Бардът на млада Европа | webcafe.bg
Musiccafe

Бардът на млада Европа

Musiccafe, по Guardian
21.01.2014, 13:41 (обновена 06.02.2014, 12:36)

1 от 2 снимки Назад Напред

stromae

Снимка: © YouTube

Stromae нарича своите песни „странни малки уроци", в които обхваща теми като мира, насилието и тишината

Скръбните му текстове го изстреляха до върха на класациите в 19 европейски страни, а последният му албум прекара седмици под номер 1 във Франция.

Медиите му рисуват все по-епичен имидж, като неотдавна New York Times обяви, че той е успял да „канализира сивите облаци, витаещи над Европа", с което всъщност е спечелил публиката.

Запознайте се с Мориси на Еврозоната. Пол Ван Хавер, 28, е познат с псевдонима Stromae (произнася се Стромай, думата е жаргон за маестро) и се очертава като хроникьор на екзистенциалната криза, обхванала цяло поколение млади европейци.

Певецът и композитор стана известен преди четири години с доста мрачната Alors on Danse, любима на клубовете в цяла Европа със своя микс от рап, тежък бийт и сурово гледище към съвременния живот.

„Ти казваш пари, аз казвам харчи/ Казваш кредит, казвам дълг/ Казваш любов, казвам дете/ Казваш винаги, казвам развод/ Така че танцуваме/ Мислиш, че кризата е свършила, ако се влоши ще умрем/ Но не е приключила, крещиш още по-силно/ И танцуваме".

Къде си, татко

Отправените от Stromae послания се усилват още повече заради специфичния му външен вид и характерната му физика. Висок, изключително слаб, кожа с цвят на кафе и бледозелени очи, той е олицетворение на мултикултурна Европа.

Смесеният му произход (отгледан е от белгийската си майка, докато баща му, от Руанда, предимно отсъствал) вдъхновява историята на друг от хитовете му, Papaoutai („Къде си, татко?").

В клипа на песента Stromae се появява като пластмасов манекен, изобразяващ отсъстващия баща (баща му е бил убит по време на геноцида в Руанда през 1994 г.), докато невръстна негова версия пее думите „Всеки знае как се правят бебета, но никой не знае как се създават бащи".

Сладки думи и предателства

Изпълнителят принадлежи и към една дълга традиция от френскоговорящи певци, които смесват поетичността със суровия реализъм - очевидни негови вдъхновения са рапърите Mc Solaar и Booba, французи от африкански произход.

А заради песента Formidable той беше сравнен и със сънародника си Жак Брел, макар да не е чак такъв провокатор като него.

Темата за истинската любов обаче е фокус на най-хубавите му песни. В Te Quiero той пее: Един ден я видях и мигом разбрах/ Че ще трябва да играем тези абсурдни игрички/ Бижута, целувки и така нататък, сладки думи и предателства".

Рефренът завършва с признанието, че „Както всички останали, така и аз ще страдам/ До самата си смърт".

Със своята кристална яснота, суров реализъм, игра на думи и усещане за неудовлетвореност, песните на Stromae му носят небивал успех и изумително отдадени последователи. Проблемното и обезпокоено младо поколение на Европа определено е открило своя глас и своя ритъм.

Oще: stromae  бард  европа  рап  стромай  френски  хип-хоп  хит 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.