Балканско ЛСД | webcafe.bg
Musiccafe

Балканско ЛСД

Адриана Ковачева, Познан, Полша
17.07.2013, 17:30 (обновена 17.07.2013, 18:26)
публика фестивал

Снимка: © Getty Images

Ако се чудите къде е Познан, отворете картата на Европа и потърсете Берлин. Съвсем близо - само на 281 километра от немската столица е далечният северен Познан, който през лятото е дъждовен и много зелен.

Градът е Мека на полския underground театър, м.г. стана известен като домакин на Европейското първенство по футбол, а от известно време насам инвестира в своята музикална сцена. Офертите за това лято са Йоко Оно, Марко Белтрами, Kraftwerk, Том Йорк с Atoms for Peace и...Котарашки!

Да, нищо чудно, че българската група се нарежда до такива световноизвестни музиканти. Тук Коttarashky е особено ценен за своето автентично и некомерсиално звучене, което се определя като начало на нова тендеция в сферата на balkan funk and blues.

Концертът на Никола Груев, Александър Добрев, Христо Хаджиганчев, Йордан Гешаков и Атанас Попов беше организиран в един от култовите познански квартали, който в началото на века е бил индустриална зона, а в момента е притегателен център за артисти и музиканти.

Фестивалът за етно музика Ethnoport строи своите сцени в района, а всяка година Animator Festival - домакинът на вчерашния концерта на Котарашки - организира тук своя пресцентър и вечерната си програма. Така че момчетата от групата се намериха във възможно най-добрия контекст на музикалната градска карта.

Зазвучаха парчета от албума Demoni и Opa Hey!. Анимациите на Теодор Ушев, изпълнявани на живо, допълваха настроението. Публиката, която в началото удобно седеше по местата си, с всяка следваща нота все повече се заразяваше от енергичните солови пасажи на Александър Добрев, от ритмичните експлозии на барабаните на Атанас Попов и от харизматичното присъствие на Никола Груев, който не просто самплираше, а с всяко свое движение предаваше пулсациите на традиционните български фолклорни мотиви.

Никой не издържа дълго по местата си и само за няколко минути Котарашки накараха иначе спокойната и със северен темперамент публика да затанцува.

След концерта музикалните журналисти оживено споделяха впечатленията си. Всички очакваха, че изпълнението ще е заразително, но явно никой не беше предвидил, че на живо студийните записи ще звучат по този начин. Както каза Дани Мур, собственикът на музикалната класация Audiopolish, Kottarashky&The Rain Dogs са балканското ЛСД.

Oще: kottarashky  kottarashky&the rain dogs  лсд  познан  полша  фестивал 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани