Реге посланици | webcafe.bg
Musiccafe

Реге посланици

Павел Пенев
06.02.2012, 12:44 (обновена 06.02.2012, 13:03)
боб  марли

На 11 февруари, ще рече идната събота, можеш да станеш част от едно от големите реге събития за годината - Bob Marley's Earthday

Днес Боб Марли щеше да стане на 67 години и сигурно щеше да мине и през България на цената от 150 лв. билета, затапвайки Мадона. А можеше и да не мине, защото е прегракнал след концерта в Белград...

Хубавото е, че родната Джа армия не спира да твори. Момчетата от лейбъла Roots rocket, се трудят здравата. За няколко години те възпитаха своя българска публика, доказаха, че я чаткат тая музика и я правят на световно ниво. Zionlionz Soundsystem са другото явление, което ти доставя музиката на мира, без заобикалки. Ако не си в час с гореспоменатите, имаш възможността бързо да наваксаш, докато тия хора все още свирят/пускат предимно в България.

Реге нишата на родната сцена дълго стоеше празна с изключение на епизодични набези, за които към момента ще си спестим разсъжденията. Същинското събитие е българският лейбъл, който продуцира качествено реге и още по-качествени изпълнители и публика. Момчетата са настроени позитивно до безкрай, копаят си нивката и рано или късно ще отгледат 3-тоновата тиква, достойна за рекордите на Гинес. Използвам тиквата като земеделсдка култура, защото е политически по-коректно, иначе всички знаете, какво точно расте на реге полето, надявам се.

Преди да са станали стотици хиляди, все още можем да назовем посланиците на регето у нас по именно - това са момчетата от Root Souljah, Мерудия, самия Sen I, Zafayah, Jahmmy Youth и още неколцина, които няма да се обидят, че ги пропускам, защото регето не е музика за сръдльовци.

Приятното за родните фенове, е че момчетата освен с музика могат да се похвалят с прекрасни клипове. Видно е, че са наясно, как се гради култура и едно от поредните доказателства е първият български riddim, продуциран от Zafayah, който бе промотиран съвсем скоро. Riddim се наричат онея инструментали, които други творци и фенове свободно могат да използват, за да излеят своите текстове. Понякога от един инструментал излизат десетки, че и повече, различни песни, в които естествено различното се върти около изпълнителя и личния му flow или канто или просто на български - напев.

На 11 февруари, ще рече идната събота, можеш да станеш част от едно от големите реге събития за годината - Bob Marley's Earthday, което ще се случи в Mixtape 5, на цената от кутия цигари. Ако не си разбрал, какво точно се случва на сцената, това е прекрасната възможност да си наваксаш.

Oще: roots rocket  zionlionz  боб марли 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.