Спилбърг не харесва Netflix, но прегръща Apple TV+ | webcafe.bg
Mobilecafe

Спилбърг не харесва Netflix, но прегръща Apple TV+

лебовскиMobilecafe
26.03.2019, 12:37 (обновена 27.03.2019, 17:39)
Стивън Спилбърг

Снимка: © Getty Images

Подкрепата на Спилбърг към Apple TV+ изпраща смесени сигнали

Apple представи собствена стрийминг платформа и цяла серия услуги на събитието си в понеделник, като за първи път компанията привлече толкова внимание към услуга, а не продукт. Онова, което беше най-любопитно в представянето обаче, е участието на Стивън Спилбърг.

Известният режисьор е сред най-отлявлените критици на стрийминг платформата Netflix, която Apple TV+ планира да конкурира. Спилбърг неведнъж е изразявал възмущението си от включването на филми, разпространявани от платформата, в номинациите за „Оскар", като филма „Рома" на Алфонсо Куарон, който си тръгна от церемонията не с една статуетка.

Критиките му към стрийминга като форма за разпространение на филмово съдържание накараха мнозина да приемат участието му в премиерата на Apple TV+ като смесено послание. Така от новостите на Apple, фокусът на коментарите се измести към ролята на Спилбърг.

По време на представянето режисьорът се появи в драматичен кратък клип, посветен на силата на творческото послание. Спилбърг беше представен от изпълнителния директор на Apple Тим Кук, който говори за силата на видеото и спосособността на великите истории да променят света. След като пред публиката беше представено видео с бъдещите проекти за оригинални продукции на Apple, Спилбърг се появи пред гостите на събитието, за да каже, че Apple е „мястото, на което технологията и въображението съединяват сили, за да променят света".

„Предполагам, че Спилбърг си има предпочитана стрийминг платформа", отбеляза филмовият продуцент Франклин Леонард. „Ако и когато Спилбърг направи филм за Apple TV+, ще иска ли той да бъде обсъждан за оскарите?", пита в социалните мрежи друг, докато Кейти Рич от „Венити Феър" нарича появата му „голям смесен сигнал".

От една страна Стивън Спилбърг винаги е изпитвал интерес към новите технологии и анимационният хибрид „Приключенията на Тин Тин", който му донесе „Златен глобус" и номинации за „Оскар". Затова е разбираемо и желанието му да бъде част от нещо толкова съвременно и интересно като новата стрийминг платформа.

Едновременно с това е интересно да се проследи как ще се развият отношенията му с Apple.

Компанията разполага с вече заснети оригинални филмови продукции, които за момента не са разпространени, сред които анимацията „Wolfwalkers", "The Elephant Queen" и "Hala", продуциран от Джейда Пинкет Смит. Не е ясно дали тези филми директно ще бъдат представени в стрийминг платформата или първо ще обиколят киносалоните. Според предварителната информация около създаването на „Wolfwalkers", филмът има потенциал за номинация за „Оскар" за анимация - нещо, което според идеите на Спилбърг не трябва да се случва, ако филмът няма традиционно разпространение в киноверигата.

Същевременно новият сериал на Стивън Спилбърг „Amazing Stories" ще бъде излъчван именно чрез платформата Apple TV+ и ще представлява нов вариант на епизодите от 80-те години. Представянето на сериала по този начин не противоречи с възгледите на Спилбърг, които се отнасят до филмите и филморазпространението. Винаги обаче остава въпросът дали работейки с компания, която подготвя оригинална филмова продукция, не застрашава бъдещето на кинозалите.

Oще: apple  apple tv  apple tv+  анимация  оскар  приключенията на тин тин  стивън спилбърг  стрийминг  стрийминг платформи 


Още от Web

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.