Модерното лице на българския фолклор | webcafe.bg
Musiccafe

Модерното лице на българския фолклор

Musiccafe
02.11.2014, 11:18 (обновена 16.12.2014, 16:20)

1 от 3 снимки Назад Напред

Булгара

Очевидна е емоцията, която в "Булгара" изпитват на сцената. Трудно е да се определи точният стил на музиката им, но може би най-близо е понятието "уърлд фюжън"

Тяхното вдъхновение е българският фолклор, но той е само основата на това, което правят.

Група „Булгара" отдавна се утвърди като една от най-впечатляващите формации на етно сцената, предлагаща уникален поглед към българската народна музика.

Те не просто създават авторска музика, базирана на българския фолклор, но и доразвиват неговите основи с джаз, фънк, рок и дръм енд бейс елементи и влияния от фолклора на други народи. В композициите им водеща роля имат инструменти като кавал, гайда, тамбура, гъдулка и тъпан, но експериментират и чрез смесване на живите инструменти със звуци, създадени по електронен път - и определят това като възможност да достигнат до нова и по-различна публика.

Всъщност именно това е главната им идея, да изровят древната красота на българския фолклор и чрез съвременен език да го поднесат на колкото може повече хора. А концертните си изяви обогатяват допълнително с кавъри на поп хитове на Дъфи, Принс, Заз, Бионсе и Роби Уилямс, реализирани с тяхното колоритно звучене - като публиката логично полудява, когато например чуе Purple Rain, изпят от певицата Ева Перчемлиева и със стопяващо соло на гайда.

Притегателна сила

„Булгара" е създадена от Костадин Генчев, оркестант и композитор в Оркестъра за народна музика на БНР, и композиторът и аранжор Кирил Добрев. Останалите музиканти в групата също са утвърдени имена като Димитър Христов (тамбура), диригент на Оркестъра за народна музика към БНР, и Петьо Костадинов - един от най-изявените и признати български гайдари и също част от народния оркестър към националното радио.

И осмината от групата работят на различни места, но „Булгара" си остава огромна притегателна сила за тях и не е трудно да разберем защо. От създаването си през 2002 г. досега, те са обикаляли България и чужбина за турнета, фестивали и клубни участия, а за пореден път направиха страхотно впечатление на тазгодишния София Фюжън Фест, предложил пъстра музикална програма от 14 групи и изпълнители в края на октомври.

След фестивал като този, няма нищо чудно в твърденията за пробуждане на фолклорната сцена у нас, а за такова нещо признават и от „Булгара".

„На София Фюжън Фест чухме повече от 10 етно групи, което е прекрасно. Може би това е прочитът на българския фолклор, да бъде достъпен до младите хора, да бъде слушан в клубовете, за да има живот и пребъде", казва гъдуларят на групата Христина Белева, която е също и солист в оркестъра на Националния фолклорен ансамбъл ''Филип Кутев''.

„В миналото нашите предци са се събирали по седенки, пеели са на нивата, по жътва, пеели са на мегдана, по панаири и сватби", допълва тя. „Днес времето е друго, а за да се наричаме българи и след 1000 години, трябва да съхраним вековните си традиции като народ и да отстояваме нашата българска култура достойно, всеки ден. Да възпитаваме децата си в този дух! Да създаваме, да сме способни да виждаме красотата и уникалността на българската култура,  да поощряваме всеки, който се опитва да прави това в днешно време! Всеки, който създава, знае колко е трудно, но и колко прекрасно е това!".

А „Булгара" не спира да създава нови неща и след 12 години на сцената продължава не просто да съществува, но и да се развива. Това се дължи на желанието за развитие на всеки отделен член от групата, както и на енергията, която обединяват на сцената. „Това е неописуемо пътешествие - всеки път различно и по-хубаво!", казва Христина Белева.

От групата признават, че продължават да изпитват невероятна радост, когато свирят заедно и когато обменят положителна енергия с публиката на всеки концерт. Пътешествието им става още по-емоционално, когато виждат, че и българската, и чуждестранната аудитория оценява създаваното от тях.

„Това, което наблюдавам и усещам е, че публиката на „Булгара" е вярна и става все повече. На клубните концерти, които имаме в София, идват почти всеки път нови хора, които са чули, че „Булгара" са много яки. Това може само да ни радва и да ни вдъхнови за нови композиции и следващ албум", радва се Белева. А сценичната им дейност не спира и в края на януари те ще се отправят на поредната си вълнуваща концертна дестинация - Виена.

Oще: булгара  българска музика  гайда  група  гъдулка  етно  кавъри  концерт  модерно лице  народна музика  публика  тамбура  фестивал  фолклор  фюжън фест  христина белева 


Още от BG музика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.