Закъсняло извинение от убиеца на Ленън | webcafe.bg
Musiccafe

Закъсняло извинение от убиеца на Ленън

Lifecafe, по NME
29.08.2014, 12:43 (обновена 08.09.2014, 08:20)

1 от 3 снимки Назад Напред

марк чапман

"Съжалявам, че причиних такава болка. Съжалявам, че бях такъв идиот и избрах грешния път към славата" - казва Марк Чапман пред комисията по освобождаване от затвора

Марк Дейвид Чапман без съмнение е един от най-мразените хора в музикалната история. Разкайва ли се за постъпката си обаче мъжът, който уби хладнокръвно с четири куршума бившия "Бийтълс" Джон Ленън?

Според думите, които Чампан изрече пред комисия в затвора край Бъфало, област Ню Йорк - да. Той съжалява, че е постъпил като "идиот", убивайки един от най-талантливите музиканти на 20 век.

На 20 август, Чапман получи за осми път отказ за преждевременно прекратяване на доживотната присъда, която излежава заради убийството. По информация на The Independent, пред комисията по освобожаването, която се състои от трима души, 59-годишният мъж е казал буквално следното:

"Съжалявам, че причиних такава болка. Съжалявам, че бях такъв идиот и избрах грешния път към славата. Много, много хора обичаха Джон Ленън. Той беше велик и талантлив човек и болката на почитателите му продължава и до днес, доколкото съдя по писмата, които получавам. Моето престъпление не е обикновено".

Думите на разкаяние обаче не омилостивяват комисията, която продължава да разглежда убийството като тежко криминално престъпление със сериозни обществени последствия. В писмо до затворника, властите обясняват мотивите на отказа си той да бъде помилван, с опасенията, че Чапман отново може да извърши престъпление.

Допълнително отежняващ факт е и обстоятелството, според властите, че действията на Чапман са опустошили семейството и са причинили травми на близките на жертвата.

Преди да има право да обжалва отново присъдата си, Чапман трябва да остане в затвора още поне две години.

На изслушването през 2010 година, търсещият "слава" Чапман разкри, че той също така е обмислял да застреля водещия Джони Карсън или актрисата Елизабет Тейлър, но е избрал за жертва Ленън, тъй като му се е сторило, че певецът е по-достъпен и ще му е по-лесно.

Той е в затвора от 1981 година, когато получи доживотна присъда, след като се призна за виновен за стрелбата по Джон Ленън.

"Бийтълсът" беше прострелян с 4 куршума на 8 декември 1980 година пред апартамената си в Манхатън, Ню Йорк. По време на стрелбата той е бил в компанията на жена си Йоко Оно, която продължи музикалната и артистичната си кариера и след смъртта му.

Oще: битълс  джон ленън  марк чапман  убийство 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.