Мемето, което е на път да се превърне в истински "Син кит" | webcafe.bg
Mobilecafe

Мемето, което е на път да се превърне в истински "Син кит"

лебовскиMobilecafe
12.08.2018, 14:35 (обновена 14.08.2018, 17:57)

1 от 3 снимки Назад Напред

Momo

Снимка: © Youtube

Опасна игра на предизвикателства залага на заплахи и насилие

Меметата в WhatsApp с Момо - ужасяващо създание от японските хорор филми, могат да ви накарат да настръхнете от ужас. Те вече разпространяват паника онлайн и дори са свързани с поне един случай на смърт.

Полицията в редица държави вече е пуснала предупреждение към хората да не взаимодействат по какъвто и да е начин с профили, които използват за аватар снимката на Момо, особено в испаноезичните страни и в Южна Америка, където трендът е възникнал.

Момо е сравняван с градските легенди за Слендърмен - друго известно чудовище, възникнало от онлайн форумите, което стана изключително известно, след като разказите за него предизвикаха няколко убийства сред тийнейджъри в САЩ и Великобритания.

Тъй като WhatsApp е частна и криптирана, е трудно да се установи точно какво включва новият онлайн феномен на Момо. Според полицията в Южна Америка хора, предимно тийнейджъри, биват контактвани в WhatsApp от профили с чудовището за аватар. След това започва онлайн тормоз.

Непознатият профил започва да пише с набелязаната жертва, давайки й различни предизвикателства.

Ако потребителят не се справи с предизвикателствата, започва изпращането на цветисти и описателни заплахи за проклятията, които ще се стоварят върху главата на жертвата. Предизвикателствата са разнообразни и понякога могат да завършат с подканване към самоубийство.

Според вестник "Buenos Aires Times" полицията в Аржентина вече разследва дали този модел е причина за смъртта на 12-годишно момиче в Буенос Айрес. Момичето е публикувало видеоклипове за себе си, като прави серия от предизвикателства, преди да се самоубие, според доклада на местните власти.

В отговор на заплахата от полицейското звено на мексиканската полиция за борба с киберпрестъпността публикуваха призив към децата и младежите да "избягват да говорят с непознати". Съобщението беше насочено и към организаторите на тази схема с предупреждение, че полицията прави всичко по силите си да разкрие кои седи зад всичко това.

На практика всичко започва в испаноезична група във Facebook, където потребителите са предимно младежи.

Публикация там отправя предизвикателство към членовете на групата (а и не само) да контактнат непознат номер с идеята, че това е игра, в която те получават множество други предизвикателства.

Цялото послание е представено като нещо опасно и застрашително, но и също така интересно. Допълнителен елемент към популяризирането на Момо идва и от YouTube, където редица влогъри публикуват видео от комуникацията си с "чудовището".

Някои от пострадалите потребители разказват, че ако изпратиш съобщение на "Момо", получаваш отговор с редица снимки с изключително насилствено и агресивно съдържание. След това също следват заплахи, а понякога и разкриване на лична информация за потребителя, който е пратил първи съобщение.

Играта вече е излязла извън испаноезичния свят, прехвърляйки се също така на места в Европа и САЩ. Властите в Америка вече предупредиха, че това съвсем не е невинен феномен или детска игра, а зад него стоят опасни хора, които могат да накарат децата да наранят себе си или околните.

Самото създание Момо има странно лице на жена с почти анимационни черти и огромни втренчени очи. Прототипът на Момо е дело на японския художник Мидори Хаяши, който вече се дистанцира от опасната онлайн игра и от собствения живот, който неговия герой е приел вече онлайн.

Няколко телефонни номера са свързани с Momo с WhatsApp. Най-широко разпространеният номер започва с +81, националният код за Япония. Други версии обаче се появяват в Мексико и Колумбия.

Според полицията в Испания, веднъж започната кореспонденция с "Момо" тя не може да бъде спряна просто така и не може да бъде игнорирана - "подобно на хорор филм", добавят оттам.

Вирусният ефект на Момо и предизвикателствата, насочени към деца и младежи изключително много наподобяват играта "Син кит", възникнала в Русия.

Самата игра е нещо като градска легенда, за която не може да се получи реално потвърждение, но не може и изцяло да бъде отречена.

Според разпространената легенда "играта" се състои от серия от 50 предизвикателства, възлагани на играчите от администраторите (куратори) за период от 50 дни, като последното предизвикателство е играещият да извърши самоубийство.

Идеята идва от новелата на 17-годишна руска авторка, написала под псевдонима Стейси Крамер "50 дни до моето самоубийство".

Сред предизвикателствата, за които се твърди, че играта отправя, се включват и нарязвания по ръцете или тялото с бръснарско ножче. След разследване на руската журналистка Галина Мурсалиева се стига до разследване, в което дори има и задържани, но така и няма доказателства за предизвикани самоубийства от "Син кит".

На практика играта е по-скоро градска легенда и средство за тийнейджъри да сплашват връстниците си, но това не го прави по-малко опасно, особено ако жертвите са по-лабилни психически младежи.

Същото може да се каже и за Момо. Тепърва предстои властите да направят разследване откъде идват съобщенията с предизвикателствата и дали това също не е история, която е заживяла свой живот, подхранвана от злостни шеги и желания сред младежите за онлайн тормоз.

Oще: momo  игра  младежи  момо  насилие  онлайн предизвикателства  полиция  предизвикателства  самоубийства  самоубийство  син кит 


Още от Web

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

2 Kenny McCоrmick | 12.08.201822:44

Какъв "Син кит", какви пет лева?! Това Момо, ако въобще наистина има такова нещо, е просто фотошопирана версия на "overly attached girlfriend".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2017, 22:53

1 Тъпчо | 12.08.201820:43

Ма от тоз нимъй страх...загледах го даже по - тъй...ша го прасна...
   

оценка

+0 -0