Митко Щерев иска оставки в "Музикаутор" | webcafe.bg
Musiccafe

Митко Щерев иска оставки в "Музикаутор"

Musiccafe
29.11.2012, 12:38 (обновена 29.11.2012, 12:58)
митко щерев, лили иванова

Митко Щерев вече спечели една епична битка - с Лили Иванова

Композиторът Митко Щерев напусна Управителния съвет на "Музикаутор" и поиска оставки в ръководството на организацията. Тя защитава интересите на текстописци, композитори и аранжори.

В отворено писмо Щерев обяснява, че на 24 ноември т.г. се е провело общо събрание на "Музикаутор", на което е трябвало да бъдат внесени промени в устава на дружеството. Те били предварително подготвяни от УС в продължение на два месеца.

Вместо тях, обаче, дневният ред на събранието съдържал единствено искането на оставките на четирима членове на УС, които по-рано били поискали оставката на изпълнителния директор Магдалина Тодорова. След това тя, Ясен Козев и зам.-председателят Васил Гюров закрили събитието. "С този си акт те обидиха над 100 човека, защото ги извикаха за едно, а направиха нещо съвсем друго", посочва известният композитор.

Той също се обявява за оставката на Магдалина Тодорова, като посочва, че "Музикаутор" е с дефицит в размер на 360 000 лева, а постъпленията за българските автори "си стоят на нивото от 2007 г.". Композиторът посочва, че така и не е било направено нищо във връзка с покупката на софтуер, който да дава точна информация за броя излъчвания на всяко произведение (с такъв вече разполага ПРОФОН, която защитава изпълнителите).

Щерев твърди, че Тодорова не е способна да води преговори и затова "комуникацията с bTV е на ниво нула (...) имаме да взимаме от тази телевизия над един милион - нещо, което се проточи повече от година".

"Госпожа Тодорова трябва да има доблестта и да каже срещала ли се е поне с един зам. министър в Министерството на културата във връзка с наше решение да се уведомят театри, опери и спортни зали, когато има концерт изпълнителите да са задължени да носят списък с песните за концерта, заверен от "Музикаутор". Така е в цяла Европа. Ако това това беше задействано от нея, българските автори, на които песните им се изпълняват по концерти щяха до получат 20% повече постъпления", категоричен е Митко Щерев.

Той изтъква в писмото си, че Магдалина Тодорова така и не е внесла дипломата си за висше образование и поради тази причина изборът й е нелегитимен. Според Щерев, тя, заедно с Ясен Козев и Васил Гюров, са разделили Управителния съвет на две.

Композиторът посочва, че в УС в момента има хора с повече от позволените два мандата. По думите му е била прокарана "йезутската теза, че в Управителния съвет не трябвало да влизат известни и талантливи хора, а хора, които имали организаторски качества. Като Васил Гюров например".

Oще: васил герев  магдалина тодорова  митко щерев  музикаутор 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани