Google налива милиони в Wikipedia... и това може би не е лошо нещо | webcafe.bg
Mobilecafe

Google налива милиони в Wikipedia... и това може би не е лошо нещо

Webcafe
24.01.2019, 14:15 (обновена 25.01.2019, 18:15)
Wikipedia

Снимка: © Getty

Технологичните гиганти и енциклопедията имат взаимна полза

Технологичният гигант Google дарява 3,1 милиона долара на безплатната онлайн енциклопедия Wikipedia. С това компанията в някаква степен се отблагодарява на проекта, тъй като използва някои от статиите там за свои собствени проекти и опити.

През март миналата година YouTube – сайтът за видеострийминг на Google – се опита да се бори с конспиративни видеа и такива, съдържащи фалшиви новини, именно чрез информация, взета от Wikipedia. Това провокира изпълнителния директор на Wikimedia Foundation (Фондация Уикимедия) Катрин Маеър да отбележи, че ще е хубаво, ако корпорациите по някакъв начин се отплащат на енциклопедията за това, че я използват.

От думите й, припомнени от TechCrunch, става ясно, че тя няма предвид заплащане, а по-скоро подсигуряване, че даденият безплатен проект – в случая Wikipedia – ще продължи да съществува.

И ето, че това стана. Благотворителният клон на компанията – Google.org, предоставя 2 милиона долара на фонда Wikimedia Endowment, чиято цел е да гарантира дългосрочното развитие на проекта.

Други 1,1 милиона отиват в Wikimedia Foundation - неправителствената организация, която стои зад енциклопедията. Решението е взето по време на кампания, в която служителите на Google сами са определили в какви насоки да бъдат дарени парите на компанията.

С това подкрепата не свършва. Google ще позволи на доброволците-редактори в Wikipedia да използват някои от нейните инструменти за машинно самообучение, което ще улесни цитирането при подготовката на статии.

Освен това Google и Wikipedia разширяват общия си Project Tiger (Проект Тигър), започнат през 2017 г. Става дума за инициатива, чиято цел е разширяване на съдържанието на енциклопедията на нови езици. Пилотната програма вече добави статии на 12 индийски езици. С разширението се очаква да бъдат добавени още 10 езика от различни страни и региони.

Новото име на инициативата е GLOW, като съкращението представя идеята – разрастване на съдържанието на регионални езици в Wikipedia. То ще обхване Индонезия, Мексико и Нигерия, както и други държави и региони в Близкия Изток и Северна Африка.

Президентът на Google.org Жаклин Фюлър коментира, че целта на подкрепата е да се осигури по-дългосрочното "здраве" на проектите на Wikimedia, за да са достъпни те за следващите поколения. От своя страна от Wikimedia Foundation коментираха в блог пост, че както Google, така и Wikipedia имат "уникална роля в интернет, която работи в полза на и отразява многообразието сред потребителите". От НПО-то посочват, че имат желание да продължат да работят отблизо с Google.

Инвестициите на Google в един от най-популярните източници на информация в интернет определено са нещо добро. Тези пари обаче не идват току така, защото технологичната компания ще може да се възползва от услугите на Wikipedia години наред. Вече вероятно сте забелязали, че при търсенето на информация за даден актьор, например, Google ви показва малко каре с информация, която е извлечена именно от енциклопедията.

Проектите като Project Tiger/GLOW също не са случайни, защото съдържанието на по-слабо популярни езици прави услугите на Google по-привлекателни за местното население, което едва сега и с бавни темпове започва да се докосва до преимуществата на смартфоните и интернет.

Google не за пръв път инвестира в Wikimedia. През 2010 г. дава 2 милиона долара на фондацията, но сега дарява пари на фонда Wikimedia Endowment, който цели дългосрочното съществуване на енциклопедията. Общата сума, която Wikimedia е получила от компанията, за момента се равнява на повече от 7,5 милиона долара.

Google обаче не са единствени. Миналата година Amazon дари 1 милион долара на Wikimedia Endowment на база на това, че гласовият асистент на компанията – Alexa, в голяма степен разчита на Wikipedia за информация. Същото прави и Siri на Apple, когато трябва да отговаря на въпроси, поради което Apple също е сред дарителите, посочва Wired.

И макар тези компании да имат реална полза от съществуването и развитието на безплатната енциклопедия, това не означава, че инвестициите им в Wikipedia не са за добро, особено когато ще я направят достъпна за още по-голям кръг от хора по света.

Oще: google  wikimedia  wikimedia foundation  wikipedia  youtube  бизнес  дарение  пари  технологии 


Още от Web

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.