Pet Shop Boys в операта | webcafe.bg
Musiccafe

Pet Shop Boys в операта

Musiccafe, по BBC Culture
26.07.2014, 18:04 (обновена 29.07.2014, 08:00)

1 от 3 снимки Назад Напред

pet shop boys

Pet Shop Boys присъстват със златни букви и в Книгата на Гинес - като най-успешния британски дует на всички времена

Какво общо има между Ричард Никсън, Махатма Ганди, Джери Спрингър, Муамар Кадафи и Анна-Никол Смит? Колкото и абсурдно да звучи, всички те са герои в дебютирали наскоро опери. А поредната историческа фигура, която сега се присъединява към тях, е математикът - философ Алън Тюринг (1912-1954), визионерът и създател на цифровата вселена, без който вероятно нямаше да четете тези редове.

От изобретението му, наречено "Универсалната машина" - предшественик на съвременния компютър със съхранявана програма, до невероятните му постижения в дешифрирането на кодове през Втората световна война и трагичната му и мистериозна смърт, изключителният живот на Тюринг е основа за нова творба на диско легендите Pet Shop Boys.

Произведението, наречено "Човекът от бъдещето", дебютира по време на BBC Proms - 8-седмичен летен фестивал с всекидневни класически концерти и събития, провеждани основно в Royal Albert Hall в Лондон.

Ако Pet Shop Boys - дуото на Нийл Тенант и Крис Лоу - изглежда като неподозирано и невероятно ново име в най-голямата световна класическа музикална концертна поредица, то може би си заслужава да отбележим, че всъщност двамата отстояват идеята, че цялата възможна музика се базира на едно и също ДНК.

В програмното им обръщение Тенант и Лоу признават за влиянието върху тяхното творчество на класически композитори като Хендел и Пахелбел. "Една от причините, поради които записахме Go West на Village People, е, защото тя има същата величествена прогресия на акордите като прочутия канон на Пахелбел", разкриват те.

А композиторът и учен Брайън Инглис изтъква, че техният химн Hold On от 2012 г. е изцяло базиран на "Вечния източник на божествена светлина" на Хендел от Одата за рождения ден на кралица Ан. "Their Love is a Bourgeois Construct" от 2013 г. съдържа и Chasing Sheep is Best Left to Shepherds на Майкъл Найман, на свой ред базирана на музика на Пърсел.

Проекти от магазина за домашни любимци

Неизлечимо любопитни и винаги склонни към експерименти, Pet Shop Boys са склонни към мащабни творчески колаборации: в последните 15 години те са създали и саундтрак за филм, и музика за балет, и мюзикъл, и детска пиеса. Според Инглис "Човекът от бъдещето" е просто поредното приключение в "сложния баланс между популярната култура и високото изкуство, траещ почти от зараждането на кариерата им."

Подобен баланс е особено уместен, когато става дума за тенденцията да се използва приповдигнат оперен стил, за да се претвори в изкуството нечия биография. Няма друго изкуство, което в момента да страда от по-дълбока криза на идентичността, отколкото „високото изкуство". То толкова често е свързвано с пеещи дебели жени, абсурдни сюжетни линии, свръхскъпи билети и пищни костюми.

И все пак, операта някога е била най-висшата форма на популярна култура, изкушавайки аудитории, които са можели да припяват на музиката, композирана от хора, радващи се на сходен със сегашните рок звезди статут.

Контрастът с днешния ден е шокиращ - сега мястото на операта в спектъра на масовата култура е толкова маргинално, че често занимаващите се с нея са принудени да търсят оправдания за нейното съществуване. (Когато финансирането на изключително изобретателната и достъпна Британска национална опера наскоро бе намалено с 29%, никой дори не симулира изненада.

И ежегодно вечните въпроси стават все по-сериозни: За кой трябва да бъде предназначена операта? Кой трябва да плаща за нея? С какви теми трябва да се занимава?

Този последен въпрос съдържа в себе си тезата, че операта трябва да има "приличие" и "уместност", сякаш определени сюжети и герои може да не са подходящи за това "най-величествено" изкуство. Ако оперните разкази на Филип Глас за живота на Уолт Дисни и Махатма Ганди са примери, в които формата и съдържанието - макар и неочаквано - се съчетават добре, възникна масов гняв, когато Марк-Антъни Търнидж и Ричард Томас решиха да претворят живота на плеймейтката Ана-Никол Смит в опера.

И все пак постановката бе изключително успешна по цял свят и се поставя дори в Британската национална опера. По това време Търнидж коментира: "Не ме интересуват неща, които са се случили преди 100 години. В нейната история имаше нещо много въздействащо, много трагично - и тя несъмнено ме увлече като тема." Томас описва живота й като "абсурдно красив и ексцентричен... все качества, подходящи за медия като операта."

Вариации "Енигма"

От тази гледна точка животът на Тюринг определено изглежда достатъчно "оперен". От една страна, той е абсолютният дигитален визионер: математик, логик и маниакален читател, създател на концепциите на изчислението и алгоритмите, които в сегашната им форма са преобразили човешкото съществуване. От друга, той е трагична, загадъчна жертва на фанатизма на епохата си.

Преследван по съдебен ред от британското правителство през 1952 г. за своята (тогава незаконна) хомосексуалност, той е принуден да се подложи на химическа кастрация. По-малко от 2 години след началото на този процес, на 41-годишна възраст, Тюринг умира от отравяне с цианид - разследването определя това като самоубийство - и получава едва посмъртно амнистия от британската кралица през декември миналата година.

Pet Shop Boys са базирали либретото и сюжета на операта си на биографията от Ендрю Ходжис "Алън Тюринг - Енигмата". "Операта се нарича "Човекът от бъдещето", защото Тюринг е изпреварил с много времето си и като технология, и като сексуалност", обяснява Pet Shop Boys.

"Откритата му демонстрация на хомосексуалност е била поразителна проява на смелост и е била много напредничава по време, когато гейовете са преследвани безмилостно от властите", допълват те. Въпреки че творбата е посветена на амнистията и на борбата за правата на хомосексуалните като цяло, тя ще се занимава директно с по-мащабните проблеми и "противоречието" - "създаването на изключение за един човек заради това, което той е направил за държавата".

Журналистката и водеща от BBC Сара Мор-Пиетш, която откри постановката, коментира, че "това е изключително вълнуващо начинание за дуото, чиято музика винаги е звучала доста оперно - и като амбиции, и като драматизъм."

По въпроса дали операта е подходяща за точно такъв сюжет, тя отговаря, че смисълът на това изкуство е свързан с хората, техните борби, трансформации и състояние. Като жанр тя обръща внимание на най-дълбоките изживявания на героите, които се оказват в някакъв вид житейска криза. Без значение дали са реални или измислени хора, героите на оперите служат като архитип, чрез които опознаваме себе си като общество и като личности."

Описана по този начин, операта, въпреки всичките й сегашни трудности, никога не е изглеждала по-смислена

Както казва Ходжис: "Фактът, че подобна творба с обществена значимост и тематика е в центъра на една от най-известните концертни серии на BBC... означава по някакъв начин компенсиране на някогашна несправедливост и извършване на добро, заличаване на много от нещата, които са били толкова нередни в предишния свят."

Oще: pet shop boys  алън тюринг  диско  електро поп  класическа музика  опера  пет шоп бойс 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.