Пианото може да звучи различно | webcafe.bg
Musiccafe

Пианото може да звучи различно

Webcafe.bg, по Independent
25.10.2013, 15:15 (обновена 25.10.2013, 15:41)

1 от 3 снимки Назад Напред

seaboard

Снимка: © WeAreRoli.com

Началната цена от 5500 паунда е за клавиатурата с максимален брой клавиши. Има и по-малки версии, които са по-евтини

Под една железопътна арка в Северен Лондон се спотайва складът на прохождащата музикално-технологична компания Roli. В единия край на просторното помещение са подредени няколко напълно разглобени стари пиана, в другия група инженери се трудят над модерните си хай-тек работни плотове.

Тази съпоставка е особено показателна за дейността на компанията, защото Roli произвежда нов и невиждан досега музикален инструмент, базиран на пианото - клавиатурата Seaboard.

Тя беше пусната на пазара миналия месец и компанията се надява с нея да промени начина, по който се създава и изпълнява музика. Но предвид, че отдавна съществуващите класически инструменти са толкова неразривна част от културата ни, сега идва най-важният тест за Seaboard: дали музикантите ще я подемат и ще се вдъхновят от нея.

"Исторически погледнато е много трудно да се постигне такова нещо", казва Роланд Лам, който основал Roli преди четири години, след като сам изобретил Seaboard. "Дали ще се превърне в успешен продукт или не вече зависи от музикантите".

Мека на пипане

С обран дизайн, сенчеста и черна, клавиатурата е трудна за описване, както и самият Лам признава. Отдалеч прилича на класическо дигитално пиано, но по-детайлен поглед разкрива, че тя няма отделни клавиши. Вместо това горният й край се състои от единно покритие с мека гума. Има само един бутон за включване и едно въртеливо копче, с което се сменят наличните звуци.

Докато един клавиш на пиано може просто да бъде натискан надолу, повърхността на Seaboard е чувствителна и на най-малките движения и натиск на пръстите. Всяка нота може да бъде манипулирана индивидуално по време на свиренето, а деликатно очертаните клавиши позволяват плавно глисандо и цялостно сливане между тоновете.

Seaboard си е пълнокръвен синтезатор и звуците му идват от интегриран софтуер, специално разработен от Roli за инструмента. Но клавиатурата може да бъде свързвана и към други съществуващи програми, което практически дава неограничени възможности на музикантите.

„Нали помните тези стари Casio клавири, на които натискаш един бутон и ти засвирват самба? Това тук е другият край на същия спектър", казва Лам.

Създадена според плана

Именно ограниченията на стандартната пиано клавиатура подтикнали Лам да изобрети Seaboard през 2009-а. „От едно време съм пианист и свирех в банда", разказва той. „Но винаги бях донякъде неудовлетворен от инструмента... Все ми се струваше, че като дойде време за соло, китарата е много по-изразителна".

Подходът му към разрешаването на този проблем бил съвсем изобретателски. „Разглобих едно истинско пиано, след това и едно електронно. Осъзнах, че няма механично решение. Пробвах с тъч скрийнове, но реакцията при допир не беше достатъчно осезаема, затова започнах да разработвам повърхност с глина, след това взех да режа дунапрен".

Щом сглобил първия и все още неработещ прототип на инструмента, той заснел видео как свири на него и после насложил върху картината желаните звуци, които би искал да произвежда Seaboard. Концепцията от това клипче се е запазила и днес клавиатурата звучи именно според предначертания план.

Видни музиканти са заинтригувани

Интерес към продукта вече са проявили фигури като холивудския композитор Ханс Цимер и Джордан Рудес от Dream Theater. Със сигурност първоначалната цена от 5 500 паунда (за 88-клавишната версия) ще отблъсне мнозина, но въпреки това Seaboard вече прави сериозно впечатление в музикалния свят.

Сега на ход са хората, които могат да създадат стойностна музика с нея.

Oще: roli  seaboard  инструмент  клавиатура  клавир  пиано  роланд лам  синтезатор 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани