Кубична е нощта | webcafe.bg
Musiccafe

Кубична е нощта

Цветана Георгиева
19.09.2014, 18:38 (обновена 28.09.2014, 08:44)

1 от 4 снимки Назад Напред

Clubism

Артисти от различни сфери на изкуството се обединяват, за да вдъхнат живот за една нощ на киносалона в "Княжево"

Как измерваме културата в кубични метри? Въпросът е буквален.

Ако питате карето ентусиасти от Nomad People, методът включва умножено въздействие от светлинни инсталации, двоен концерт и танцов пърформанс в кубични пространства. Геометричната метафора на несвободата и ограниченията не е избрана случайно. Тяхната идея за излизане от клетката, за мислене извън кутията стои в основата на събитие от нов тип в клубния живот на София.

За да бъде нивото на трета степен, те прибавят провокиращ аромат и хладно усещане за допир, което идва от преминаване през нишки, образуващи във въздуха формата - точно така - на куб. Смесицата на изкуства за всяко сетиво ще се случи в изоставен киносалон точно след седмица - 27 септември, и се нарича CLUBISM 5.

Петицата в края на името издайнически сочи мястото - читалище „Братя Миладинови" в столичния квартал „Княжево", нарочно далеч от трайно установените централни гнезда за нощни птици, точно до последната спирка на трамвай №5.

Магнитът на оголените тухли

Мащабите на сградата са впечатляващи, но от нея функционира само малка част, защото годините забрава, козметичните ремонти и липсата на средства са я превърнали повече в прашен спомен на миналото, отколкото в културно средище под полите на Витоша, каквото някога е била. Затова Nomad People избират читалището, за да го напълнят с кислород и алтернативни вибрации поне за една нощ - с одобрението на ръководството му и срещу символичен наем.

Да дебютираш в културния живот на София на такова отвъдно място изисква смелост, но точно такива изоставени сгради ще търсят в бъдеще Nomad People. Това са Стефан Гушанов, Климент Климентов, Радослава Мутафова и Галина Ангелакова - добри приятели и състуденти от Техническия университет, които работят в сферата на графичния дизайн и приложното изкуство. Никой от тях не живее в „Княжево".

Намираме ги в изтърбушения до бетон, тухли и скеле киносалон, върху обездвижената с мебели, завързана с кабели въртяща се дървена сцена. Оркестрината отдолу е превърната в гробище за мебели. Първата работа е салонът да бъде почистен и обезопасен, след това ще се монтира арт инсталацията, диджейският пулт и трите двуметрови куба за танцовия пърформанс. В предверието и долния етаж на читалището също ще има какво да се види и опита - издаваме само, че там ще се разположи митичния бар на „Строежа".

„Ако центърът на София е кубът, то ние излизаме извън куба. Мисля, че самата идея е достатъчно предизвикателна, за да проявят интерес хората и да дойдат", посочва Климент за далечната локация, а Радослава изтъква, че тежестта на културата в загърбената градска периферията все повече се издига чрез различни месни инициатива. Клубизъм, например, попада в календара на кампанията „80 години природен парк Витоша".

Подадени ръце

Галина разказва как в началото CLUBISM е просто зрънце идея. Стъпката към осъществяването й идва с много желание и с фекта на доминото - по идеята се увличат DJ Radi, един от създателите на Метрополис, Clavexperience на човека-глас Павел Терзийски и Димитър Горчаков, както и тоналните експериментатори от The Science - Soulslept & Нино Гомез.

„Nomad People e новозараждаща се общност от артисти в различни области на изкуството, които имат желание да се изявяват и кооперират с различни хора. Нашата идея е всяко събитие, което правим, да бъде съчетаващо всички сетива. Избираме изоставени места, които да върнем към живот, да оставим нашия отпечатък върху тях", обяснява Климент.

Тематичен танцов спектакъл специално за събитието подготвят Васко Динков, Ралица Чепишева и Бубето Василева, които ще изразят с телата си излизането от куба. Зад идеята застават и провокаторите- урбанисти от Трансформатори, диджеите The Rebeat, YvesO, Sulu&Pulu, Filip Todd, както и район „Витоша" на Столична община. В последните дни се включват и доброволци, строителна фирма им дарява материали, а управата на район „Витоша" обещава да съдейства за популяризиране на CLUBISM 5.

Неочакваната подкрепа е надъхваща за Климент, Стефан, Радослава и Галина, които се надяват, след като сбъднат своята кубична нощ, читалището в „Княжево" да продължи да бъде трибуна за съвременна култура и изкуството. Тогава ще търсят ново изоставено място, което да преобразят с цялостна идея и смисъл. Защото залагат на всичко всичко куб.

Oще: nomad people  арт инсталация  галина ангелакова  климент климентов  клубизъм  княжево  куб  култура  нино гомез  пърформанс  радослава мутафова  стефан гущанов  събития 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани