Скандалната игра, в която геймърите са в ролята на сериен изнасилвач | webcafe.bg
Mobilecafe

Скандалната игра, в която геймърите са в ролята на сериен изнасилвач

лебовскиMobilecafe по DailyBeast
09.03.2019, 11:37 (обновена 11.03.2019, 14:22)
Rape Day

Снимка: © Steam

Steam се отказаха да разпространяват играта "Rape Day" след вълна от критики.

"Визуална новела тип "Избери сам приключението си"," в която играчите могат да контролират "опасен сериен убиец/изнасилвач по време на зомби апокалипсис".

По този начин от популярната гейминг платформа Steam седмици наред рекламираха игра с името "Rape Day". Страницата за предварителен преглед на играта, съдържаща стряскащото описание, беше активна до момента, в който от Steam не оповестиха публично, че няма да разпространяват спорното заглавие.

До това обаче се стигна чак след вълна от негативни реакции от хора, за които игра с главен герой изнасилвач е меко казано лоша идея.

Във вече изтритото описание на "Rape Day" се посочва, че в играта има съдържание за възрастни, сексуално насилие, некрофилия и кръвосмешение.

"Зомбитата обичат да поглъщат плътта на топли хора и брутално да ги изнасилват, но вие сте най-опасният изнасилвач в града. Така че пропуснете любовната игра и се насладете на вашия "Rape Day" - заслужавате го", продължава описанието.

Както може да се очаква, "Rape Day" провокира скандал в навечерието на обречения си дебют. Петиция в сайта Change.org, адресирана до изпълнителния директор на Valve Corporation, които контролират Steam платформата, призова компанията да спре "Rape Day" преди нейната официална поява.

Авторът на подписката посочва, че "изнасилването не е игра" и на създателите на "Rape Day" не бива да се разрешава да печелят пари от това да промотират насилието над жени.

Създателят на играта реагира на петицията, както и на другото медийно отразяване на играта и скандала около нея, с "lol".

Както отбеляза Business Insider преди официалното оттегляне на играта, "Rape Day" поставя платфрмата Steam в деликатна позиция. Играта безсрамно възхвалява изнасилването и не може да предложи особено много като реален геймплей. Steam нямат желание да ограничават съдържание в платформата с аргумента, че по този начин защитават свободата на словото, но "в тази ситуация моралът не им оставя особено много място за лавиране".

Това не е първият път, в който Steam биват критикувани заради отказа си да се ангажират с подбора на игри.

През май 2018-а, платформата премина през сходен скандал с "Active Shooter" - симулатор на престрелка в училище. Предстоящият дебют и на тази игра беше отменен след ожесточени критики, като дори родители на жертви на престрелки в училища в САЩ бяха сред скандализираните от идеята.

Дъг Ломбарди от Valve тогава коментира пред New York Times, че "Active Shooter" е " тролски проект, който не цели нищо друго освен да генерира скандал и негодувание, и да предизвика конфликти чрез съществуването си".

Последва публикация в блога на Steam от юни 2018-а, в която от компанията се опитаха да изяснят политиките си, макар и не особено успешно. Там разкриха решението си, че "правилният подход" е да допускат всичко в Steam Store, с изключение на неща, които считат за незаконни или открито тролене.

В публикацията на Steam се посочваше, че "законите по света варират", така че се налагало да подхождат към този въпрос на индивидуален принцип. Ето защо още тогава от платформата казаха, че очакват да продължат да имат подобни проблеми като този с "Active Shooter". Както и стана.

"Сегашната ни политика е, че ще се стремим да накараме разработчиците да разкриват всякакво потенциално проблематично съдържанието в игрите си по време на процеса на одобрение", обясниха от компанията.

Неясната позиция на Valve е, че ако някой разработва оскърбителни игри, те няма да заемат неговата страна срещу оскърбените, тъй като "оскърбяването на някого не бива да отнема свободата на словото" в дадена игра.

Разработчикът на "Rape Day," който се представя с псевдонима Desk Plant, пише на уеб сайта си, че играта му "основателно е била маркирана като продукт за възрастни" и е имало изчерпателно описание на цялото потенциално проблемно съдържание.

Това описание, като всички други в Steam Store, се одобрява ръчно от Valve, преди дадена игра да се появи в магазина.

В свое изявление по темата Desk Plant твърди, че решението на Steam да не разпространява играта е продиктувано от общественото мнение, а не се базира на каквито и да е стриктни правила за действие. Създателят на "Rape Day" казва, че според него Steam не са се замисляли особено за политиките и ценностите си. Вместо това са се "превърнали в реакционна компания, която постоянно променя политиките си на база външен натиск и дори лъже за това, което ще прави в бъдеще".

Той коментира, че няма нищо против правилата и ограниченията, но според него е добра идея Steam да се сдобият с добре обмислена дългосрочна стратегия.

С изявлението си относно играта екипът на Steam сякаш потвърждава това определение. Там се обяснява, че когато се обсъжда пускането на някаква игра в платформата трябва да се прецени всеки евентуален риск за компанията Valve, нейните партньори и клиенти. След "значителна проверка на факти и дискусия" по темата е решено, че "Rape Day" представлява риск и може да причини щети в неясни размери, поради което няма да бъде качена в Steam.

Допълват, че уважават желанието на разработчиците "да се себеизразяват", а целта на Steam била да им помогне да намерят аудитория за игрите си. В този конкретен случай обаче разработчикът бил избрал тема и начин на представянето й, които "сериозно затрудняват" компанията да му помогне да направи това.

Oще: rape day  steam  steam store  valve  зомби  зомби апокалипсис  игра  игри  изнасилване  компютърни игри  развлечение  скандал 


Още от Web

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.