Победено ли е пиратството? | webcafe.bg
Musiccafe

Победено ли е пиратството?

Webcafe.bg, по Independent
31.07.2013, 15:32 (обновена 20.08.2013, 15:34)

1 от 3 снимки Назад Напред

Компютър

Пиратстването на съдържание скоро няма да спре, но може да бъде изтикано в ъгъла от удобни и евтини поточни услуги

Дигиталното пиратство, бич за развлекателната индустрия от над десетилетие, най-сетне е надвито според ново изследване от Норвегия.

Там пиратството е спаднало с 82.5% през последните четири години, твърди норвежката агенция за проучвания Ipsos MMI.

Има драматичен спад в количеството нелегално копирани песни - от 1.2 милиарда през 2008-а до 210 милиона миналата година. Свалянето на филми и телевизионни сериали пък е намаляло от 260 милиона през 2008-а до 120 милиона през 2012 г.

Как е възможно това?

Спадът в пиратството се отдава на изплуването на легалните алтернативи като поточната услуга Spotify за музика и Netflix за филми (и двете все още не са налични в България, б.р.). Те са много по-надеждни от сайтовете за p2p споделяне, където потребителите сами обменят съдържание.

Радетелите за свобода в интернет веднага използваха цифрите от изследването като доказателство на тезата си, че въобще не са нужни по-строги закони против пиратството. За такива обаче продължават да настояват телевизионните мрежи и големите музикални и филмови компании.

А от британския отдел за борба с пиратството вярват, че тези положителни тенденции могат да устоят само ако се вземат още допълнителни мерки срещу нелегалното споделяне.

Ipsos MMI изчисляват, че 47% от участниците в изследването (ок. 1.7 милиона души) са признали, че използват поточна музикална услуга от типа на Spotify. Половината от тях си плащат пълния месечен абонамент за неограничен достъп до музика без никакви реклами.

При сериалите пиратството е спаднало наполовина за четири години, макар че достигна връхната си точка в началото на 2011 г. с 200 милиона тв серии, копирани и споделени нелегално.

Но оттогава цифрата е спаднала с над 72%, а абонаментните услуги от типа на Netflix стават все по-популярни.

Индустрията се възражда

Норвежкото изследване е логично и на фона на други данни. Тази година Международната федерация на фонографската индустрия установи покачване на музикалните продажби в глобален план, което се случва за пръв път от 1999-а.

Увеличението от 0.3% се дължи на големия ръст в дигиталните продажби, като iTunes на Apple все още доминира на този пазар.

Официалната компания за класации пък предвижда, че 2013-а ще бъде най-добрата година за продажба на сингли във Великобритания с 2.5% покачване на интернет продажбите спрямо миналата година. Естествено, това се случа до голяма степен благодарение на хитови песни като Get Lucky на Daft Punk.

Още един фактор за упадъка на пиратствано съдържание е миналогодишното затваряне на Megaupload, една от най-популярните платформи за споделяне на файлове.

Американски федерални прокурори я обвиниха, че е причинила над 500 милиона долара загуби на носители на авторски права.

Скандинавия диктува модата

В Норвегия победата срещу пиратството беше постигната единствено чрез символични опити да се преследват нарушителите. Най-новата мярка е принуждаване на интернет операторите да блокират достъпа до сайтове с нелегално съдържание, но експерти твърдят, че това вече е излишно.

„Когато предлагаш добра законна оферта, хората ще предпочетат нея", потвърждава и Олав Торвунд, професор по право в университета в Осло.

„Няма извинение за нелегалното разпространение, но когато получиш изгодна и бърза законна опция, вече не е толкова интересно да сваляш нелегално".

Скандинавия предвожда съживяването на глобалната музикална индустрия. Например в Норвегия годишните приходи се покачиха със 17% за първата половина на 2013 г., като поточните услуги осигуряват две трети от тези доходи.

Швеция, откъдето произхожда Spotify, обяви покачване на годишния приход с 13.8%. Изследване в Дания пък показа, че 81% от тези, които признават, че свалят музика нелегално, твърдят, че са престанали след като са получили достъп до легална поточна услуга.

Oще: itunes  netflix  p2p  spotify  музикална индустрия  норвегия  пиратство  поточна услуга  сериали  скандинавия  филмова индустрия 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани