Биг Брадър, но в реалността - скритите камери са големият проблем на Airbnb | webcafe.bg
Mobilecafe

Биг Брадър, но в реалността - скритите камери са големият проблем на Airbnb

Webcafe по The Atlantic
28.03.2019, 14:27 (обновена 31.03.2019, 16:23)
Airbnb

Снимка: © Pixabay.com

Тънкият момент с поставянето на камери в Airbnb апартаменти

Когато Макс Вест се запознава с хазяина си в наетия Airbnb апартамент в Маями през януари, човекът се представя като Ралф, въпреки че в самата система и в цялата им комуникация до момента той е използвал името "Рей", Макс не подозира каквато и да е измама.

На практика това е първият и единствен признак, че нещо не е наред. Хазяинът има отличен рейтинг на сайта за споделяне на домове, а много от коментарите за него са ласкави и го описват като дружелюбен и гостоприемен.

Така че Вест, директор на детски лагер от Гейнсвил, Флорида, не се замисля много за разминаването в имената и се установява за следващите 5 дни в апартамента с две спални и две бани. Хазяинът Ралф / Рей и приятелката му ще живеят в същия апартамент. Към 20-21 часа, той излиза за вечеря, а когато се прибира обратно, хазяите му са си легнали в съседната стая.

И докато той също се оправя за сън, той вижда светлина, идваща от две малки, черни, правоъгълни кутии, поставени до контакт в далечния край на стаята за гости, и двете насочени към леглото. Отдалеч те изглеждат като зарядни за телефон. Когато обаче Вест се доближава, той осъзнава, че това са камери и те записват.

Мъжът се облича бързо, взема си вещите и картите памет от камерите като доказателство. После го обхваща паника: почти полунощ е, а той е сам в дома на някой, чието име дори не знае със сигурност, и го записват на видео. Нещо повече, хазяинът му би могъл да наблюдава и вече да знае, че той е открил камерите.

"Не знаех дали ме наблюдаат в реално време. Това, което открих впоследствие, е че камерите записват на карта с памет, но могат и да предават на живо. Хазяинът би могъл да наблюдава. Всеки би могъл да наблюдава...", разказва Вест (Компанията отхвърли подканите от Вест и медии да разкрие пълното име и самоличност на Ралф, като се позова на политиката си за поверителност.)

Вест се опасява какво би могло да се случи, ако Ралф го види да напуска къщата. На практика хазяинът рискува много повече от просто лошо ревю в Airbnb и притесенията на госта по темата са сериозни, но в крайна сметка той успява да напусне апартамента без инциденти. После се качва в колата си и провежда два телефонни разговора - един със съпругата си и един с екипа за безопасност на Airbnb.

Компанията връща парите на Вест, плаща за хотелска стая за нощта и в крайна сметка премахва този хазяин и имот от сайта. Вест обаче твърди, че Airbnb са направили няколко погрешни стъпки преди и по време на последвалото разследване на престоя му при Ралф.

Той наема адвокат и информира Airbnb, че обмисля завеждане на граждански иск срещу компанията на база закона за подвеждащите и нечестни търговски практики на Флорида. По негови думи компанията е трябвало да блокира този хазяин по-рано, заради разминаването в името, и заради факта, че той няма съгласието на официалния собственик на имота да го отдава под наем, което е нарушение на правилата за употреба на Airbnb.

Той също така твърди, че Airbnb са подходили некоректно към него по време на разследването, и че е трябвало фирмата да направи повече, за да го подкрепи, когато той се е обърнал към органите на реда. (Представител на Airbnb отказа коментар по конкретните аспекти на обвиненията на Вест.)

В имейли Airbnb отговарят на Вест, че компанията приема случая “изключително сериозно” и че безопасността на гостите е неин “най-голям приоритет”. Вест обаче твърди, че Airbnb са се отнесли към него като към неудовлетворен гост, докато той смята, че е станал жертва на престъпление.

"Това не беше чисто и просто негативно изживяване. Това беше престъпление”, коментира той.

Правилата на Airbnb позволяват камери на открито и в холове и общи зони, но не и в бани или на места, където гостите планират да спят, включително стаи с разгъващи се легла. От началото на 2018 г., Airbnb са добавили още едно ниво на разкриване на такива ситуации: ако хазяите обявят, че имат камери където и да е на територията на имота, гостите получават изскачащо съобщение, което ги информира къде са разположени камерите и накъде са насочени. За да резервират имота, гостите трябва да кликнат върху бутона “Съгласен съм,” с което показват, че знаят за камерите и се съгласяват да бъдат заснемани.

Естествено, хазяите имат много причини да разполагат камери в къщите, които отдават под наем на непознати. Те могат да хванат чрез тях гости, които се опитват да крадат или съсипват имота. Други гости често заявяват, че пътуват само, след което в апартамента се изсипват с още 4-5 други души, и т.н.

Представител на отдела по комуникация, сигурност и безопасност на Airbnb коментира, че компанията се опитва да отсява хазяи, които може да се опитат да шпионират гостите, като ги съпоставя с бази данни на сексуални престъпници и извършители на углавни престъпления. Компанията също така използва рейтинг на риска, за да открива подозрително поведение, както и преразглежда и изхвърля от услугата хазяи с трайно нисък рейтинг.

Ако гост се свърже с екипа по сигурност и безопасност на Airbnb с оплакване за камера, служителите предлагат нов имот, ако е необходимо, и стартират разследване на хазяина. В изявление представител на Airbnb заявява: “Безопасността на нашата общност - и онлайн, и офлайн - е важен приоритет за нас, затова и приемаме съобщения за нарушения на личното пространство крайно насериозно, и прилагаме сложни технологии, за да предотвратяваме злонамерени лица въобще да използват платформата ни.”

Но четирима гости, които са открили камери в наетите от тях имоти, твърдят, че компанията не е прилагала систематично собствените си правила, докато разследва техните оплаквания и дори им е предоствила неправилна информация и е давала препоръки, които според тях ги излагат на риск.

"Имаше някои страховити примери на нарушаване на личното пространство от AirBnB хазяи, от рода на това хората да намират камери, скрити в будилници в спалните им,” пише Джеф Бингам, професор по информатика в университета “Карнеги Мелън”, чието оплакване първоначално е било отхвърлено, след като е съобщил за камери в наетия от него имот.

"Сякаш изживяното от нас в някои аспекти се приема за нещо още по-вредно. Ако откриете наистина скрита камера в спалня или баня, Airbnb ще ви подкрепи. Ако откриете необявена официално камера в частен хол, няма да получите подкрепа от Airbnb", допълва още той.

През януари Бингам открива камери в наетия от него имот, за които в обявата не било споменато нищо. Той се свързва с екипа на Airbnb по сигурност и безопасност, оттам му отговарят, че всъщност камерите се виждали на снимките в обявата и на практика клиентът е дал съгласието си за тях.

Раздразнен от този отговор Бингам публикува текст в блога си по темата, който придобива вирусна популярност. Едва след като казусът става популярен в интернет, от Airbnb се извиняват и възстановяват платената за престоя сума.

Бингам обаче твърди, че представителите на отдела за работа с клиенти на Airbnb на два пъти са били против него, преди да променят напълно първоначалното си решение - нещо, което станало, едва след като текстът му придобива множество четения и коментари онлайн.

В изявление Airbnb коментират:

"Извинихме се на г-н Бингам и напълно възстановихме стойността на престоя му. Изискваме от хазяите да разкриват изрично в писмен вид съществуването на всякакви охранителни камери в рамките на обявите им, и имаме строги стандарти, регулиращи употребата на устройства за наблюдение в обявите. Този хазяин беше премахнат от нашата общност."

В случая на Бингам се е наложило той да разчита на шум в социалните медии, за да уреди въпроса с Airbnb, въпреки че самият той е разполагал с важни доказателства: снимки на камерите, и доказателство, че никога не се е съгласявал на това.

Airbnb казват, че обикновено това е достатъчно. По време на разследвания гостите обикновено може просто да изпратят снимки на камерите или записващите устройства, за което служителите на Airbnb проверяват, като се свързват с хазяите.

Хазяите имат очевиден финансов интерес от защитата срещу подобни твърдения, и временно са премахнати от сайта по време на разследване. Представител на Airbnb коментира, че не е част от фирмената политика да заявява на гостите да се свързват с хазяите. Имейли на бивши служители обаче показват доста различна картина.

Ноел де Гузман, треньорка и фитнес-блогър от Манила, съобщава, че в наетия от нея през Airbnb апартамент е открила камери в нейния Airbnb. Имейлите между нея и представителите на Airbnb показват, че компанията е информирала нейния хазяин, че е обект на разследване, и й е заявила, че тя трябва да се свърже лично с хазяина, за да изясни дали камерите са били използвани - нещо, което е в нарушение на собствената политика на компанията.

По подобен начин Airbnb са заявили и на Вест, че той трябва да се свърже с хазяина си, след като е открил камерата.

В бързането и стремежа си да напусне апартамента същата нощ, Вест е взел със себе си ключовете за входната врата. В имейли до него, служители на екипа по сигурност и безопасност са му заявявали, че той трябва да върне ключовете - въпреки че Airbnb са блокирали Ралф и са започнали разследвавне на база оплакването. Вест се е опасявал, че връщането в дома на Ралф би довело до конфронтация.

"Те ми заявиха, че не приемат това особено насериозно", коментира той. "Връщането на ключовете му не би трябвало да е на върха на приоритетите им."

Когато Вест открива камерите същата нощ, той няма никаква представа какъв тип са - дали предават на живо, или само записват върху картите с памет.

Airbnb не поставят ограничения на типа оборудване или устройства за стрийминг и съхранение, които хазяите могат да използват - потенциален проблем за гостите, тъй като домашните шпионски камери са станали рекордно малки, евтини и по-комплексни

Друг случай засяга и България. Алфи Дей казва, че е открил камера в хола на апартамента под наем, докато той и приятелката му са били на почивка у нас. Дей работи в ИТ сектора, така че той решава да направи Nmap сканиране, за да научи повече за устройствата в дома.

Така той открива, че хазяинът му е инсталирал високотехнологична камера, която може да бъде контролирана дистанционно така, че да предава дава панорамна картина, да се накланя и да се фокусира върху обекти, които вижда.

Разширената видимост означава, че въпреки че камерата е била в хола, тя е може дискретно да проследява гостите от стая в стая.

Сканирането също така е разкрило, че камерата има система за съхранение с голям капацитет, която позволява на потребителите да споделят бързо много големи файлове в рамките на същата мрежа.

Дей признава на службата за работа с клиенти по въпросите на сигурността и безопасността на Airbnb бързата и внимателна реакция, но все пак се пита какво се е случило с видеозаписа. Теоретично видеото може да бъде съхранявано в устройство, да бъде записано в някой облачен акаунт на хазяина или да бъде споделено в друга мрежа, откъдето да го гледат други потребители. В крайна сметка то може да бъде качено и в незаконен сайт, където да е свободно за гледане далеч от контрола на Airbnb.

Airbnb отказват официален коментар по въпроса с подробностите около обвиненията от Вест, Де Гузман и Дей.

Нещо повече обаче - фактът, че Airbnb се заема с тези случаи сериозно (по думи на компанията), далеч не означава, че за заснетите наематели проблемите приключват само с откриването на камерите и бюрокрацията на Airbnb.

Така например, фактът, че Вест взима със себе си картите памет и ключовете от апартамента на Ралф / Рей, му създава допълнителен проблем.

По негови думи, когато отива да се оплаче в полицията на Маями, униформените са го подлагат на разпит, а след това му повдигат и обвинения в кражбата на въпросните карти памет и ключовете. Вест се опитва да обясни на полицаите цялата ситуация, че реално той самият е жертва на престъпление, но те не приемат нещата по същия начин.

Оказва се, че Ралф / Рей може и да е нарушил правилата на Airbnb, но по никакъв начин не нарушава щатските закони. Спореед тях в собствения си имот той може да инсталира колкото камери иска. Вест междувременно е признал, че е взел имущество на Ралф без негово съгласие или знание.

Говорител на полицията в Маями не потвърждава, нито отрича историята, разкрита от Вест, като отбелязва само, че случаят все още се разследва от отдела ѝ за специални жертви. Полицията официално не е предявила обвинения в престъпление срещу собственика на имота, Вест или Airbnb.

Според Макс, полицията му е заявила, че е открила записи на предишни гости, но никакви записи на Вест, и че работят върху идентифицирането и свързването с предишни жертви, които са записани във видеата. Но почти няма начин да се установи дали записите не са вече някъде онлайн. Airbnb казват, че работят с органите на реда, както в случая на Вест, така и когато гостите подават оплаквания пред полицията.

Самият той твърди, че изпитва облекчение, че все пак ситуацията е изяснена и че полицията се е заела със случая. Въпреки това според него от Airbnb е трябвало да направят повече.

“Когато се случи нещо такова, те трябва да бъдат много сериозни по отношение на последиците,” казва Вест за компанията. “Простото премахване на обява не изпраща реално сериозно послание.”

Oще: airbnb  камери  клиенти  наблюдение  хазяи  шпиониране 


Още от Web

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2012, 07:32

1 theidol | 28.03.201919:10

Към ти шибаняци преди две седмици ми бе източена кредитната ми карта.В рамките на 10мин.със около 5-6 транзакций.Беше ми хакнат профила във PayPay.Ако някой се интересува по-вече да ми пише ще му разкажа.

п.п.PayPay вече разследва и ми върнаха парите,но историята не е приятна Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0