Български ембиънт проект освети Копенхаген | webcafe.bg
Musiccafe

Български ембиънт проект освети Копенхаген

лебовскиMusiccafe
14.10.2015, 17:58 (обновена 20.10.2015, 18:16)
мирян колев

Снимка: © Мирян Колев

Соловият проект на Мирян Колев E.U.E.R.P.I. и Runabout Project "рисуваха" чрез аудиовизуален перформънс с музика в националната датска катедрала в Копенхаген

Красива музика седи зад мистичното съкращение E.U.E.R.P.I. - солов ембиънт проект на Мирян Колев, роден от Свощов, живеещ в Трявна.

Мирян се занимава главно с експериментална, електроакустична и ембиънт музика, като свири сам, но понякога участва и в колаборации с други артисти.

Сред най-впечатляващите последни изяви на E.U.E.R.P.I. е аудиовизуалният концерт-перформънс - колаборация с Албена Баева от Runabout Project.

Става дума за музикално изпълнение, при което звука на музиката директно режисира светлината, тоест - онова, което музикантът свири, се трансформира чрез софтуер в различни графики.

Ето как музиката "рисува" светлината:

При този вид аудиовизуално-изпълнение се получава уникално взаимодейтвие между картина и визия.

Перформънсът на Мирян и Албена беше представен в началото на месеца в катералата Church of Our Lady в Копенхаген - националната катедрала на Дания.

"На база на моята музика, която свиря на живо, Албена прави интерактивни визуализации, които управлява в реално време и реално се влияят от звука. Събитието беше в катедралата на Копенхаген, като визиите прожектирахме върху статуята на Исус", разказва 33-годишният Мирян.

"Това беше наше самостоятелно участие, като преди нас имаше един dj от Швеция, който свири същата вечер".

Събитието беше част от God Goes Deep - платформа, която почти всеки петък вечер в рамките на 4 часа - между 8 и 12 часа вечерта, организира музикални събития, основно ембиънт концерти и dj сетове в катедралата - при много свободна обстановка, където хората дори могат да се излегнат и спокойно да послушат.

"Изобщо датската църква по един много интелигентен начин действа като културно средище, приобщаващо хората, а не като институция, която натрапва религията", разказва впечатленията си Мирян.

E.U.E.R.P.I. съществува от 3 години, като Мирян се изявява на сцената по-сериозно от около 5 години. Неговият първи албум може да бъде изслушан и закупен онлайн.

В SoundCloud също могат да се чуят изпълненията от първия му албум, за който той държи да подчертае, че всичко е "записано изцяло и единствено с китара, през софтуерни ефекти".

Мирян казва, че ако намерят подходящо място E.U.E.R.P.I. и Runabout Project биха направили подобен концерт-перформанс и в България, но за това се изисква подходяща обстановка.

"Не е лесно да се намери подходящо място. Музиката е атмосферична и не е подходяща за клуб. Би могло нещо такова да се направи в галерия..."

А представяте ли си подобен проект в български православен храм?

Oще: e.u.e.r.p.i.  runabout project  албена баева  атмосферична музика  аудиовизуален перформънс  графични изображения  датска катедрала  електронна музика  ембиънт  звук  мирян колев  музика  перформънс  светлина  свищов  софтуер  трявна 


Още от BG музика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.