Какво правят Beats с ушите ви | webcafe.bg
Musiccafe

Какво правят Beats с ушите ви

Musiccafe, по Policymic
11.06.2014, 19:34 (обновена 16.06.2014, 08:28)
beats mucis

Снимка: © http://globalpressclub.com

И ако Beats е лицето на звуковата революция, то заслужава си да помним, че понякога революциите не завършват добре

Миналата седмица Apple купиха Beats Music за $3 млрд. - най-голямото поглъщане, което фирмата е правила до момента. С него Apple получиха и д-р Дре, и дългогодишния мениджър от Interscope Geffen A&M Records Джими Йовайн, хората зад Beats и "звуковата революция", които всъщност причиняват непоправими щети на способността ни да възприемаме и оценяваме музиката.

Не че те са единствените, които носят вината, естествено

Beats е просто най-големият играч и типичен представител на културната тенденция на постоянна употреба на слушалки - и безшумната епидемия, която настъпва с нея.

Слушалките на Дре и Йовайн са конструирани така, че да "чувате музиката по начина, по който изпълнителят би ви я изсвирил и изпял" - и по-конкретно по начина както хип-хоп и рап изпълнителите като Дре биха искали да я чувате: с изобилие от баси, което води до загуба на слух. Колкото и да звучи странно, за повечето елитни марки слушалки, именно това продава най-добре.

Слушалките на Beats присъстват в рап клипове и се носят като скъпи модни аксесоари, създавайки комерсиализирана хип-хоп култура, която произлиза от медийния шум около Дре към момента, в който те бяха създадени. В крайна сметка голяма част от привлекателността им като технология е акцентът им върху ниските, изобилстващи от баси честоти от рода на "Xxplosive". В което има смисъл: рапът и хип-хопът определено се характеризират с тежки, бумтящи басови партии.

И въпреки че човешкото ухо обикновено регистрира честоти между 20 Hz и 20 kHz, ниските баси в рапа обикновено слизат чак до 80 или дори до долния праг от 20 Hz. Най ниската нота на пианото например е някъде около 25 Hz.

За да чувате тези ноти, се налага да усилвате звука

Честотите, които често се "усещат" физически през стереосистемите, са това, към което се стремят Beats и другите слушалки от висок клас - това е начинът, по който изпълнителят е записал парчетата в студиото. Доста често обаче тези изобилстващи от баси детайли идват в повече на слушателите.

Beats пресъздават успешно усещането на стегната, ефектна басова партия, но по-бумтящият фон, като "C.R.E.A.M" на Wu-Tang Clan има тенденция да доминира над средните тонове, над неща като китари и гласове.

Освен че басите са по-силни от самото начало, слушателите особено често засилват звука на слушалките, за да чуват тези по-високи честоти, а в резултат на това "усещането" за басите травматизира още повече ухото. По-дълбокият бас означава по-силно възпроизвеждане, особено когато слушате типа хипер-компресирана, уморителна за ушите музика, свързвана със съвременния поп и хип-хоп.

Трайното излагане на шумна музика, особено от слушалки, води до увреждане на слуха

Обикновено се смята за безопасно да се слуша музика при сила 85 децибела или по-ниска. Ако обаче усилите вашите Beats до пика им от 115 децибела (сравнимо с усещането, когато се намирате в шумен влак), ще изпитате сериозна загуба на слух след само 15 минути слушане ежедневно.

Когато ушите ни са често изложени на високи децибели, подобните на косъмчета влакна във вътрешното ухо, наречени стереоцилии, отговарящи за улавянето на честотата на определени звуци, с течение на времето се увреждат необратимо. Което води до предизвикана от шум загуба на слух, която често се игнорира, или т.нар. тинитус - шумът в ушите, който сте изпитвали след нощ, в която сте слушали силна музика. Въпреки че този шум може и да изчезне на сутринта, вредният му ефект се запазва задълго.

А ние все така продължаваме да усилваме звука. Въпреки че мнозина очакваха отдавна епидемия от глухота, тя изглежда все по-вероятна. През 2010 изданието Journal of the American Medical Association установи, че 1 на всеки 5 американски тинейджъри вече страда от увреден слух, а 1 на всеки 20 има "умерени или утежняващи се" симптоми.

И ако Beats е лицето на звуковата революция, то заслужава си да помним, че понякога революциите не завършват добре.

Oще: apple  beats  beats music  бас  д-р дре  загуба на слух  звук  слух  слушалки  тинейджъри  хип хоп 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

1 qhasper | 16.06.201400:20

Beats не са виновни за нищо. Някои хора обичат повече бас, други не. Освен това различни стилове музика, дори различни песни и албуми звучат най-добре при определени настройки на еквалайзера. Това е страшно субективно. Затова моят съвет е - купувайте си колони и слушалки, които ви звучат добре на вас с музиката, която слушате. Научете се какво е еквалайзер и как да боравите с него, научете какво е frequency response. Не слушайте музика в автобуса или на други места, където има много фонов шум, защото това ви кара да усилвате слушалките си и не осъзнавате, че са прекалено силни. Ако искате да слушате музика навсякъде си вземете качествени слушалки с добра пасивна шумоизолация или добра активна такава.

Изобщо тия теми не са никак прости.
   

оценка

+0 -0