Оправи си душата | webcafe.bg
Musiccafe

Оправи си душата

Елица Николова
19.10.2011, 10:31 (обновена 17.11.2011, 13:41)
Емилиан Лалев

Снимка: © Стоян Георгиев

Емо - поправя китари и настроения

Преди десетина години Емилиан носи снимки на недовършената си първа китара на един стар майстор лютиер - за съвет. "Въобще не се учуди, че съм се захванал с това. На него нещата са му толкова ясни, че изработката на инструменти му изглеждаше най-елементарният занаят..."

По това време, само на 20, и на Емо долу-горе му изглежда така - любител композитор, който се скъсва да свири, вече е поправил успешно няколко стари китари - разчитайки на детския си талант да сглобява всякакви джунджурии. Когато дръзва да си направи китара сам, не го спира дори липсата на нужните за това машини и инструменти.

"Трябваше доста физически труд, например при изглаждането на плоскостите с шкурка. Когато започнах, не знаех как ще мога да огъна царгите, но в интернет разбрах как да си направя нагревател. Керамичен цилиндър, около който е навит плътно реотан. Дъските се мокрят и се награвят там, където трябва да бъде свивката."    

След доста проби и грешки, Аурелия Прима е готова за около половин година. Оттогава Емилиано - както му викала една вдъхновила го за бранда "Аурелия" румънска състудентка - е направил повече от десет китари, в чиито имена вкарва кратка легенда за притежателите им. "Има една Прима Виста, която беше за приятел цигулар, който като чуе някое произведение, го изсвирва от воле, а Това Момиче е за клиент, който направи портрет на приятелката си върху китарата."

Сега вече има достатъчно добре оборудвана работилница, а с натрупания си опит, включително и това сам да си събира материалите ("при разчистване на дървета за строеж, сред дърва за огрев, от отсечен орех в двора на един познат"), преди две години започва да преподава занаята.

Първо в Ирландия, където учи хора, които се преквалифицират как да рециклират стари мебели в материали за инструменти. "Преподавах и на малки деца как се прави укулеле - също от отпадъци. Давах и частни уроци, по време на които двама души успяха да с направят китари - единият ми ученик беше 10-годишно момче."

В Ирландия изработва и най-хубавата си китара Аурелия Rediscovery "Honey" ("заради медения й звук). "Остана при мениджъра ми, който е и ди джей, но мисля, че ще мога да направя пак такава".

Сред предположенията за произхода на думата "китара" е древната финикийска дума „kuthar" - името на бога на занаятчийството. В будизма пък понятието китара има значение на мъдрост, хармоничност и знание. При древните елини предшественичката на китарата - лютнята - има редица символи, сред котио самопознанието, омайването на дивите зверове и умението да се разрешават конфликти... Препратката се вписва в света на Емо, който преди да стане лютиер, се е готвил да кандидатства математика в търновската ПМГ, но после решава да учи психология.

"Когато поправям нещо, за мен е важно да опозная клиента си. И да знам какво музикантите виждат в китарите си - те често са любимите им предмети и средство за изразяване. Ако потърсим други връзки с психологията, счупената китара напомня на разстроен човек. И реагира на докосването в зависимост от това как подхождаш към нея.

Затова освен техника и добро око, за лютиерството е нужна емпатия. Трябва са почувстваш инструмента, защото не винаги нещата са видими - както и при човека. Разликата е в това, че ако в китарата можеш да разрушиш и поправиш наново грешно залепени частици от предишния майстор, хората не винаги допускат да пренаредиш вътрешния им свят, не винаги искат да се разделят с недостатъците си." 

Думите му отговарят и на двата му професионални профила. Освен лютиер-перфекционист, който все поправя повече щети от тези, за които му е платено, след като завършва магистратура Експериментална психология, в момента Емо е програмист към БАН, като работата му е свързана с изкуствен интелект.

Затова изписването на името му в Google, води не само към форуми, в които можеш да прочетеш добри препоръки от клиенти като "няма навик да обяснява защо нещо не може да стане". Емилиан Лалев е част от екипа, изобретил "Очила за сънуване", които регистрират фазите на съня. "Идеята е да ловят кога сънуваш по бързите очни движения - тогава не е добре за психичното равновесие да се будиш. Трябва да изпращат сигнал за събуждане, когато сънят е в лека фаза на релаксация, за да си по-свеж и отпочинал. Има и други такива джаджи, включително приложения на iPhone, но нашата идея е да се ползва и за научни изследвания."

Сред изобретенията им е и малък (и евтин) таблет, "в който са монтирани много изходи, към които да се свържат периферни устройства, като блутут, уаймакс, детектори, които мерят замърсяване на въздуха, апарат за кръвно, термометър и други джаджи, включително очилата".

Въпреки гъдела на науката, Емо е затрогващо искрен в архаичния си сантимент към китарите. "Харесвам новото в дизайна на инструменти, но и много уважавам прецизността на старите майстори. Изработката на китари ми доставя удоволствие от самото начертаване на плана до завършването. Така усещам, че има нещо, в което съм добър и с което мога да бъда полезен".

В момента прави три нови и казва, че най-после е дошъл сезонът, в който хората започват да си поправят китарите - за разлика от лятото, когато инструментите за настроение са на всяка крачка по плажа. Зимните вечери обаче трудно се превъзмогват само с бутилка вино, белот и вицове. Проза е да се оправдаваш, че китарата ти мръзне в ъгъла (само) защото прагчетата й са за смяна. Всъщност това прави Емо - освен поправена, ти връща и топлите чувства към нея.

Oще: емилиан лалев  китара  лютиер 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

2 Rose Mary | 21.10.201115:00

А, Емо... Гледай ти. Много щастлив

Какво да кажа, освен, че съм наистина впечатлена и пожелавам още много успехи на един прекрасен човек! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 21.10.201111:57

С джалем..джалем ли?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани