"Свободата или салама" - дилемата пред крайнодесните интелектуалци в интернет | webcafe.bg
Mobilecafe

"Свободата или салама" - дилемата пред крайнодесните интелектуалци в интернет

Webcafe по The Daily Beast
20.12.2018, 11:21 (обновена 21.12.2018, 17:27)
Джордан Питърсън, Дейв Рубин, Карл Бенджамин

Снимка: © Twitter

Patreon изхвърля най-крайните от крайната десница, а пред останалите десни интелектуалци идва време за труден избор

Членовете на така наречения "интелектуален тъмен уеб" понасят финансови щети и се борят за пари, защото последователите им нямат желание да продължават с даренията си през Patreon, след като платформата за колективно финансиране изхвърли пореден десен провокатор заради език на омразата.

Феновете на интернет ултра-десницата не искат Patreon да взема процент от парите, които те изпращат на своите "герои" за премиум съдържание, и са спрели да даряват пари.

Бойкотът може и да вреди на печалбите на Patreon, но съще временно засяга и фигури като крайноконсервативния писател Джордан Питърсън, комика Дейв Рубин, както и други големи имена, които са стигнали до това да молят своите поддръжници да продължават да дават пари, или търсят други начини за набиране на средства.

От своя страна, Питърсън, във видео, публикувано онлайн в неделя, моли феновете си да бъдат “относително търпеливи” и да продължават с месечните плащания, които му изпращат чрез сайта за колективно финансиране. Самият той е изгубил близо 10% от поддръжниците си в Patreon само през последната седмица.

Питърсън, Рубин и други фундаменти на "интелектуалния тъмен уеб", аморфна група от консервативни политически знаменитости, сплотени от склонността си да нарушават политическата коректност и да провокират либералите, наблюдаваха как плащанията за тях в Patreon спаднаха драстично този месец, заради скандал, започнат от един от членовете на тяхното собствено движение.

Сега интелектуалният тъмен уеб и хора като Рубин и Питърсън са изправени пред труден избор.

Те могат да последват феновете си и да напуснат Patreon, като изоставят платформите, които им носят стотици хиляди долари годишно, в полза на друга платформа за колективно финансиране. Проблемът там е, че рискът тези други платформи да бъдат затворени в един или друг момент, е значително по-голям.

Другият вариант пред тези крайнодесни интелектуалци е да останат, но да бъдат евентуално заклеймени като продажници от техните по-крайните си фенове, вманиачени по темата за свободата на словото.

Деликатното положение на интелектуалния тъмен уеб е под заплаха заради отношението на Patreon към Карл Бенджамин, известен със свадливия си нрав крайнодесен активист, който онлайн се изживява под псевдоним, заимстван от името на древно-месопотамския управник Саргон Акадски. На 7 декември Patreon блокира Бенджамин, който печелеше повече от 12 000 долара месечно от дарения в платформата.

Patreon изхвърли Бенджамин заради "расистки и хомофобски оскърбления", визирайки негова февруарска тирада, в която нарича противниците си в самата крайната десница "негри" и "педали".

Питърсън, Бенджамин и Рубин, както и пресслужбата на Patreon отказват коментар по темата, но въпреки това тя е актуална.

Поддръжниците на Бенджамин в десницата предимно игнорират откровено обидния му език като вместо това го представят като поредната крайнодясна фигура, изхвърлена от технологична платформа заради политическите си убеждения и "мъченик в името на свободата на словото".

Питърсън, който е уважаван от някои масови издания като New York Times, нарича Бенждамин "смел човек" и казва, че е останал "изключително разочарован" от блокирането му.

В неделя вечерта, "авторът-атеист" и член на интелектуалния тъмен уеб Сам Харис, който беше сред най-печелившите акаунти в Patreon до понеделник, обяви, че напуска платформата за набиране на средства заради блокирането на потребители с десни убеждения случващо се в последно време.

По негови думи скорошните изхвърляния на хора от платформата могат лесно да бъдат обяснени с политическа тенденциозност.

Блокирането на Бенджамин доведе до това феновете на интелектуалния тъмен уеб да окажат натиск на други видни фигури като Рубин и Питърсън също да напуснат Patreon. Само че техните финансови алтернативи са силно ограничени.

SubscribeStar, млад руски сайт за колективно финансиране, първоначално предложи да приеме фигури от крайната десница, изхвърлени от Patreon. Гигантът на онлайн разплащанията PayPal обаче закри акаунта на SuscribeStar през уикенда като направи почти невъзможно за сайта да обработва транзакции с кредитни карти.

Това поставя SubscribeStar в същата ситуация като другите сайтове за колективно финансиране, които ухажваха крайната десница, но впоследствие биваха блокирани от големи финансово-технологични платформи. Така през уикенда SubscribeStar спря да приема нови членове.

Други видни фигури на движението се опитват да набират средства чрез собствени абонаментни програми. Някои приканиха феновете си просто да им изпращат директно пари чрез PayPal, а Харис насочи хилядите си поддръжници в Patreon да се регистрират и плащат за съдържанието му чрез неговия собствен уеб сайт.

Питърсън, канадски професор със съмнителна слава и автор на бестселъри, който живее на диета, съставена изцяло от телешко, няма да остане безпаричен, ако изгуби парите от Patreon. Същото важи и за Рубин, който има и други източници на доходи, включително реклами в YouTube за онлайн токшоуто му.

И все пак Питърсън и Рубин имат план да спасят плащанията от фенове: да стартират собствен уеб сайт, наподобяващ Patreon. В неделя Питърсън и Рубин приканиха поддръжниците си в Patreon да почакат, докато те работят върху новия сайт.

Рубин и Питърсън обаче нямат дата на официален дебют на техния клонинг на Patreon, и не е ясно колко от феновете им ще ги последват на нов, непознат и не-изпитан уеб сайт.

Те ще трябва да се справят с най-големия проблем: задоволяването на опасяващите се от лоша реклама компании за онлайн разплащания като PayPal, без да отблъснат техните ултрадесни фенове.

Oще: patreon  дейв рубин  джордан питърсън  интелектуалци  интернет  карл бенджамин  крайнодесни  крайнодесни интелектуалци  обиди  платформа  платформа за финансиране  реч на омразата  сам харис  финансиране 


Още от Web

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

20 Specifier | 26.12.201822:41

ТОЧНО ТАКА Е,

с една терминологична забележка.
Тия не са никакви "либерали" и немат нищо общо с истинскити либерали от XIX и началото на ХХ век.
Просто са откраднали името с цел маскировка. По-точно е да се нарекат "неолиберали", а най-точно: "Неомарксисти"*. Любимите им инструменти са охулването и "етикетирането" на идейните противници. Етикет, като "крайно десен" например, показва, че възгледите на лицето се разполагат вдясно от тези на Троцки (ха-ха). А пък "фашист" изобщо не значи последовател на Мусолини, а просто лице, което активно опонира на левичарските Неомарксистки идеи...

______________________________

*Цел на тази нова идеология е лелеяната мечта на всички левичари – унищожаване на омразната „буржоазна държава и морал“.
Под това знаме на културния марксизъм се нареждат различни движения, покриващи ЦЕЛИЯ спектър на обществените отношения: феминист(к)и, мултикултуралисти, еколог-исти, пацифисти, затоплисти, веган-исти, прогресисти, антифашисти, SJW-исти, BLM-исти и др.. На феминизма тук е възложена една изключително важна задача - разрушаването на „буржоазното семейство“. За целта са допустими всички възможни инструменти: промискуитет, еротика, наркотици, проституция, аборт, инцест, хомосексуалност, развращавате на децата и снижаване наказателната възраст за педофилия и т. н.. И всичко това на базата на държавно възпитание, в което родителите да не могат да се бърка (прочети оригинала на ИК).
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

19 Ролинс | 24.12.201800:02

Мат Кристиянсен с 30 минутен разговор с представител на патреон. Много щастлив

https://www.youtube.com/watch?v=Hv7hvZee-PQ
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

18 Ролинс | 22.12.201819:04

Дракон с кисело зеле | 22.12.201801:56

Струва ми се, че ти не си чугунена тиква и регресивен ляв като деовин и с теб може да се дискутират идеи. По принцип си прав, но проблемът е че критериите за бан се изчисляват с двоен аршин. Саргон бил казал расистка дума на ютуб live stream на някакъв друг канал (не на главният му такъв) преди 10 месеца. И го разкарват от патреон без нито едно предупреждение и не му е даден никакъв шанс да се поправи. Между другото провинението на Саргон не се е случило като юзър за патреон, а на ютуб. По тази логика и аз мога да бъда баннат от патреон ако отида на интервю за работа и се изпърдя и после се похваля по фейсбук за тази простотия. Персоналният ми живот въобще не влиза в работата на компания като патреон, която ми осигурява услуга. Между другото има стотици рапъри, които все още имат патреон и те също са използвали думата, за която Саргон беше баннат.

Другото, което ме притеснява, е че ако патреон и paypal могат да те разкарат, тогава не е далече моментът, когато същото могат да направят и bank of America или електрическата ти компания и да те оставят без пари и на тъмно и студено, защото имаш политически некоректни идеи. Когато този момент дойде, дали има разлика между САЩ и комунистически Китай с новата им система - социалните кредити, която не ти дава да пътуваш с влак или да спиш в хотел, ако имаш нисък кредит (поради различни причини).
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

17 Ролинс | 22.12.201818:33

Понеже регресивните либерали се страхуват от разговор/дебат на теми като правата на човека в мюсюлмаските държави, разбор на престъпноста по раса/демография, правата на жените в западните общества (в сравнение с другите), принципът на свободата на словото и затова тактиката им е да опетнят хората, които имат топки да дискутират тези теми като "расисти" или "интелектуалният тъмен уеб" (гарнирайте го с музика на star wars като се появява darth vader). Ето ги любимите ми Ютубъри, които слушам за анализ. Не че винаги съм съгласен със 100% от техните разсъждения, но със сигурност са по-откровени от CNN или MSNBC. Естествено някои са малко по-консервативни, а аз не се причислявам към тях, но е хубаво да се чуват всички страни. Не съм се заградил в моето safe space като деовин. Много щастлив

Atheism is Unstoppable
Sargon Of Akkad
Tim Pool
Computing Forever
Vee
Nightmare Fuel Podcast
Gad Saad
Dave Rubin
Matt Christiansen
Roaming Millenial
Steven Crowder
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

16 Ролинс | 22.12.201818:15

деовин | 21.12.201816:44

"Фриридер, Патреон е бизнес. "

Евала. Точно затова е странно, че патреон решават да губят пари. А е сигурно, че ще загубят много пари след като баннаха тези потребители и още не знам си колко ще бойкотират.

"hate speech" не съществува. Ето видео на един от любимите ми ютубъри, който обяснява точно това.

https://www.youtube.com/watch?v=0I6h9b59B2A

Другото, което си написал, е чиста лудост. Точно регресивните либерали са най-големите играчи на "политика на идентитета" (identity politics/oppression olympics) като си измислят някакви несъществуваши неравенства и все нещо не са доволни от западните (егалитарни) общества. ютубърите в статията са 100% против политиките на идентитета и ca индивидуалисти.

Другото, което ме интересува е... Какво би станало ако преди стотина години всички компании продаващи мастило бяха решили да бойкотират New York Times.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

15 Ролинс | 22.12.201817:48

Нито един от изброените (на които съм голям фен), не могат да се причислят към "крайното дясно". Според мен трябва да се спомене право в очи. Регресивните леви либерали (които деовин защитава) губят и идеите им не са популярни. Доказателство са всички Утуб канали, които критикуват идеите на регресивните "приятели" , се разрастнаха драстично (Sargon, Dave Rubin, Peterson, Computing Forever, Vee, atheism is unstoppable i t.н., които следя). Понеже регресивните либерали са страхливци и не могат да дискутират идеи (а и статистиките не са в тяхна полза) и е нужно да прибягват към план Б - цензура. Справка - всички ЦЕО-та във силиконовата долина са крайно леви, регресивни либерали - и Уаджитски, и Контей, и Дорси.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

14 Дракон с кисело зеле | 22.12.201815:34

Кой говори за правопис...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

13 Specifier | 22.12.201813:27

То и правописът е малко примитивен, а пък за стила да не говорим, но нейсе ... Това вече е норма.
А пък невежеството стана основен аргумент във форумните "спорове".

O tempora, o mores!

ха-ха
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

12 Дракон с кисело зеле | 22.12.201810:42

1. Не знахме, че това се наричало "свобода на словото"! Май, че думичката "слово" нещо не си е на мястото...
---
Вече знаеш.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

11 deaf | 22.12.201807:29

Свобода на словото винаги съществува.
   

оценка

+0 -0