Защо Строежа затвори | webcafe.bg
Musiccafe

Защо Строежа затвори

Webcafe.bg
14.09.2014, 02:59 (обновена 22.09.2014, 08:33)

1 от 3 снимки Назад Напред

Мартин от Строежа

Снимка: © Стоян Георгиев

Като пример за страхотни групи, на които Строежа е дал шанс, Мартин посочва такива като SoundProphet, които не са били добре познати на публиката, но са впечатлили всички още с първото си изпълнение

Българските фенове на алтернативната музика са тъжни и има защо. Новината за затварянето на един емблематичен клуб в Студентски град ги накара да се върнат към безброй хубави вечери от миналото и да си зададат доста въпроси за настоящето и бъдещето на клубната сцена у нас.

Да, Строежа, такъв, какъвто го познавахме досега, е свършен. В момента клубът по печален начин отговаря на името си и представлява пълна развалина с разбити стени, паднала мазилка, прахоляк до глезените и голяма купчина боклук там, където се намираше сцената, дала начален тласък на не една и две банди, които днес продължаваме да слушаме.

Сред тази разруха замислен седи Мартин Михайлов - управителят, посветил доста години от живота си на това място и превърнал го в марката, която то представлява днес. Мартин подчертава, че единственият сигурен факт е, че Строежа повече няма да го има на досегашното място в Студентски град.

И няма никаква представа какво ще изникне на негово място. „Оттук нататък това е просто едно свободно помещение, което се дава под наем."

За феновете обаче Строежа няма как просто да изчезне. Той се превърна в явление, в символ на алтернативната музика, събра около себе си цяла общност, даде сцена на млади групи от най-различни стилове и... след 18 години съществуване затвори.

Край на концертите, партитата, инициативите (защото това далеч не беше място единствено за музика), сбогом на атмосферата, сбогом на запознанствата с нови хора, които знаеш, че можеш да срещнеш само там...

Вместо да ожалваме Строежа обаче, по-добре е да анализираме внимателно причините, довели го дотук, и да погледнем към бъдещето. Поне така прави Мартин.

Естествено, щом той обяви новината за затварянето, веднага беше залят с въпроси от приятели, посетители на клуба и медии, но не се е уморил да се връща към спомените, да разказва, да споделя и да благодари на всички за подкрепата. Даже предложи на феновете да си вземат по една тухла за спомен от заведението и по думите му над 50 души вече са го сторили.

Истинският Студентски град

Допреди няколко години на Мартин въобще не му е минавала мисълта, че един ден ще трябва собственоръчно да затвори това място. „Може би първите сериозни индикации, че нещо такова би могло да се случи, бяха една-две години след настъпването на финансовата криза".

Митовете, че тя няма да удари точно този тип бизнес, че хората ще продължат да излизат и винаги ще имат пари за кафе и цигари, а най-добрите бизнеси всъщност ще спечелят от прочистване на средата - си се оказаха точно това, митове.

Да не забравяме и че съдбата на Строежа е тясно свързана с промяната на средата в Студентски град. „Обратно на наложеното мнение в обществото и медиите, Студентски град е едно спокойно място с не толкова развит нощен живот", описва Мартин квартала, който толкова добре познава.

Той забелязва как в последните години купоните в Студентски град намаляват, компаниите стават по-малобройни, а улиците по-празни. В доста части от квартала би царял пълен мрак, ако не бяха заведенията, които да го осветяват, а вече от години активният сезон там прогресивно се смалява.

Отвъд конкретната локация

С неговите колеги за пръв път започнали да мислят за възможно затваряне на Строежа преди три години.

„Тогава някъде започнахме да мислим варианта за отваряне на второ заведение, за евентуално като краен случай, преместване на това на друго място, с цел развиване на потенциала. Тъй като Строежа за тези 18 години не само, че не е загубил потенциала си, а той продължава да го увеличава".

В началото Мартин казал, че е твърдо против тази идея, но след няколко дни размисъл се съгласил, че не трябва да се робува на локацията, а по-скоро да се мисли за развитието на Строежа.

„Не е нужно всичко да се случва на инат, не е нужно да обвиняваме който и да било, да се сърдим на някой, че е спрял да го посещава, напротив, трябва да се продължи напред, с нови лица, със стари лица, без значение, с хора, които имат интерес, но и им е удобно да посещават Строежа", казва той.

Окончателното решение дошло това лято. В началото планирали да затворят клуба догодина, но съвсем спонтанно предпочели изобщо да не го отварят за този есенен сезон.

Връзката с Терминал 1

Не бива да забравяме и още един важен фактор. Когато Терминал 1 отвори през март след съвместните усилия на Строежа и Бар 4 Стаи, това нямаше как да не предизвика интереса на активните посетители на Строежа. Признава го и самият Мартин. Местоположението на новия клуб в центъра на столицата се оказа по-благоприятно за мнозина и те предпочитат да посещават предимно него.

„Така в един момент причините за отлив от Строежа станаха няколко и съвпаднаха като време", обяснява той.

Въпреки това, Мартин настоява, че двете места са със съвсем различна насоченост и между тях има рязка граница, а Терминал 1 няма как да бъде заместител на Строежа.

Според неговата дефиниция Терминал 1 по-скоро представлява нещо като алтернативна дискотека, много по-близка до дискотеките от 90-те, когато из заведенията в България наред с най-баналните поп хитове звучаха и Nirvana, The Offspring, Midnight Oil, Beastie Boys и Fatboy Slim.

Днес подобен клубен микс между поп и рок изглежда като нещо безразсъдно смело. „Ние тук даже сме забравили какво е да се танцува извън средата на поп фолка, на този псевдо хип-хоп, който е в момента наложен, и на електронните стилове", чуди се Мартин.

Но все още имаме шанс да си спомним, а за щастие не спират и оптимистичните намеци, че Строежа може да бъде възроден на друго място.

„Използвахме и това, че март месец клубът навърши 18 години, тоест чисто символично е време за промяна и няма нищо лошо в това, дори е доста интересно, когато срещнем 18-ата си годишнина на ново място", намигва Мартин Михайлов. На нас ни остава искрено да се надяваме.

Oще: алтернативна музика  бар  заведение  затвори  клуб  концерт  мартин михайлов  на живо  нощен живот  оборот  общество  публика  строежа  студентски град  терминал 1  управител  финансова криза 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2012, 20:13

2 Tralala Tralalav | 16.09.201407:14

За втори път я пускат тази статия, може би леко редактирана, в рамките на 1-2 месеца. Моля да бъде изтеглена. Нямаме нужда от спам и от неща, които сме чели вече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 08:41

1 Dom Levski | 15.09.201410:28

Много щастлив
Под формата на леко клюкарска статия занимават читателя със затварянето на бизнес и същевремено правят ПР на друг сързан и трансформиран от Стрж в Т1 бизнес. Нищо, важното е да се шуми, че има ново нощно заведение, което трябва на всяка цена да се наложи с натоваряния нощен живот в централна София. Много щастлив
   

оценка

+0 -1