Направи си сам | webcafe.bg
Musiccafe

Направи си сам

Цветана Георгиева
01.09.2013, 13:21 (обновена 04.09.2013, 17:28)

1 от 5 снимки Назад Напред

Ерсин и Ташо от Jeremy?

Снимка: © Стоян Георгиев

До два месеца ще видим Jeremy? в големи медии с дебютното им парче

Продуцирай се сам. Ако питате обещаващите Jeremy?, това е почти животоспасяващо. И не звучи високопарно, защото градусите, при които виреят инди групи като тях, са смразяващо ниски. Става дума за оцеляване.

Разкрачена между неувяхващ силикон, префинени поп балади и тренди имитация на смъкнати гащи от Ню Йорк, българската музика рядко вади на показ качествена алтернативна продукция. Този жанр сякаш вегетира с инат и безкраен оптимизъм, докато "слава" и "популярност" са далечни за трънливата му реалност понятия.

Звезден статус, с цялата условност на израза, се постига почти веднъж на десетилетка - ФСБ и Сигнал, БТР и Нова Генерация, Остава и P.I.F. Със сигурност пропускаме още групи, които си струват, както и десетки подражатели от типа "Направи си сам" без липса на желание, но с обречено развитие.

Зрелостта при Jeremy? настъпва някъде около 15-ата година, когато момчетата си задават въпроса защо все още не са излъчени по национална медия - и решават да направят така, че алтернативната музика по-успешно да стига до повече хора. Как? Чрез собствен лейбъл.

Различното трябва да е по-видимо

"Всички, които създават някаква музикална продукция, инвестират много, но накрая тя не може да достигне почти до никого. Липсващите звена са много, но смятам, че с малко усилия може да се изгради мрежа, една комплексна медия, която да дава много по-голям достъп до хората", казва Ерсин Мустафов, гласът и басът на Jeremy?.

Китаристът Ташо Колев се присъединява към мнението, че в България не функционира достатъчно добър канал, който да лансира пред слушателите/зрителите подобни на Jeremy? групи. За вливане в мейнстрийма изобщо да не споменаваме.

Ерсин и Ташо ни сервират новината за лейбъла, докато обсъждаме наближаващата им изява като подгряваща група на Остава в Маймунарника на 3 септември. Всъщност, момчетата от Каварна кроят такива планове от няколко години, докато все повече се местят към графата "сериозни групи" и откриват как наистина работи музикалният бизнес в България.

Ядрото на Jeremy? пази в тайна подробностите, но със сигурност първият канал за промотиране, който ще използват, е интернет. Ташо споделя дискретно, че подобен проект изиска постоянството и време, а не задължителната по подразбиране бърза печалба, докато Ерсин говори за вече „измислен модел".

Не става само със свирене

За момента обаче се оказва, че алтернатива за алтернативните май няма - съвсем буквално. Голяма част от родните групи в крайна сметка се отдават на съботно-неделни забивки пред близки и приятели, а годините ги пращат от опашката за изгряващи таланти в клокочещия търбух на семейството и кариерата.

Друга част от проблема, според Ерсин, звучи така: „Много хора, които биха могли да инвестират в българската музика като цяло, се плашат от това, че е малък пазар, че не е разработен, че е нищожен. Ето защо фокусът пада върху една ниша, която работи и вече е мейнстрийм - „Пайнер", защото там се е работило професионално. Всички други, замесени в популярната музика и рок музиката в България, не направиха нищо през годините. И никой не пое отговорността. Мисля, че ако няма различна музика, положението е много страшно".

На всичкото отгоре отношенията между творците в алтернативния и рок жанр обикновено не са продуктивни, а точно обратното.

Момчетата от Jeremy? обаче не се плашат да продуцентстват: „Щом се налага, ще вършим много различни неща. Ще се занимаваме само с музика, но не само със свирене".

„Да работиш нещо друго, а музиката да ти е хоби, сигурно е стандартен и работещ за много хора вариант, но не това си представяхме с Ташо", допълва вокалистът. Иначе той е художник, а Ташо е добър в сметките.

Свежа кръв от Каварна

Историята на Jeremy? започва със здраво ученическо приятелство в Каварна, която по това време не дава признаци за „метъл столица" на България. Бандата се определя като лежерна, променлива в стилово отношение и вече узряла.

Новините около тях включват сингъл и видеоклип за дебют в музикалния ефир след два месеца. За първи път е замесен музикален продуцент - Моникс. „Това е човекът с общия поглед. Песента претърпя съществена промяна от това, което бе в началото. Голяма част от аранжиментът е променен, може да се каже, че е правена по формула", коментират музикантите.

В групата са настъпили промени, откакто ги заварихме в Unplugged. Барабанистът Явор Лалев, третият създател на Jeremy?, се е отдал на професионалната фотография, а на негово място е привлечен Росен Ватев. Нов в групата е басистът Ники Сербезов.

Старият формат на бандата стои зад дебютния сингъл, но новият й облик ще донесе по-различно и професионално звучене, смята Ерсин. Въпреки това, темпото на групата си остава - песен по песен с непрекъснати експерименти. „Нямаме стил. Иначе щяхме да бъдем тотално нишова група", изтъква той.

До момента Jeremy? бяха прекрасна компания на нощния живот в София (и от време на време в Каварна), но групата вече чувства, че е набрала достатъчно скорост за нещо по-сериозно. И без това е време за нова ъндърграунд вълна в България.

А една стара руска поговорка гласи: „Ако те е страх от мечки, не ходи в гората". Е, Jeremy? точно там са се запътили. Или както го каза Ерсин: „Няма време за губене. Тръгваме с краката напред".

Oще: jeremy  jeremy?  алтернативна музика  ерсин мустафов  лейбъл  продуценство  ташо колев 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани