В САЩ проучват условията, които Apple определиха, за медии, желаещи да продават съдържанието си на iPad | webcafe.bg
Mobilecafe

Хватката на Apple - и бизнесът със съдържание...

Webcafe.bg , По Wall Street Journal
21.02.2011, 16:15 (обновена 08.05.2012, 15:12)
стив джобс, ipad

Apple имат здрава хватка над почти всеки аспект на своя таблет iPad, както и на iPhone и музикалния и видеоплеър iPod. Тяхна е преценката кои приложения могат да работят върху тях, а устройствата работят единствено със съдържание, осигурявано чрез техния магазин iTunes

Американските антитръстови регулаторни органи започнаха проучване на условията, които Apple определиха тази седмица за медийни компании, които желаят да продават съдържанието си на популярния им таблет iPad и други устройства, съобщават запознати със ситуацията източници.

Интересът на Министерството на правосъдието на САЩ и Федералната търговска комисия (ФТК) към новата абонаментна услуга на Apple е все още в предварителен етап, като има вероятност в крайна сметка да не премине в официално разследване или реални мерки срещу фирмата. Но той се проявява в момент, когато Apple привличат нарастващо внимание от антитръстови регулатори и в САЩ, и в Европа.

Говорител на Европейската комисия обяви на 17 февруари, че комисията е информирана за новата абонаментна услуга и "внимателно следи ситуацията".

Apple отвориха вратата за медийно съдържание, но държат ключа й

Според информирани източници американското Министерство на правосъдието и ФТК засега само проучват дали Apple е прекрачила границите на щатското антитръстово законодателство при опитите си да прелее клиентите на медийните компании в разплащателната система на своя магазин iTunes. Двата регулатора са органите, прилагащи федералното антитръстово законодателство - и ще се наложи да вземат решение кой от тях ще има водеща роля в разследването.

За момента представителите на Министерството на правосъдието на САЩ, Федералната търговска комисия и Apple отказват коментари.

Правилата, определени от Apple, не спират медийните компании да продават самостоятелно цифрови абонаменти. Но фирмата е наложила ограничения, които биха направили този вариант по-непривлекателен за клиентите - и които биха осигурили повече продажби в рамките на собствената им система.

Фирмата на Стив Джобс упражнява тотален контрол над мобилните си устройства

Apple имат здрава хватка над почти всеки аспект на своя таблет iPad, както и на iPhone и музикалния и видеоплеър iPod. Тяхна е преценката кои приложения могат да работят върху тях, а устройствата работят единствено със съдържание, осигурявано чрез техния магазин iTunes. Това ниво на контрол предизвиква оплаквания от издатели, недоволни от условията за абонаментна продажба на съдържание.

Според новите условия фирмите, продаващи цифров абонамент за съдържание върху устройства на Apple, са задължени да предложат съдържанието чрез приложения в iTunes App Store на най-добрата възможна цена. Същевременно фирмата на Стив Джобс ще прибира 30% дял от стойността на всичкото продадено медийно съдържание.

"Ако ще продавате при нас, цената ще е същата, но 30% от нея са за нас"

Покупката на списания и други абонаменти чрез iTunes ще изисква само няколко натискания на бутони и ще използва информация за таксуване, която вече е налична, което дава стимул на потребителите да използват системата на Apple. Apple занапред забраняват на приложенията на медийните компании да се свързват с магазини извън App Store, както и да предлагат по-добри условия на абонатите другаде, което затруднява привличането на купувачи съм собствените им сайтове. Според юридически експерти някои от тези правила биха създали проблеми с антитръстовото законодателство.

Забраната приложения да се свързват с външни сайтове "звучи като крайно агресивна позиция," коментира Ерик Голдман, директор на Института по право на високите технологии към университета "Санта Клара". "Изглежда, че изцяло в интерес на Apple е да се опитват да ограничават хората от транзакции, от които те не получават отчисления."

Условието на Apple собствените им клиенти да получават най-изгодните възможни условия от медийните фирми също ще попадне под вниманието на регулаторите. Подобни правила, понякога известни като клаузата за "най-привилегирована нация", могат да бъдат приемани за антиконкурентни, ако изкривяват ценообразуването.

Хватката на Apple прави бизнеса със съдържание нерентабилен

Фирмите за продажба на музика онлайн казват, че комисионната от 30% на Apple навлиза твърде сериозно в техните маржове на печалби. Процентът отчисления "е толкова очевидно антиконкурентен, че никога не би оцелял в Европа," твърди Аксел Дошез - президент на френската компания Deezer, продаваща абонаментен достъп до цифровата си фонотека, съдържаща 10 милиона песни.

Джън Ъруин, президент на Rhapsody International, които продават абонаменти за музика онлайн чрез приложения върху мобилни устройства на Apple и други компании, казва, че фирмата му ще бъде бъде подложена на огромен натиск, при положение че ще плаща отчисления както на притежателите на музиката, която продава онлайн, така и 30-процентен дял за Apple. "Разходите не оставят никакво пространство за разумен бизнесмодел," обобщава той.

Регулаторните органи трудно ще притиснат Джобс - пазарът е твърде тесен

Антитръстовите ретулатори в САЩ и по света ще имат затруднения да се аргументират, че комисионната за Apple в размер на 30% е прекалено висока, коментират експерти по защита на конкуренцията; донякъде това е факт, защото е трудно да бъде определена стандартна комисионна за цифрови абонаменти.

"Европейската комисия досега се въздържаше да критикува ценообразуването, тъй като то е нещо комплексно, а комисията не желае да се превръща в регулатор на цените," казва Дамиен Жерадин, професор по право на конкуренцията в университета в Тилбург, Холандия.

За да бъде заведено антитръстово дело срещу Apple, регулаторните органи ще се наложи да докажат, че Apple имат силна позиция на пазара и злоупотребяват с нея. Това обаче зависи от това как те ще дефинират понятието за пазар. Apple iPhone е предпочитаният телефон на много заможни купувачи, но той държи само 16% от продажбите на смартфони - и незначителен процент от по-мащабния пазар на мобилни телефони.

Apple държат около три четвърти от продажбите в света на таблети, но този дял би могъл да спадне бързо с появата на таблети от конкурентни фирми.

Антитръстовите регулатори също така би трябвало да определят до каква степен медийните компании имат потребност да предлагат продукта си върху устройствата на Apple, или дали са достъпни други алтернативи. А вземането на такова решение няма да бъде лесно на толкова бързо променящ се пазар.

Възможно е медийните фирми да се преориентират към Google

Преди дни Google стартираха собствена абонаментна услуга с условия, които изглеждат доста по-привлекателни за издателите. Google ще позволят на издателите да задържат поне 90% от цената на абонамента за медийните им продукти - и им осигуряват по-голям контрол над ценната информация за абонатите.

Ако медийните фирми изоставят устройствата на Apple, фирмата на Стив Джобс би понесла тежък удар. Близо половината от всичките притежатели на таблети използват iPad за четене на вестници и списания, твърди скорошно изследване на Forrester Research. Apple също така ще имат вариант да променят практиката си при необходимост, за да избегнат каквито и да е възможни официални мерки от антитръстовите органи.

Oще: apple  ipad  конкуренция  регулатори  таблет 


Още от Web

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

11 stg | 24.02.201107:31

лимката и критик като ви гледам колкото сте виждали айфон толкова сте виждали и ХТЦ, особено па критик ,това твоето съм го чел почти същото преди време , но аз предупредих човека писал преди мене в предния ми пост че ще скочат на амбразурата зарибените, които мислят че ИТ почва и свършва с Фокскон опа Айфон извинете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 14:21

10 Димитър Бъчваров | 23.02.201116:34

След като гледах филма

"Pirates of Silicon Valley"

съчувствам на Apple

Усмивка

но това не може да продължи безкрайно

Google са велики
Linux е начин на мислене и живот
посочен от
Бог FreeBSD
Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2010, 10:11

9 limkata | 23.02.201116:03

Бях с HTC, но излезе оферта за Iphone и все пак реших да го пробвам. В сравнение с другите смарт телефони е доста напред, прост пример, дадох си Iphona и HTC-то на баща ми и му казах да звънне, да пусне смс и да се порови в интернет без да му помагам. HTC беше изхвърлен след 5мин. опити да влезе в нета, с Iphona всичко стана на момента все едно и преди е работил с него. Сравнявах работата им през 3G на Мтел и HTC беше по бавно, но пък забелязах обратното когато ги свържеш към WiFi. И двата телефона много си ги харесвам но просто екрана на Iphone е несравним с никой друг. В крайна сметка всеки си избира това което му трябва, единственото дразнещо нещо е че Apple си държат изкъсо устройствата, но пък от друга страна всичко им работи безотказно(за сега Усмивка ) за разлика от приложения за HTC.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 06:28

8 critic | 23.02.201106:03

И аз едно време се правех на бунтар и считах Мак-овете за "глезотията" на времето си. Бунтарството ми свърши на една конференция, когато прехвалената Тошиба на цената на MacBookPro, но, ужким, много по-добра, се скапа точно когато не трябва. Тогава питах хората наоколо за съвет и забелязах, че притежателите на Мак-ове са единствените, които не се оплакват. И след този случай съм вече на Мак. 10 години. И никак не съжалявам. А и по конфернциите гледам процентът на хората ползващи Мак-ове все повече се увеличава и в момента е около 50%. Някои поумняват късно. Други никога.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

7 stg | 22.02.201123:43

преди години маковете бяха с различен процесор и вършеха добра работа, въпреки че пак бяха надценени малко но все пак, но това време мина отдавна сега са компания за модни джажди и опаковка на китайски стоки с поставяне на ябълка на тях
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

6 Thea Atanasova | 22.02.201115:17

Това е положението в момента, потребителите са като стадо и като веднъж си ги насочил в някаква посока трудно могат да тръгнат в друга. Другото е че хората обичат да стигат до всичко, по най-лесния и прост начин. И аз като гледам Епъл залагат точно на това. По тази система се наложиха и Маковете в Америка Смее се Лесно, просто и елементарно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

5 tougherty | 22.02.201114:20

Аз също не съм фен на Apple, но не мога да отрека, че маркетингът им работи безупречно. Типичният пример е новата модна джаджа iPad. Повечето хора използвали iPad-a да четат вестници и списания на него. Значи това всъщност е едно дигитализирано списание, което Apple рекламира като супер hi-tech, и в което аз не виждам нищо иновационно. Всъщност един класически лаптоп може да свърши доста повече работа от тази скъпорекламирана играчка. Наистина при дебюта си iPhone предизвика една своебразна революция на пазара на смартфони, но в момента всички други производители са наваксали и са наравно, ако не и по-напред от Apple (визирам тези смартфони с Андроид), а iPhone се продава по инерция и понеже мозъкът на средностатистическия американски консуматор е вече Apple-изиран.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 17:27

4 incompetent | 22.02.201112:14

М, да казват каквото щат. Моята съвест си е чиста - не притежавам продукт на Apple, не защото не мога да си го позволя, не защото не са качествени, а защото не харесвам самата компания и мисля, че продуктите им са много надценени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

3 stg | 22.02.201102:30

ncompetent ,браво, но сигурно сега ще се появи някой дето ще ти каже да да гроздето кисело и прочие и че си беден , знаеш как са облъчените Усмивка Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

2 aissan | 21.02.201123:59

"Apple " са мошеници ! Използвайте телефоните с ОС " Андроид " и няма да съжалявате ! Тя ( Операционната система Андроид ) е толкова добра , че дори " NOKIA " се видя в чудо и панически подписа с " Microsoft" само и само да отърве кожата ... Щото продажбите им СЕКНАХА ! Нищо лично , ама така е при капитализма ...
   

оценка

+0 -0