Няма място за старите кукли | webcafe.bg
Musiccafe

Няма място за старите кукли

Елица Николова
13.10.2011, 16:57 (обновена 23.10.2011, 09:13)

1 от 4 снимки Назад Напред

"Горката", смее се на залутаната в щръкналите й черни къдрици пчела и не помръдва, докато насекомото не се измъква и не обикаля главата й като златист ореол. С радостния си избор на яркозелена рокля, съчетана с жълти кецове в последния слънчев ден на октомври, това момиче най-после е нещо, което убива вируса "прекалено много от същото".

В малка бяла страна като България екзотичният ген на Прея Ерин Комфорт (цялото й първо име включва тези на двете й баби) е може би единственото, което ползва от нея поредният музикален формат. Напусна ефира, точно когато се изплези на конвенционалния идеал за звезда. И не видяхме дали такъв тип наистина може да скъса веригата от еднакви кукли, пазеща фиктивното родно шоу.

Козът на Прея обаче не беше в боята й, заради която да заключим, че просто от устата на такива като нея дори едно "иху-аху" би звучало по-атрактивно от старателните напъни на всяка умопомрачаващо секси Бритни. Прея е толкова реална, че с повече късмет и дисциплина би могла да погълне цялата бозава музика у нас и да я изплюе далеч, създавайки нов попмодел. Вече нямаме нужда от изпълнители, които блестят с астрономически разходи за поддръжка на лъскав външен вид. А от суров, неопакован талант.

Това, че е израснала в панелка в Люлин, съвсем не я прави извънредна, както пробва да внуши визитката й на гето герой в X Factor (сякаш всички други сме живели в бяла спретната къщурка с две липи отпред). Фактът, че е успяла сама да си измъкне мозъка от там, й позволява да остане истинска.

Нейната история не е точно на момичето от крайния квартал, което гледа нещастно от ъгъла как другите ядат сладоледа, който смята, че се полага на нея.

След като баща й - нигериец - умира, когато е само на 11 месеца, майка й е положила достатъчно усилия да направи от нея стабилно и абстрахирано от расистки или жалостиви подмятания голямо момиче. И на 17 години има достатъчно самоирония, за да каже: "Дори с този цвят на кожата, все още не съм яла бой... а съм се мотала в Борисовата градина след мач..."

Без никакъв драматизъм си спомня, че е прекарала доста време в нощна група в детската градина в Люлин, тъй като майка й е работила извънредно. "Като бях в последната група обаче, почнах да се прибирам сама...", казва Прея и добавя, че това й е помогнало да гледа по-отговорно на живота.

Сега той протича в центъра - между едно от престижните училища в София (22 СОУ), студиото за пиърсинг, където работи на процент, срещите с приятели в градинката на "Свети Седмочисленици" ("не разбирам висенето в кафенетата") и новите музикални проекти, заради които почва уроци по пеене.

"С Любо от T Show можем да правим някакви готини акустични кавъри в клубовете и съвсем скоро ще е първото ни изпълнение на живо в бар "Петък". Ще продължа с джаз и соул, тъй като това е музиката, която чувствам най-близка".

Чалгата става все по непопулярна сред младите, твърди Прея: "Измъкнах се, когато почнах да слушам със собствените си уши, а не това, което ми се налагаше заради средата в Люлин. Така че човек не може да има извинения за това, че е ограничен." Отдавна си е забранила и телевизора - "не го изхвърлих, защото майка ми много държи на него, въпреки че е по-стар от мен, но спрях да го пускам".

Ако управляваше училище, дрескодът в него щеше да е преувеличен откъм цветове, но пък щеше да наказва строго за неграмотност. Когато я питаме какво гневи пубертет като нея, снизходително пропуска определението и обяснява, че се побърква, когато хората говорят и пишат неправилно: "Например като видя не знам слято... Знам, че не е моя работа да поправям другите, но често го правя, давайки си сметка колко е досадно."

По същия начин сигурно й се е искало да свали униформите на съучениците си, когато миналата година ръководството се опитало да ги направи задължителни. "Не вярвам в това, че една униформа може да ти убие индивидуалността и всички тия аргументи против... Щях да я нося, ако беше хубава, но те ни връчиха модел, който нямаше нищо общо с анкетата, която бяхме попълнили. В началото не пускаха, ако не носиш поне един елемент от нея. След дълги спорове, минавах с нечия вратовръзка. Постепенно обаче почти всички спряха да ги носят", разказва Прея, която като председател на класа си е част от училищния парламент и участва в различни доброволчески кампании (като популяризиране на целите на хилядолетието на ООН и благотворителна базари).

Като завърши, предпочита да вложи времето си в нещо, което със сигурност ще й носи доходи - затова последното, което би учила, е музика. "Но истината е, че това ми се прави най-много".

С крещящата си татуировка - микрофон - все едно си е нарисувала субмолитва на ръката. Това хлапе обаче е толкова в час, че каквото и да й се падне от реалността, ще го прави с песен.

Oще: x factor  гето  звезда  люлин  прея  шоу 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.10.2011, 08:09

3 Emil Karastoyanov | 21.10.201108:16

Ами хайде запитайте се защо я изгониха от всички тези риалита, защо изгониха и Рут Колева от Мюзик Айдъл. Защо за сметка на хората с талант, на наистина нестандартните се лансират недуразумения като "Джейсън", или момичето от народа Стела. Нека сами си избираме идолите, не вместо нас да го прави някой продуцент спазваш точно зададения формат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2010, 10:36

2 pier | 14.10.201111:46

Прекрасна, успех!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 12:23

1 Dimitar | 14.10.201110:37

От 2 седмици пишете за това момиче. Нищо лично срещу нея но пък толкова да ни я натяквате, като чели само тя може да пее от всички дето ги изгониха от Х фактор и Гласът на България ... Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос
   

оценка

+0 -0