплатформата обяви, че работи върху промени с цел ограничаването на съдържание на ръба на правилата за употреба на сайта. Така например те планират да намалят броя на видеата, които могат да вредят на потребителите чрез грешна информация - например видеата, които рекламират чудодейни лекове за сериозни болести, твърдят, че Земята е плоска или отричат исторически събития като 11 септември.

Oще: flat earth  youtube  ашли ландръм  видео  земя  интернет  конспиративни теории  конспирация  плоска земя  социални мрежи  тексаския технологичен университет 


Още от Web

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 19.02.201915:11

Разбира се, че земята не е диск, егати. Вол Номер Десет го каза много добре едно време:

Колкото и да са начетени варварските читатели, представите им за Ада са съвършено повърхностни. Вината за това не е тяхна, а на невежи църковници и мъдреци, повярвали в две невероятни глупости - че Адът е запазен за прокълнатите и че земята е плоска.

Светът представлява куб, на който всяка страна е дълга 233 575 стъпки. В центъра на куба се намира Царството на Ада, където се явяват на съд всички смъртни, независимо дали са праведници или грешници. Именно заради това хората, живеещи на отсрещната страна на куба, не падат върху нас. Всеки един от нас е притеглен към мястото, където някой ден ще отидем всички. Където и да сме, Адът е винаги под нас, а Небесата - винаги над нас. И толкоз по въпроса.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

4 BaronVino | 19.02.201913:06

“Youtube им виновна, че са някакви мошеници. Основната част от видеата на плоскоземците всъщност показват, че всички снимки и видео на НАСА са фалшименто - компютърно генерирани и “
Ауу, не думай! Рече Бай Ганя и отсече!
Две неща са безкрайни в този свят, човешката глупост и вселената. Като за второто не сме сигурни.

П.с.
Като си в морето (ако си бил), защо в далечината на идващ кораб се виждат само мачтите и постепенно се показва целия? И как според теб работи гравитацията? Ако е диск, кое те кара да не хвръкнеш от него с все цялата си глупост?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 24.11.2011, 16:57

3 burkera | 19.02.201911:40

Youtube им виновна, че са някакви мошеници. Основната част от видеата на плоскоземците всъщност показват, че всички снимки и видео на НАСА са фалшименто - компютърно генерирани и силно обработени, това съчетано с факта, че виждаме земята плоска и не усещаме движение естествено поражда съмнения. Идеята, че земята е кръгла и се върти се базира не на наблюдения и усещания, а на формули и внушения и като видиш, че доказано те будалкат с разни анимацийки естествено започваш да се съмняваш. Тази плоска идея ще я опровергаят не с цензура в ютюб, а като покажат най-накрая истинско видео и снимки от космоса, с формули и приказки няма да стане, хората не са учени
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

2 Дракон с кисело зеле | 19.02.201901:34

Какво общо има А-Туин с YouTube?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2019, 18:30

1 iaVor | 18.02.201920:02

Добре ще е YouTube да намерят решение. Тези неща не са от 5 години. Някои от тях са стари като Библията или древен Египет. Фантастиката не е нов жанр. Развитието на технологиите просто увеличи скоростта на разпространиение. Преди 2000 години им се е налагало да пътуват месеци и години за да разпространят и активират определен култ на чуждо място. Сега е нужен само час за да разбереш, че "Земята е плоска" по Тери Пратчет, "Луната не е това което е" и какво ли още не.
   

оценка

+2 -0