Партито, което роди хип-хопа | webcafe.bg
Musiccafe

Партито, което роди хип-хопа

Webcafe.bg, по BBC
30.08.2013, 16:21 (обновена 02.09.2013, 13:52)

1 от 3 снимки Назад Напред

dj kool herc

Снимка: © Getty Images

Диджей Kool Herc в стаята, в която е направил историческото родно парти на хип-хопа

През една гореща августовска вечер преди 40 години Клайв Кембъл, известен като диждей Kool Herc, и неговата сестра Синди организират купон в апартамента си в западен Бронкс. Входът е 25 цента за момичета и 50 цента за момчета.

На пръв поглед партито не е нищо специално. Мястото не е нито особено широко, нито особено вдъхновяващо и няма как да събере повече от няколкостотин души.

Въпреки това случилото се онази нощ през 1973 г. се оказва повратна точка - искрата, която възпламенява световното хип-хоп движение и променя света на музиката.

Или поне така гласи легендата. Естествено, изгряването на хип-хоп културата в Америка е следствие на сложен микс от социални, политически и музикални фактори. Те са изследвани обстойно в книгата на журналиста и академик Джеф Чанг Can't Stop Won't Stop: A History of the Hip-Hop Generation.

"Хип-хопът не е започнал като политическо движение", казва Чанг пред BBC Culture. "Не е имало никакъв манифест. Създалите го младежи просто са търсели начин да се забавляват и да прекарват някак времето си.

Но те са израснали в среда на всеобща занемареност и затова развлеченията им са съдържали порив за масово културно съживяване."

Четирите стълба на хип-хопа

Изгряването на хип-хопа в началото на 70-те е свързано с намаляването на гангстерските войни и потъпкването на нюйоркските банди чернокожи от страна на ФБР.

Вместо чрез политическа реакция, младото поколение избрало да изрази себе си чрез диджейство, рапиране, брейк танци и рисуване на графити - четирите елемента на хип-хопа.

Според теорията на художника-пионер Фаб Файв Фреди, тези четири елемента са свързани в затворена верига, която доказва, че хип-хопът е повече от музикално или художествено движение и представлява цяла култура.

Внасянето на ямайската култура

Диджей Kool Herc, заедно с Afrika Bambaataa и Grandmaster Flash, е част от „Светата Троица" на ранния хип-хоп. Но Чанг настоява, че именно партито на Herc е началото на всичко: „Ако не беше той, въобще нямаше да си говорим за хип-хоп сега, 40 години по-късно".

В началото Herc диждействал на домашни партита, където усвоил някои важни иновации. Той намерил начин да направи своето озвучение най-силното в квартала, използвайки два грамофона и миксер, с който да превключва от един запис на друг.

Ямаец по националност, диджеят донесъл и културата на Ямайка със себе си, като основното бил обичаят да се рапира върху записаните ритми.

Партитата в апартамента му станали толкова популярни, че той вече не можел да побере всички желаещи на такова тясно пространство и преместил дейността си в по-големи клубове. В продължение на няколко години неговите купони били най-доброто от местната музикална сцена.

Но някъде към 1977-а звездата му вече залязла и първенството поели други диджеи като например вече споменатите Afrika Bambaataa и Grandmaster Flash от южен Бронкс.

Апартаментът е признат за забележителност

А каква е съдбата на блока на „Седжуик Авеню 1520", където се провело легендарното парти?

През 2007 г. Kool Herc взе участие в кампания да бъде спряна продажбата на блока. Така някогашният му апартамент и стаята за партита в него вече са защитени и официално признати за родно място на хип-хопа.

Днес Kool Herc продължава да живее тихо и усамотено, но продължава и да диджейства из Ню Йорк, където хип-хоп културата не спира да се развива.

Oще: kool herc  бронкс  диждей  ню йорк  парти  рап  хип-хоп  черно парти 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани